Innenriks

Prøverørsdobling

Antallet prøverørsbarn er fordoblet på 15 år. Stadig flere par sliter med å få barn.

Siden Mona Tetlie ble født i 1984, som det første prøverørsbarnet i Norge, er 32.000 barn født etter befruktning utenfor kroppen. I 2014 ble 3,4 prosent av alle barn født på denne måten.

Tallet er fordoblet siden 1999. Det viser tall fra Medisinsk fødselsregister.

Årsakene til økningen er flere:

  • Flere par sliter med å få barn.
  • Stadig flere venter for lenge.
  • Prøverørsteknologien er blitt bedre.

LES OGSÅ: – For få jordmødre

Fortere gravid

– Antallet behandlinger har holdt seg stabilt de siste årene, og ligger i overkant av 7.000 behandlinger i året. Men vi vet ikke hvor mange som reiser utenfor landegrensene for å få hjelp. Det gjelder særlig enslige, og de som vil ha eggdonasjon, forteller overlege Liv Bente Romundstad ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim.

Hun sier at stadig flere par venter med å forsøke å få sitt første barn. Og med alderen går fruktbarheten ned. Det gjelder både kvinner og menn. Dermed oppsøker flere par hjelp.

– Teknologien rundt prøverørsbehandling og mikroinjeksjon er blitt vesentlig bedre de siste årene. Veien til graviditet er kortere. Nå blir langt flere gravide etter færre forsøk, og man har sluttet å sette inn flere egg. Dermed har flerlingefødslene gått ned, sier Romundstad.

– Det har vært diskutert om man behandler en stadig mer fertil del av befolkningen – om man behandler for fort eller om man er blitt flinkere. Antakelig bidrar alt dette til økningen.

Grunnene til at flere sliter med infertilitet, er sammensatte. Mannen kan ha problemer med kvaliteten på sædcellene av ulike grunner. Kvinnen kan ha hatt infeksjoner og dårlige eggledere. Og mange venter lenge med å prøve å få barn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En av sju

– Hvert sjuende par opplever utfordringer med å få barn, forteller Lise Boeck Jakobsen i foreningen Ønskebarn, som jobber for et bedre tilbud til infertile i Norge.

– Mange klinikker har lang ventetid for behandling. I en situasjon der klokka tikker, er det ikke heldig å havne i en behandlingskø, sier Jakobsen.

Hun sier det er viktig at behandlingstilbudet er godt nok, slik at de som har behov for bistand, får det innen rimelig tid. Norge er dessuten et av få land i Europa som ikke tilbyr behandlingsformer som eggdonasjon.

«Mirakel-Mona», Norges første prøverørsbarn, ble født på St. Olavs Hospital i Trondheim i 1984. Selv fikk Mona Tetlie problemer med å få sitt tredje barn.

– Jeg hadde ny samboer, og vi ville gjerne ha barn. Da det ikke gikk så greit, var det ikke mye å spekulere på. Etter første prøverørsforsøk var Ailin på vei, sier Tetlie som har fått høre mye fleip om at hun er blitt rørlegger.

LES OGSÅ: Valgte bort et barn med Downs

Mer fra Dagsavisen