Nyheter

På dugnad for trivselen

Beboerne i den trøblete gården i Kolstadgata vil nå ta bomiljøet tilbake. Første skritt er å gjøre det triveligere i bakgården.

Bilde 1 av 4

Den kommunale gården i Kolstadgata 7 på Tøyen har lenge fått mye negativ oppmerksomhet. Ungdomskriminalitet, narkotikasalg og rus har lenge vært en del av hverdagen her.

Men nå vil beboerne ta bygården tilbake. I går arrangerte de dugnad for å rydde opp og pynte i bakgården. Dette både for å skape et trivelig nærmiljø, men også for å knytte naboene sammen.

– Selv om det foregår mye kriminalitet her på Tøyen, er det veldig mye koselig som skjer her også. For eksempel dette. Alle samles og finner på noe gøy sammen. Forrige gang hadde vi vannkrig, forteller Semla (16).

Tøyenløftet

På den første kanskje ordentlige sommerdagen i Oslo blei det servert hjemmelaget mat med grønnsaker fra hagen, og barna fikk male plantekassene og hjelpe til med luking og raking.

– Tiltak som dette er viktig for at vi skal bli kjent med hverandre og stole på hverandre. Når man kjenner naboene trenger man ikke være redde for hverandre, forteller Lydia, som har bodd i bygården i flere år.

Det er over tre år siden bystyret vedtok det såkalte Tøyenløftet, som blant annet skulle gjøre Tøyen til et bedre sted å bo for barn.

Det var ordfører Marianne Borgen som i sin tid forhandlet fram Tøyenløftet i bytte mot at Munch-museet skulle legges til Bjørvika.

Hun møtte opp onsdag for å hjelpe til på dugnaden.

– Å invitere beboerne fra flere blokker sammen tror jeg har stor betydning for å skape tillit og trygghet i nærmiljøet. Også syntes jeg at det skaper trivsel når man har laget disse plantekassene sammen, roser Borgen.

Et av problemene akkurat her er den store konsentrasjonen med kommunale boliger, noe som gjør området utsatt for fattigdom og psykiatri- og rusproblematikk. Men Borgen kan ikke love at det blir færre kommunale boliger her framover.

– Det er en stadig diskusjon. En del av Tøyenløftet var å redusere antallet kommunale boliger noe. Samtidig trenger folk et sted å bo. Det viktigste på kort sikt er å skape et bedre bomiljø for dem som bor her, sier ordføreren.

Les også: Biblo Tøyen - en filial kun for unge mellom ti og 15 år

Vanskelig å endre

I noen måneder har Leieboerforeningen drevet et prosjekt for å bedre bomiljøet i akkurat disse bygårdene. Prosjektleder Anne Rita Andal, sier endringene tar tid.

– Vi har flere prosjekter som handler om å gå inn i vanskelige bomiljøer. Da er beboerne den viktigste ressursen. Faren er at det kommer midler inn til et kortvarig prosjekt, men så glemmer man det igjen etterpå. Dette handler om en boligpolitikk som er ført siden 30-tallet. Det er veldig vanskelig å endre på ting, sier hun.

Nå skjer det mye bra her.

– Det vi ser nå er en god start på en endring for et område som har vært politisk forsøkt i flere tiår, sier Borgen.

Mer fra Dagsavisen