Nyheter

Lager Tøyen-TV

På Tøyen kan det bli film av din historie.

Tøyen-TV er lokal-TV for Tøyen, webbasert og med et sosialt perspektiv. Hensikten er å fortelle noen av de positive historiene, og på den måten gi motvekt til nyhetsbildet og nyansere Tøyens renommé og identitet.

Mannen bak, Bjørnar K. Grønhaug, er utdannet dokumentarregissør. Grønhaug er filmmannen som laget film, men mente det burde være noe mer ved en film enn bare det kunstneriske. Den måtte oppnå noe, og hvorfor regnes suksess i kroner og øre?

– Hvordan måles en suksess? Hva om vi har en lukket visning av en film om oppvekst på Tøyen for Jan Tore Sanner. Om dette så påvirker politikken hans, er filmen en suksess. Små publikum, som lokalmiljøet på Tøyen, har også stor verdi, sier Grønhaug.

Les også: Hvem skal på Tøyen-seddelen?

Ensartet

En film- og TV-bransje som blir stadig mer ensartet er resultatet av konsentrert eierskap og store aktører.

– Jeg er kanskje naiv, men jeg mener det går an å skape en bedre verden og at filmen er et verktøy. Filmen i seg selv er ikke målet. En film burde oppnå noe mer enn kommersiell inntjening og priser, sier Grønhaug.

Nå er han produsent med det for sikte at han vil lage filmer med sosial kapital.

– De filmene jeg har laget som har gjort det best og er mest spennende å lage, er sammen med andre som ikke nødvendigvis kan så mye om film, men brenner for å fortelle en historie. Jeg er ingen uuttømmelig kilde til historiefortelling, men andre har sine spennende historier, sier Grønhaug.

Som hos dokumentarfilmens far, skotten John Grierson, er det sosial kapital som er fokus. Grierson etablerte et nettverk av dokumentarfilmskapere. Verden skulle endres gjennom film. Grierson ble statsansatt, mens de andre produserte film for aktører som Shell.

– Nå har vi YouTube, Vimeo, Facebook og en rekke andre kanaler. «Alle» kan lage film og bruke verktøyet til å påvirke verden rundt seg. Men hva bruker vi det til, egentlig, spør Grønhaug.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Tøyenfestfilm

Tøyen-TV vil holde til på Tøyen og bestå av en frivillig redaksjon som vil trekke veksler på kompetansen fra andre brukere av Tøyen Start Up Village, et kreativt kontorfellesskap på Tøyen. Finansieringen vil være fra Oslo kommune og kunder.

Grønhaug forteller at de regner med å være fullt oppe og gå i løpet av året. Allerede nå ligger det filmer ute på deres Facebook-side.

– Vi har laget film om Tøyenfest for eksempel, sier Grønhaug.

Til Tøyen-TV kan alle som vil lage film om eller med Tøyen henvende seg. Alle har tilgang på et kamera og via Tøyen-TV kan alle få hjelp til å lage en film ut av det. Har du en historie kan du henvende deg til produsent@fellesfilm.no eller besøke TøyenTV på Facebook.

Les også: Tidsbank på Tøyen

Mer fra Dagsavisen