Nyheter

Legger kabel til Hovedøya

Fremtiden er trådløs, men for å komme dit, må det først kables. Derfor bygger nå Oslo kommune og Telenor fiberkabel i Oslofjorden fram til Hovedøya.

Denne uka starter leggingen av fiberkabel fra Vippetangen og ut til Hovedøya.

Les også: Hvem var Salomon fra Grünerløkka?

Infrastruktur

– Dette er en avtale som Oslo kommune har gjort med Telenor til en totalverdi av 30 millioner. kroner, og er en del av kommunes bredbånds-infrastruktur. Denne infrastrukturen inneholder alt ifra skoler, sykehjem, bydeler, etater og andre kommunale instanser, sier finansbyråd Robert Steen (Ap) til Dagsavisen.

Robert Steen har god erfaring med kabler, og havnet i 1994-utgaven av Guinness rekordbok på grunn av det.

– Jeg var med i ledergruppen til Betonmast da verdens lengste kraftlinje mellom to master ble bygget over Ameralik-fjorden ved Nuuk på Grønland. Den er på hele 5.376 meter lang, sier Robert Steen, og viser fram diplomet han fikk av Guinness.

Diplomet Robert Steen fikk da han havnet i Guinness rekordbok i 1994.

Diplomet Robert Steen fikk da han havnet i Guinness rekordbok i 1994. Foto: Siri Øverland Eriksen

Like lang er ikke avstanden over til Hovedøya.

– Rundt 500 meter kanskje, sier byråden.

Oslo kommune er langt fremme når det gjelder fiberteknologi.

– Vi fibrer opp 1.200 skoler, sykehjem, kommunale institusjoner og bydeler. Det gir dem muligheten til å digitalisere i et stort tempo. Noe som vil være til glede for byens innbyggere, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen til Dagsavisen.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er kommunens nett. Det er Telenors. Kommunen leier på nettet de bygger ut som følge av en avtale inngått i fjor, legger Steen til.

Sammen med Berit Svendsen, var han med for å vise hvor omtrent kabelen skal gå ut til Hovedøya fra Vippetangen.

– Av sikkerhetshensyn går vi ikke ut med eksakt hvor kabelen går, men den blir lagt på bunnen. Norge har en lang kyst, og det har hendt at noen har fått med seg kabel når de har dratt opp dreggen etter en tur med båten. Da må vi ut og skjøte, sier Berit Svendsen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mobil

Oslo kommune har i dag en del kommunale tjenester på Hovedøya, som Oslo Sjøskole og Maritim driftstjeneste. Det er først og fremst disse som knyttes til nettet med sjøkabelen.

Men også de som besøker øyene vil ha glede av oppgraderingen.

– I løpet av året frakter Oslofergene rundt en million mennesker ut til øyene i fjorden. Det er mye turisme, og det å ha gode nettverksmuligheter der ute er noe en forventer, sier Steen.

– Både kapasitetsmessig og sikkerhetsmessig er det viktig med kabel, legger han til.

– Hvorfor bruke mange millioner kroner på en kabel, når framtida er trådløs?

– For at framtida skal kunne bli trådløs må det uansett en massiv fiberutbygging til først, sier Berit Svendsen.

– Selv om mye av nettrafikken går via 4G er det viktig å kunne «mate sitene» med skikkelig høyhastighets bredbånd. Jo mer mobile vi blir, jo mer fiber trenger vi å legge ut, sier Telenor-direktøren.

Les også: Utsatt et år: Fortsatt ørlite håp for rivningstruede Ruseløkka skole

Mer fra Dagsavisen