Nyheter

Nå kan du ta hiv-test selv

En ny selvtest for hiv er nå tilgjengelig gratis. Men hva om man tester positivt, og ikke har noen å snakke med?

Gjør det selv: Et stikk i fingeren og en bloddråpe i testtuben er alt som skal til. Etter 15 minutter vil du få svaret om du er hiv-positiv eller negativ.

Nylig lanserte Helseutvalget for lesbiske og homofile en selvtest for hiv. I en prøveperiode vil testen bli delt ut gratis, blant annet over internett. Testen, som skal gi et 99,7 prosent sikkert prøvesvar for smitte som har skjedd for inntil tre måneder siden, er ledd i arbeidet med å få opp testaktiviteten i Norge.

– Selvtesten er i første omgang ment for menn som har sex med menn, fordi man kan ha større risiko for å bli smittet om man tilhører denne gruppen, og i tillegg til internett den er også tilgjengelig både hos Helseutvalget og på andre møtearenaer for homofile, Rolf Martin Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget for lesbiske og homofile.

Ingen å snakke med?

Det er en testmodell som ikke slipper unna motforestillinger. Blant annet stilles spørsmål ved den psykologiske siden ved å motta et positivt testresultat mens man sitter alene. Helseutvalget har en kontakttelefon og en anonym chat-tjeneste som folk kan henvende seg til, men den er kun åpen mellom klokka 10.00 og 20.00 mandag til torsdag, 10.00 og 15.00 fredag og 12.00-15.00 lørdager.

– Burde det ikke være en døgntjeneste for noe som er så alvorlig som å teste positivt for hiv?

– Med de erfaringene vi har gjort oss så langt har vi vurdert at det ikke er nødvendig. Du kan selvfølgelig si at om man sitter der alene klokka 02.00 om natten med et positivt resultat, så kan det være en vanskelig situasjon. Derfor har vi i testperioden folk her som har gjort seg tilgjengelige nærmest døgnet rundt, og det finnes også en rekke andre gode kanaler, som Facebook og Gaysir, der folk kan ta kontakt om det er prekært. Og folk er erfaringsmessig veldig finkte til å ta kontakt, sier Rolf Martin Angeltvedt.

Les også: Advarer mot hiv-tilbakeslag

Positivt

Samme dag som lanseringen kunne Helseutvalget registrere over hundre bestillinger i løpet av få timer,

– Nå, en uke etter, har vi allerede sendt en positiv test videre til Ullevål sykehus og vi har opprettet kontakt med en person til som sannsynligvis er smittet, forteller Rolf Martin Angeltvedt.

Viktigheten av at folk HIV-tester seg er større en skepsisen til selvtesting. Helseutvalget viser til tall avslører en testhyppighet som er langt lavere enn tidligere antatt.

– Internettstudier av menn som har sex med menn har vist at 7 av 10 har tatt en HIV-test, men det er trolig for høyt. Om vi ser på andelen fra andre land som det er naturlig å sammenlikne oss med, så antyder det at andelen som har testet seg ligger på under 50 prosent. Kanskje er det så lavt som 15–25 prosent som har testet seg siste år.

Han tror at de i Norge som tester positivt mest sannsynlig kan ha levd med diagnosen i 3–4 år før den ble oppdaget.

– Det ønsker vi i Helseutvalget å gjøre noe med, og har satt oss som mål at vi i 2020 skal bidra med 10.000 tester årlig blant menn som har sex med menn. I dette arbeidet håper vi at selvtesten vil bidra til å senke terskelen for testing ytterligere, som et supplement til allerede eksisterende tilbud.

Når tabugrupper

At man kan motta og teste seg hundre prosent anonymt kan være en viktig pådriver til at også mennesker som lever i forhold der homofili er tabu vil våge å teste seg.

– Mange tester seg hos fastlegen, på klinikker eller på vårt anonyme tilbud om hurtigtest, og gjør du det er ikke hivtesten til hjemmebruk tiltenkt deg. Isteden er den tiltenkt folk som av forskjellige grunner ikke ønsker eller kan teste seg andre steder, sier Angeltvedt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Høie positiv

På lanseringen stilte både helse- og omsorgsminister Bent Høie og representanter fra Helsedirektoratet, Oslo kommune, Folkehelseinstituttet og samarbeidspartnere fra frivillig sektor.

– Vår generelle holdning til selvtest er skepsis, men vi har stor tillit til Helseutvalget og de erfaringene de sitter på. Derfor har vi valgt å støtte opp om dette. Håpet er selvsagt at tilbudet skal kunne nå fram til de som av ulike årsaker ikke tester deg i dag, det var noe av målet da vi ga penger til lavterskel-testtilbudet, sier Bent Høie.

Mer fra Dagsavisen