Nyheter

Kvinnetreneren som gikk: «Et rått kjør» i VIF

Vålerengas kvinnetrener Kjell Gustad følte han hadde kniven på strupen i hele sesongen. Nå blir det ny ledelse i Vålerengas kvinnesatsing.

Bilde 1 av 3

To av Norges sterkeste navn innen kvinnefotballen, Eli Landsem (sportssjef) og Monica Knudsen (hovedtrener) overtar Vålerenga fra nyttår. Det blir den største satsingen på kvinnene i VIF noensinne.

Press fra investor

Men mannen som hadde kontrakt som trener ut 2018, og som førte VIF til historiens første cupfinale, blir ikke med.

– Allerede etter fire kamper i vår følte jeg presset. Investorer ville ha meg ut. Så kom resultatene, men dette året i Vålerenga har vært tidvis et rått kjør, sier Kjell Gustad til Dagsavisen.

- Hvem var denne investoren?

- Det kan jeg ikke si.

Men han understreker at han synes det er flott at Vålerenga nå får inn de ressurspersonene som har kommet.

Sa nei som assistent

Selv sa han nei til å fortsette i den assistentstillingen han ble tilbudt.

– Jeg følte at det ble feil i den settingen vi nå har vært i, sier han, selv om han sikkert kunne samarbeidet bra med Monica Knudsen.

– Vi har respekt for den avgjørelsen og det er riktig at Kjell har hatt veldig vanskelige arbeidsvilkår, sier nyansatt sportssjef Eli Landsem til Dagsavisen.

Hun kjenner til hva som har foregått ettersom hun sitter i diverse styrer i VIF. Blant dem som nestleder i styret for herrefotballen, et verv hun vil tre ut av på det kommende årsmøtet for ikke å komme i noen habilitets-konflikt.

Gustad sier han har følt på en slags mistillit nærmest måned for måned, men har fått ja fra styret om å fortsette.

Og den sportslige utviklingen kom. Aldri har laget tatt flere poeng i Toppserien, aldri har laget kommet så langt i cupen. De slo samtlige lag i serien i år, bortsett fra Avaldsnes som også vant cupfinalen 1–0.

– Vi hadde et godt samhold blant trenerne og etterhvert som vi fikk på plass en stall ble det et godt miljø. Men resultatkravet var ubønnhørlig, sier han.

Knudsen kommer inn

En uke etter cupfinalen var saken klar: Vålerenga ønsket en ny ledelse.

– Og den nye ledelsen ser veldig bra ut, nå skal det satses. Men det har vært et frustrerende år, sier Gustad, som har 13 års fartstid i VIF i forskjellige roller. Mens han har holdt på med aldersbestemte lag i VIF har han også vært assistenttrener for Røas A-lag tidligere der han har hentet toppfotball-komptensen.

Nå har Vålerenga vedtatt en ambisjon om å være landets beste lag på kvinnesiden i 2020. Da blir satsingen deretter.

Må ha stabilitet

Eli Landsem har vært landslagssjef for Norge og har fulgt Vålerenga fra innsiden. Ved siden av jobben i VIF skal hun fortsette på deltid som idrettslærer på Bjerke videregående skole.

Hun vil innføre det Kjell Gustad hele tida etterlyste: Kontinuitet på spiller- og trenersiden. For nå blir det igjen store utskiftninger i spillerstallen.

– Ja, slik blir det nødvendigvis når veldig mange spillere har ettårskontrakter. Dette jobber vi på spreng med nå og dette må vi forbedre, sier hun.

– Alle snakker om potensialet til VIF, nå gjelder det også damefotballen?

– Ja, fordi vi mener at det er reelt. Det er et veldig uforløst potensial her. Men mye må forbedres. Sportslig suksess kommer ikke automatisk, sier Eli Landsem, som har trent Monica Knudsen i mange år. Nå får hun en av Norges mest meritterte trenere (fire seriemesterskap og tre cupmesterskap med LSK Kvinner) som nærmeste medarbeider.

Akkurat nå er Knudsen på treningsleir i Wolfsburg med NTG (Norsk Toppidrettsgymnas), senere skal hun på UEFA-kurs. 1. januar begynner hun i Vålerenga og da er både hun og Eli Landsem veldig spent på hvilke spillere som er på feltet.

– Etter et år på sidelinja, gleder jeg meg til å komme ut på feltet igjen å jobbe tett med spillere og støtteapparat. Det blir en bra utfordring for meg og jeg er spent på hva vi kan få til, sier Knudsen, som var kandidat til å bli ny landslagssjef etter at hun ga seg som trener i LSK Kvinner i fjor høst.

Og Kjell Gustad: – Jeg har ingen trenerjobb nå, men er heldigvis i fast, ordinær jobb, sier han.

Mer fra Dagsavisen