Nyheter

Live spiller live i kveld

Live Foyn Friis er offisielt Danmarks største jazztalent, men er norsk. I kveld spiller hun på Oslo Jazzfestival, men kunne like godt opptrådt på Øya.

Live Foyn Friis kommer fra Nesøya utenfor Oslo, men har de siste sju årene bodd mest i Danmark, der hun er et godt etablert navn, og prisbelønt flere ganger. Sangene hennes forener gamle tradisjoner med nye tanker, og kan like godt framføres akustisk som elektronisk. Men er det jazz?

– Som sangskriver løsnet det for meg da jeg sluttet å tenke sjanger. De som pleier å høre på jazz, synes det er pop, de som pleier å høre på pop synes det er jazz. Hva musikken er, kommer an på hvem som hører den. Det er litt deilig å være med på forskjellige scener, sier hun.

Når hun spiller på Herr Nilsen i kveld, er det lov å danse, understreker hun.

LES OGSÅ: Oslo Jazzfestival

Særegen stemme og stil

«Framført med ei særeigen stemme og stil, i pakt med ein uredd måte å gå til verket på», skrev Dagsavisens jazzanmelder Roald Helgheim om fjorårets album «Running Heart». Dette ble raskt fulgt opp tidligere i år med «With Strings», der sangene hennes blir framført med strykere. «Samspelet mellom songar, band og strykarar fungerer framifrå» mente Helgheim om «With Strings».

Live Foyn Friis vokste opp med jazzen rundt seg hjemme. Hun begynte å spille klassisk musikk på saksofon, men ble lei av å øve, og ville heller improvisere.

– Jeg hadde alltid lyst til å bli en jazzsangerinne. Nå er det ikke et bevisst valg at musikken min skal være jazz, men den følger alltid med, sier hun.

LES OGSÅ: Alt om Øya

Godt selskap

Live Foyn Friis gikk på musikklinja på Sund folkehøgskole sammen med to medlemmer i Highasakite, og Ine Hoem. Kristoffer Lo var med i hennes første band, med en besetning på to tubaer, trommer og en loopboks. Fjorårets to største suksesser i norsk popmusikk, Highasakite og Emilie Nicolas, kom begge fra jazzlinja i Trondheim. Live Foyn Friis har studert ved musikkonservatoriene i Tromsø og Aarhus. Vi aner flere paralleller her?

– Vi har vel alle lært om hvilke virkemidler som er mulige, før vi velger hvilke vi vil bruke til å finne vår egen stil, tror Friis.

ANMELDELSE: Ein eineståande konsert

Strykere og studio

I Danmark er Live Foyn Fris blitt en etablert jazzartist. Debutalbumet «Joy Visible» ble nominert til årets danske jazzalbum under Danish Music Awards i 2012. Samme år ble hun kåret til årets nye jazztalent og årets unge jazzkomponist av Danmarks Radio og komponistforeningen Danske Populærautorer. «Joy Visible» kom ut under navnet Foyn Trio. I dag er Live Foyn Friis også et bandnavn.

– Den samme gruppa som Foyn Trio, men så fikk vi også med en trommeslager, men da ble det rart å kalle oss en trio, sier hun.

På årets «With Strings» har de altså med seg strykere i tillegg.

– Plata ble spilt inn på to konserter. Mens meningen med «Running Heart» var å se hva vi kunne få til med låtene når man bruker kjempelang tid i studio, sier Friis.

Som fortsatt gjerne går på scenen og synger gamle standardlåter med helt ordentlige jazzorkestre.

ANMELDELSE: Elin Rosselands triumf

Verdensmusikk

Live Foyn Friis har allerede reist verden rundt med sangene sine. I vinter var hun først på jazzfestival i Angola, før hun dro til Rio de Janeiro og spilte med brasilianske musikere.

– Å reise til Afrika er å reise til jazzens utgangspunkt. I Brasil hørte jeg mye på musikken som kom før bossanova og samba. Den polyrytmikken sammen med mine poppete ting ga meg ny inspirasjon, forteller hun.

Hun kunne kanskje like godt vært på Melafestivalen også denne helgen? Vi foreslår at hun neste år rett og slett turnerer mellom de tre store festivalene i Oslo, på tre dager, for å binde alt sammen.

– Ha ha, kanskje det? Det hadde vært morsomt, sier Danmarks største jazztalent, som altså er norsk og kanskje ikke spiller jazz.

– Ja, innrømmer Live Froyn Friis, og ler godt igjen.

Festival ganger tre

Fra i dag er det tre store musikkfestivaler i Oslo samtidig. Oslo Jazzfestival har holdt det gående hele uka, Øya i to dager allerede, og nå kommer også Mela med, med verdensmusikk på Rådhusplassen hele resten av helgen. Mela er attpå til gratis for alle.

Arrangørene av de tre festivalen tror ikke at det skader noen at tre så store festivaler avvikles samtidig.

– Festivalene har helt forskjellige profiler. Jeg mener Oslo er stor nok til å ha flere festivaler på samme helg, sa festivalsjef for Mela, Khalid Salimi, til Dagsavisen i forrige uke: Festivalkrasj i hovedstaden

Han mente tvert imot at sammenfallet har en positiv effekt, på grunn av all aktiviteten i byen.

I morgen starter attpåtil Oslo Kammermusikkfestival, mens Kon-Tiki Kammermusikkfestival på Bygdøy har holdt på siden tirsdag.

Mer fra Dagsavisen