Kultur

Raskere enn sin egen skygge

Hvorfor sammenligner Karl Ove Knausgård seg selv med Lucky Luke? Forfattere blir til tegneseriefigurer i ny intervjubok.

Bilde 1 av 3

– Det passer perfekt at Knausgård valgte Lucky Luke. Han er en ensom cowboy, han skriver raskere enn sin egen skygge, og han er veldig lucky for tida, sier Gabriel Michael Vosgraff Moro.

Forfatteren og litteraturkritikeren gir nå ut boken «De forvandlede», der han har gjort intervjuer med forfattere i tegneserieformat. Alle får åpningsspørsmålet: «Hvilken tegneseriefigur ser du deg selv som?». Karl Ove Knausgård valgte Lucky Luke: «Jeg har jo skrevet om min for tidlige sædavgang i noen bøker, så det taler for Lucky Luke, som trekker raskere enn sin egen skygge», sier Knausgård i det omfattende intervjuet i boka.

LES OGSÅ: Knausgård populær i USA

Flintstone

Knausgård er den eneste norske forfatteren som er med. Vosgraff Moro har gjort utvalget blant annet med tanke på internasjonal utgivelse. Blant dem som er intervjuet, er store amerikanske navn som Siri Hustvedt (Wonder Woman), Dave Eggers (Fred Flintstone) og Joyce Carol Oates (Alice i Eventyrland).

– Opprinnelig ville jeg ikke ha med noen norske forfattere. Jeg hadde en tanke om å gi ut boka internasjonalt. Alle intervjuene er gjort skriftlig, på engelsk. Mens jeg jobbet med prosjektet, ble Knausgård etter hvert veldig populær i utlandet, så da passet det bra å ha ham med.

LES OGSÅ: – Tusen takk, Karl Ove!

Knøttene

– Hvis responsen blir god, har jeg lyst til å lage en bok nummer to. Da vil jeg gjerne ha med Dag Solstad.

Moro fikk ideen til tegneserie-intervjuene for ti år siden. Da gjorde han et intervju med den amerikanske forfatteren George Saunders som Baltus fra Knøttene. Det er med i boka, i en utvidet utgave.

– Det startet med en temautgave av det litterære tidsskriftet Nordahl & Eftf, der man skulle utfordre intervjusjangeren på ulike måter. Så fikk jeg ideen til å spørre George Saunders om hvilken tegneseriefigur han lignet på, og tegne ham som det. Saunders likte resultatet godt, det oppmuntret meg til å fortsette, sier Moro, som er tidligere redaktør for magasinet Bokvennen, og tidligere programsjef for Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Coetzee på sykkeltur

Det siste året har han bare konsentrert seg om å gjøre ferdig de ti intervjuene til boka.

– Jeg er ingen tegneserieskaper selv, jeg har lært underveis, sier Moro.

I 2013 fikk han Nobel-vinneren J.M. Coetzee til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Den publisitetssky forfatteren ville ikke gjøre noe intervju, men han stilte gjerne opp som tegneseriefigur i bokprosjektet til Moro. Coetzee sykler gjennom boka uten å klare å bestemme seg for hvilken figur som er mest ham: Spiderman? Skippern? Homer Simpson?

– Coetzee har ikke noe forhold til tegneserier, men han likte ideen. Det er jeg som har funnet på figurene han tenker på. Det passer både boka og Coetzees persona at han ikke klarer å bestemme seg, smiler Moro.

LES OGSÅ: En av tidenes beste tegneserier

Mer fra Dagsavisen