Nyheter

Må finne mobberne

Fra og med i dag må skolene i Oslo aktivt undersøke om mobbing forekommer – ikke bare agere ved mistanke. Samtidig ansettes det et eget mobbeombud i Oslo.

Bilde 1 av 2

Mobbing er fortsatt et stort problem, som rammer mange barn og unge. Nå tar Oslo kommune nye grep for å løse problemet.

Les også: – Skolene sminker bort mobbing

Nullvisjon

– Målet er null mobbing i barnehagen og skolen, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap) til Dagsavisen.

I disse dager er kommunen i gang med intervjurundene til et nytt mobbeombud. Da søknadsfristen hadde gått ut, var det kommet inn 116 søknader fra folk som ønsker jobben som mobbeombud.

Mobbeombudet vil være på plass i løpet av sommeren, og klar til skolestart til høsten.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Aktivitetsplikt

Fra og med i dag får Osloskolene en helt ny handlingsplan mot mobbing.

– Vi innfører en aktivitetsplikt i alle skoler fra og med i dag. Skolene må aktivt undersøke om mobbing forekommer, ikke bare agere ved mistanke, sier Tellevik Dahl.

– Alle skoler har ferdig en handlingsplan mot mobbing, med klare rutiner for hvordan de skal bekjempe mobbing. Det innføres en felles prosedyre for hvordan mobbesaker skal håndteres i hele Oslo kommune, som henges opp i alle klasserom og i alle barnehager, sier byråden.

Debatt: Mobbing skal ikke overses

Mobbeombud

Mobbeombudet som nå ansettes vil være det første i landet som har ansvar for barnehage og skole, og skal være en uavhengig tredjeperson som foreldre og barn kan ta kontakt med i vanskelige saker.

– Vi har sett mange triste mobbesaker, og ut ifra tilbakemeldinger vi har fått, savner foreldre og barn en uavhengig tredjeperson å forholde seg til, nå det ikke har løst seg med å snakke med skolen. Mobbeombudet kan veilede i vanskelige enkeltsaker som barnehagen og skolen ikke håndterer, ha en dialog med ledelsen, følge opp barn og foreldre, og holde saken til den er løst, sier Tellevik Dahl.

– Det viktigste er at foreldre, barn og unge har en uavhengig tredjeperson der systemet ikke fungerer, sier hun.

Debatt: Mobbing er foreldrenes ansvar

Fadderordning

I tillegg til eget mobbeombud vil det senere komme tiltak som egne mobbeundersøkelser blant barn i barnehagen og elever på 1.–4. trinn, og fadderordning i ungdomsskolen.

Mobbeombudet vil samlokaliseres og samarbeide sammen med elev og lærling-ombudet.

– Mobbeombudet vil få flere virkemidler som kan brukes i kampen mot mobbing. Vi har også et eget læringsmiljøteam som jobber for å skape et godt skolemiljø på skoler som trenger veiledning og støtte, sier byråden.

Les også: Elever: mobbing skjer i skjulte nettgrupper

Mer fra Dagsavisen