Nyheter

Redd for hva som vil skje med kroppen

Revmatiker Jan Halvard Relbe-Moe (41) er fullstendig avhengig av behandling for at kroppen skal fungere. Nå mister han både varmtvannsbassenget og retten til fri fysioterapi.

Bilde 1 av 4

Jan Halvard Relbe-Moe (41) har levd med den revmatiske sykdommen Bekhterevs i mer enn 12 år. Han er helt avhengig av behandling for at kroppen skal fungere.

– Uten behandling stivner kroppen gradvis. Skrekken er å bli helt krumbøyd.

En vanlig dag for Jan Halvard starter med smerter. Da har han ofte hatt en natt der han har vandret hvileløst rundt i leiligheten. Når morgenen kommer må kroppen tines opp i dusjen. Der står han og skrur på varmtvannskrana til huden nesten skåldes. Da begynner kroppen å fungere.

Kronisk

Siden han fikk påvist sykdommen i 2004 har han gått ukentlig til manuellterapeut, og hatt trening i terapibasseng ved Diakonhjemmet to ganger i uka. Bekhterevs sykdom er en kronisk revmatisk betennelse som ikke kan kureres, men holdes i sjakk ved aktivitet og behandling. For Jan Halvard er tøying og rotasjonsøvelser i terapibasseng som holder 34 grader, en viktig del av dette.

– Hvordan vil dette gå? Jeg blir engstelig for hva som vil skje med kroppen min.

Les også: – Unge menn trenger også venner 

Ingen alternativer

Den dårlige nyheten om at 800 mennesker mister behandlingstilbudet sitt med varmtvannsbasseng ved Diakonhjemmet, kom i oktober i fjor høst. Da besluttet sykehusets styre å stenge bassenget på permanent basis for å benytte området til andre formål. Noen fullgode alternativer finnes ikke i Oslo i dag. Et basseng ved Lovisenberg sykehus leies ut til andre formål, blant annet babysvømming. Det finnes også et varmtvannsbasseng på Røa som Elixia drifter. For å benytte dette må man tegne medlemskap og betale 700 kroner i måneden.

– Det er en kostnad jeg og svært mange andre syke og uføre ikke kan ta oss råd til. Politikerne tar fra de fattige og gir til de rike. Det er oss syke og svake det går utover.

Les også: Brage (11) måtte rømme fra oslolufta

– Brutalt

I tillegg til å miste bassenget, kom det nesten samtidig en annen beskjed som rammer de syke. I statsbudsjettet for 2017 fjerner regjeringen den såkalte sykdomslisten, som har gitt folk med alvorlige kroniske sykdommer rett til egenandelsfritak på fysioterapi.

– Det er for en stor del tale om mennesker med store funksjonshemninger og alvorlige kroniske sykdommer. Det er derfor både overraskende og sterkt beklagelig at sykdomslisten fjernes, sier forbundsleder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF). Han synes hele prosessen har vært brutal.

– Høringsrunden rett før fremleggingen av statsbudsjettet var kun et spill for galleriet. Vi var åpne for å gjennomgå sykdomslisten og komme med faglig begrunnede forslag til endringer. Det ble dessverre ikke tatt hensyn til.

Nå ønsker NFF at det i statsbudsjettet for neste år settes av midler slik at det kan gjennomføres en evaluering av tiltaket.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Krevende prosess

Som fylkesleder for Oslo i Norsk Revmatikerforbund, er Jan Halvard Relbe-Moe ikke bare bekymret for egen helse.

– Alle brukerne av bassenget ved Diakonhjemmet er bekymret. Det er kanskje nettopp denne behandlingen som gjør at de klarer å holde seg i jobb og fungere i hverdagen.

Han er svært skuffet over at kampen for bassenget ser ut til å være tapt. Selv hadde han ønsket at kommunen dekket kostnadene til Diakonhjemmet for å sikre videre drift inntil kommunen selv får bygget et nytt varmtvannsbasseng. Oslo kommune innrømmer at arbeidet med å finne alternativer er krevende.

I et brev fra kommunaldirektør Endre Sandvik til Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne i Oslo kommer det fram at det har blitt jobbet intenst, og fremdeles jobbes med, å finne løsninger og basseng som kan tilbys brukere. Men å finne basseng som kan varmes opp til 34 grader har vist seg å være vanskelig.

Relbe-Moe frykter konsekvensene.

– Kanskje folk heller velger å ha mat på bordet enn å ta vare på kroppen. De kan bli uføre, pleietrengende og havne på gamlehjem altfor tidlig. Det er ikke noe liv.

Mer fra Dagsavisen