Nyheter

Oslo trenger enda flere jobber

Selv om Osloregionen har landets sterkeste vekst i sysselsettingen, er det nødvendig med enda flere arbeidsplasser med høy verdiskapning her, mener forsker.

Bilde 1 av 2

* De siste fem årene har veksten i sysselsettingen samlet sett vært på hele 10,6 prosent i Osloregionen, i betydningen Oslo, Bærum og Skedsmo.

* Osloregionen har også sterkest vekst i nyetableringer av arbeidsplasser, med nær 40 prosent de seneste ti årene.

* Dette bidrar til en netto innflytting av arbeidstakere til Oslo, særlig fra Vestlandet og Sørlandet, men også fra Trøndelag og Nord-Norge.

* Inntil 170.000 personer reiser potensielt daglig fra nærliggende kommuner til Oslo for å jobbe.

Alt dette går fram av en ny rapport Transportøkonomisk institutt (TØI) og MENON har utarbeidet for Byrådsavdeling for kultur og næring i Oslo kommune.

Les også: Norske arbeidsgivere mer optimistiske

Mange jobber forsvinner

Men Oslo står også overfor utfordringer når det gjelder arbeidsmarkedet, påpeker forskningsleder Ove Langeland ved TØI.

* Om lag 10 prosent av alle arbeidsplasser i Oslo-området forsvinner hvert år. Det kompenseres ved at omtrent like mange nye virksomheter opprettes.

* Selv om mange pendler, har Oslo redusert sin relative betydning som arbeidsmarked for kommunene rundt. For eksempel var det 6,3 prosent færre av arbeidstakerne i Nittedal som pendlet til Oslo i 2014 enn i 2001. Denne andelen har også gått ned i Bærum, Ski, Asker, Skedsmo, Oppegård, Lørenskog og Nesodden.

* Til tross for høy sysselsettingsvekst, er veksten i verdiskapning lav. Det har trolig delvis sammenheng med sterk vekst i enkelte lavproduktive næringer som hotell, restaurant og transport.

– På lang sikt er det bare verdiskapningsveksten som kan sikre innbyggernes velstand. Regionen må derfor legge til rette for et næringsliv som skaper høyere verdier over tid. For Osloregionens del innebærer det å satse enda sterkere på kunnskapsintensive, forretningsmessige tjenestenæringer, mener Langeland.

– Både IT-bedrifter og selskaper innen medisinsk forskning og utvikling, er eksempler på kunnskapsintensive, forretningsmessige tjenestenæringer med høy verdiskapning, nevner han.

Disse næringene er blant de store vekstdriverne i norsk næringsliv. De sto for 375,6 milliarder kroner i verdiskapning i 2015, tilsvarende 16,6 prosent av bruttonasjonalproduktet, ifølge Langeland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fokus på boligbygging

Ved utgangen av februar var 3,1 prosent av arbeidsstyrken i Oslo helt arbeidsledig, viser tall fra NAV. I ni fylker var ledigheten lavere, i Sogn og Fjordane kun 1,9 prosent. Høyest var den i Rogaland med 4,6 prosent.

Behovet for å skape flere og nye arbeidsplasser i Norge, har vært et viktig tema for mange politikere i lang tid nå. Ikke minst har det vært fokus på å få på plass nye arbeidsplasser i Rogaland og andre fylker på Vestlandet, til erstatning for de om lag 50.000 arbeidsplassene som er blitt borte i oljeindustrien der.

I Oslo har det derimot vært størst oppmerksomhet knyttet til hurtig stigende boligpriser og behovet for å bygge langt flere nye boliger.

– Minst like viktig er det å ha en bevisst næringspolitikk i Oslo, påpeker Langeland.

– Oslo var en industriby

Forskningslederen, som opprinnelig er fra Vestlandet, har erfart at næringslivet i Oslo har forandret seg dramatisk i løpet av de 45 årene han har bodd i hovedstaden.

– Oslo var en industriby. Nå er det nesten ikke noe industri igjen. I stedet bygges det boliger der hvor det tidligere var industri, som i Kværnerdalen.

– Hvilken næringspolitikk mener du at Oslo må ha?

– En politikk som legger til rette for bedrifter med høy verdiskapning. Det kan godt være høykompetanseindustribedrifter, for eksempel innen farmasi, svarer Langeland.

Fordi slike arbeidsplasser verken støyer eller har utslipp, kan de plasseres nær der hvor folk bor, og det er noe man bør etterstrebe for å kunne oppfylle de politiske målsettingene om et bærekraftig bysamfunn, mener Langeland.

– Nydalen er et eksempel på et vellykket blandingsområde med både arbeidsplasser og boliger, og en høy andel som sykler og går, nevner han.

– Hvor mange nye arbeidsplasser trenger Oslo?

– Så lenge det legges til rette for at befolkningen skal vokse, er det nødvendig med en tilsvarende økning i antallet arbeidsplasser, slik at man klarer å opprettholde sysselsettingen på samme nivå som i dag.

Mer fra Dagsavisen