Nyheter

Misnøye med å flytte 110-sentralen

I mars flytter 110-sentralen fra Briskeby brannstasjon til Lysaker i Bærum, og samlokaliseres med Asker og Bærum 110-sentral. Det liker operatørene dårlig.

– Vi er lite fornøyd med at 110-sentralen flyttes ut av Oslo og til Bærum. Grunnen er at vi mener 110-sentralen i hovedstaden, bør ligge i hovedstaden, sier verneombud Morten Bratli til Dagsavisen.

Ut av hovedstaden

Oslo brann- og redningsetat har inngått avtale om nye lokaler på Lysaker, hvor de vil samlokaliseres med 110-sentralen i Asker og Bærum.

Etter planen skal de være i gang fra 1. mars neste år, og man er i full gang med å utstyre de nye lokalene på Lysaker, selv om saken ikke er endelig vedtatt politisk.

– Tanken er at vi skal være på Lysaker i fem år, inntil en ny felles operasjonssentral er klar på politihuset i Oslo. Men erfaringsmessig vil det ta lengre tid enn så, sier Bratli.

Han frykter også for at fagmiljøet blir borte.

– I dag er vi på Briskeby brannstasjon, og har tett kontakt med de andre på stasjonen. Dette er et fagmiljø som vi ikke vil få på Lysaker, sier han.

– Det er mange spørsmål vi stiller. Hvorfor flytter vi ut av kommunen. Det er mye surmuling, noe som skaper dårlig stemning, sier Bratli.

– Majoriteten av vi som jobber i 110, bor på østsiden av Akerselva. Flere bor på steder hvor kollektivtransport ikke er overrepresentert. Med turnusjobb blir det ikke like lett å komme seg innover, og mange får mye lengre kjørevei, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Færre på jobb

Et annet poeng er færre ansatte på jobb når 110-sentralene slås sammen.

– I dag er det to i Asker og Bærum, og tre på Briskeby, totalt fem operatører til enhver tid. På den nye sentralen skal være fem på dagen og fire på kveld og natt. Noe vi mener vil gå ut over sikkerheten. Vi dekker det samme området og det samme antall innbyggere, sier Morten Bratli.

Datasystemer vil ivareta mye av den jobben som gjøres av mennesker i dag.

– Datateknologi kan gjøre mye, men er ikke løsning på alt. Lokalkunnskap er gull verdt. Ledelsen vil ha færre mannskaper og mer teknologi, sier han.

– Den dagen vi lar teknologien styre for oss, mister vi kontrollen, sier legger han til.

Også hovedtillitsvalgt i Oslo Brannkorpsforening Bjørnar Aronsen er skeptisk til flyttingen.

– En ting er at vi flyttet til det verste «trafikkhølet» langs E18. Mange av 110-operatørene bor utenfor Oslo, på andre kanten av byen, og vil slite med å komme seg til og fra jobb. Jeg vet at flere nå vurderer å søke seg over til annen tjeneste, sier Bjørnar Aronsen til Dagsavisen.

– Et annet, og større problem, er at vi ikke blir hørt i henhold til bemanningen. Det er vi som er på døgnet rundt, som vet hva som kreves, sier han.

Les også: Brann-protestene førte fram: byrådet funnet penger til 15 nye stillinger

Innsparinger

Saken er til politisk behandling i byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel, før den skal endelig vedtas i bystyret.

– Når saken kommer opp er ennå ikke klart. Det blir ikke i år, sier byrådssekretær Anja Riise (MDG) til Dagsavisen.

Brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo Brann- og redningsetat ønsker ikke å kommentere saken, før den er endelig politisk behandlet og vedtatt.

Asker og Bærum brannvesen ønsker heller ikke å kommentere saken før den er vedtatt i Oslo.

I nabokommunene er saken imidlertid ferdig politisk behandlet og flytting er vedtatt.

Ifølge beregninger kan Asker spare 1,3 millioner kroner og Bærum 2,7 millioner kroner i året på den nye organiseringen, skriver abbv.no.

Les også: Slik reddet brannmannskapene huset til Erik (71)

Mer fra Dagsavisen