Nyheter

Lei sprøyter i parker

Flere grøntområder og offentlige plasser i sentrum er fulle av brukte sprøytespisser fra narkomane. Flere sprøyterom og egne sprøytesøppelkasser er løsningen, mener Oslo Ap.

Bilde 1 av 2

– Det jeg er aller mest redd for, er at barn skal bli smittet av sykdommer, sier Per Anders Torvik Langerød.

Han er bystyrekandidat for Arbeiderpartiet og bor på Fredensborg i Oslo sentrum. Hver dag på vei til jobb går han gjennom området rundt Deichmanske bibliotek, der det er satt opp sperringer i forbindelse med utbyggingen av Arbeidsdepartementet.

I området, som lenge har vært et populært grøntområde, ligger det strødd sprøytespisser og rester etter at flere rusmisbrukere har begynt å bruke området for å ta narkotika.

– Dette er et veldig flott område, med masse barnefamilier. Nå er det blitt en skummel bakgate, sier Ap-politikeren.

LES OGSÅ: Vil gi heroin til Oslos narkomane

Problem for byen

At sprøytespisser ligger og flyter i parker, grøntområder og andre offentlige plasser i Oslo, er langt fra begrenset til området rundt Hammersborg og Fredensborg. I fjor skrev Dagsavisen at rusmisbrukere bruker en rekke barnehager i sentrum og langs Akerselva til å ruse seg når barna er hjemme.

På Eventyrbrua steinerbarnehage, rett ved Prindsen mottakssenter, må de hver eneste dag finkjemme barnehagen for sprøytespisser før de kan la barna gå ut og leke.

Tone Tellevik Dahl, ordførerkandidat for Ap og leder for Helse- og sosialkomiteen i bystyret, mener særlig to løsninger må til for å få rene byrom uten farlige sprøytespisser: Søppeldispensere for brukte sprøyter og flere sprøyterom.

– Vi ønsker først og fremst flere sprøyterom, som er et sted der det er trygt å injisere heroin. Vi har allerede fått utvidet åpningstida til sprøyterommet, og vi ønsker å utvide den ytterligere. I vårt program ønsker vi en lokalisering til. Da får man dekket et større geografisk område, og man får dempet presset på Prindsen, sier hun og legger til:

– Det er allerede satt opp noen sprøytesøppeldispensere i sentrum, men vi bør vurdere å midlertidig sette opp enda flere hvis vi ikke klarer å sørge for godt renhold. Det er et enkelt og rimelig tiltak, sier hun.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Nye, åpne rusmiljøer

Oslos sosialbyråd, Øystein Eriksen Søreide (H), syntes tiltakene fra Ap er fulle av gode intensjoner, men er bekymret for de faktiske virkningene.

– Det kan være i strid med intensjonen i sentrumssamarbeidet. Vi ønsker ikke å legge til rette for at noen steder i byen skal etablere seg som faste, åpne rusmiljøer. Jo mer vi legger til rette, jo større er faren for at noen områder aksepteres som åpne rusmiljø. Jeg synes heller vi bør forsterke ordningen vi har i dag med en panteordning, der rusavhengige kan levere inn brukte sprøyter og få nye. Det er en ordning som ser ut til å fungere ganske bra, sier Søreide.

Heller ikke åpningstidene hos sprøyerommet oppfatter han som et stort problem.

– Jeg er alltid villig til å snakke om praktiske tilnærminger, men jeg er ikke kjent med at åpningstidene er en stor utfordring på sprøyterommet. Det har åpent fra 9 til 21.30 i ukedagene og holder åpent både lørdag og søndag. De har omtrent 120 brukere om dagen, og jeg tror det er håndterbart innenfor dagens kapasitet, sier sosialbyråden.

Han trekker fram det tverrpolitiske sentrumssamarbeidet, som har som hensikt å sørge for å fjerne det åpne rusmiljøet i Oslo og heller hjelpe rusavhengige gjennom velferdstilbudene i bydelene, som en suksess.

– Vi har halvert det åpne rusmiljøet i Oslo siden 2011. Dersom Arbeiderpartiet nå vil avvike fra sentrumssamarbeidet, så bekymrer det meg, sier Søreide.

LES OGSÅ: – Oslo er ingen Kardemommeby

Mer fra Dagsavisen