Nyheter

– Må ikke bare bli en sovesal

Redd Barna yter vanligvis nødhjelp i utlandet. Nå retter de fokuset mot Norge og Østfold: – De har tenkt smart, men ingen her har nevnt ordet barn og hvordan de skal bli ivaretatt.

Bilde 1 av 5

Neste uke ankommer de første flyktningene det nye mottakssenteret i Råde i Østfold. Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram, mener det er viktig at de yngste ikke blir glemt.

– Vi er imponert over hvordan de har løst dette. Det virker som at de har tenkt smart, men ingen her har nevnt ordet barn og hvordan de skal bli ivaretatt, sier hun.

LES OGSÅ: Applauderer Råde-mottak

Eget oppholdssted

Derfor har Redd Barna nå strukket ut en hånd til UDI slik at ankomstsenteret blir best mulig tilrettelagt for barna som kommer dit.

– Dette går blant annet på å ha trygge, separate omgivelser hvor barna kan oppholde seg; en egen krok. Det er viktig at dette ikke bare blir en sovesal. De trenger hvile, fritid og lek. Det vil lette på den forferdelige og kaotiske situasjonen de er i, sier hun, og legger til:

– Der kan vi bidra. Vi gjør dette allerede i internasjonale flyktningleirer, så hvorfor ikke her også?

LES OGSÅ: Her skal flyktningene tas imot

Mindreårige

Skybak mener også det er nødvendig at barna ikke blir værende ved senteret over lengre tid.

– Dessuten er det viktig for oss at enslige mindreårige ikke overnatter der i det hele tatt. De må bo på egne mottak, sier hun.

Det kan Knut Berntsen, fagsjef i Region- og mottaksavdelingen til UDI, berolige om at ikke vil skje.

– Enslige mindreårige vil kun gå gjennom PUs kontroll. Deretter blir de sendt til Refstad ankomsttransittmottak i Oslo. Det er viktig at de kommer fortest mulig inn i en omsorgssituasjon, sier han.

48 timer

Kapasiteten ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo har lenge vært sprengt. President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, har tidligere roset initiativet i Østfold-bygda.

Ved ankomst til mottaket må asylsøkerne gjennom en lang rekke poster, nærmest på transportbånd. De skal blant annet registreres av politiet og sjekkes for tuberkulose.

– Normalt vil de kun være her i 48 timer. Det kan hende noen personer blir værende lenger enn det hvis politiet trenger flere spørsmål besvart, sier Berntsen i UDI.

– Hvordan vil barna bli ivaretatt mens de er her?

– De blir i all hovedsak tatt vare på av sin egen familie, svarer han.

Foreløpig er det ikke gjort noen grep i hallen for å tilrettelegge for barn annet enn å opprette egne telt for barnefamilier, men UDI ser positivt på hjelpen fra Redd Barna. Så langt har direktoratet hatt nok å gjøre med å få alt på plass så fort som mulig.

LES OGSÅ: Sto i kø for å gi bort klær til flyktninger

Mer fra Dagsavisen