KFUM beskyldt for manglende fair play

(KFUM Oslo - Brumunddal 2-1). Igjen avgjorde KFUM en kamp på overtid i sin favør. Men motstanderen beskyldte KFUM for usportslig opptreden. - Vi skulle helst ikke vunnet på denne måten, sier KFUM-treneren.

Det er mange måter å vinne fotballkamper på, og KFUM-varianten lørdag ble heftig diskutert etter kampslutt. Men resultatet blir stående og KFUM har dermed berget poeng på overtid i tredje kamp på rad og står med fem seirer og en uavgjort på de seks siste kampene.

Men grunnen til at Brumunddal protesterte heftig og KFUM nærmest beklaget scoringen, var denne:

Ballen ble spilt ut

Vi er på overtid i kampen og Brumunddal-spilleren Christoffer Heier Solbakken blir liggende etter en takling.  Brumunddal spiller ballen over sidelinja for å stoppe spillet.

Når kampen settes i gang igjen, kaster KFUMs Kenneth De Vita  ballen tilbake til Brumunddals forsvar for at de kan sette i gang spillet  bakfra. En forsvarsspiller hopper over ballen slik at den går inn til keeper Emil Holst. Da oppfatter KFUM-spiss Emil Ekblom at kampen er i gang igjen og han presser keeper. Keeper skal slå en lang klarering, men den går rett i kroppen på Ekblom som dermed scorer i åpent mål.

Dette er KFUMs versjon av hendelsen.

Brumunddal-trener Fred Leo Nysæter er sterkt kritisk både mot dommeren Henrik Grenå Pettersen og KFUM.

- Dommeren kom bort til vår skadete spiller og spurte om alt var i orden, men Heier Solbakken klarte ikke å svare fordi han var helt i ørska. Likevel lar dommeren spillet gå videre. Så presser KFUM videre mot mål mens vår spiller er helt i ørska. Hvor ble det av Fair Play, spør Nysæter i intervjuet med Hamar Arbeiderblad.

Isnes skjønner Brumunddal

KFUM-trener Jørgen Isnes oppfattet ikke alle detaljer der og da, men etter å ha sett situasjonen om igjen, hadde han ønsket at hans spillere skulle løst situasjonen annerledes.

- Når vi har sett målet i ettertid, så skjønner vi Brumunddals frustrasjon over målet. Det er ingen tvil om at vi kunne løst det annerledes. Vi jublet ikke som vi normalt ville gjort rett etter kampen og vi gjør det heller ikke nå i ettertid. Vi skulle gjerne scoret vinnermålet på en annen måte, sier han til KFUMs nettsted.

Til Dagsavisen utdyper han: - Vi klarer å snu enda en kamp, men på en omdiskutert måte.

Treneren til Brumunddal hadde en rolig samtale med dommerne i deres garderobe etterpå. Uten at det endret på noe som helst.

Ingen skriftlige regler

Fair Play-reglene er ikke definert i noe regelverk og dommer kan ikke annullere et mål for mangel på Fair Pay. Han må følge de skrevne fotballreglene. Spillet var i gang og KFUM scoret. Men altså med en bismak.

Tilsvarende situasjon oppsto i en kamp med Vålerenga tidligere i år da Haugesund forfulgte en såkalt Fair Play-pasning bakover mot keeper. Da bommet Vålerengas keeper på ballen slik at den lå fri og kunne trilles i mål. Og det gjorde Haugesund til VIF-spillernes store protester. Og Haugesund vant kampen 4-3.

Fem gule kort

I avslutningsminuttene på KFUM Arena lørdag ble det delt ut fem gule kort. Da skjønner man at temperaturen var høy.

Før den hektiske avslutningen hadde KFUM spilt en svak første omgang. Brumunddal tok ledelsen fire minutter før pause ved Fredrik Haave Andersen. KFUM var mye mer aggressive etter hvilen og Stian Sortevik scoret fortjent via en forsvarsspiller et kvarter før slutt.

- Vi klarer å skape trykk på dem etter en middelmådig første omgang, sier Jørgen Isnes, som altså gjerne skulle vært avslutningen foruten.

Rett før ordinær tid var ute hadde Brumunddal en dobbeltsjanse der ballen blant annet ble reddet på streken.

KFUM avgjorde på overtid mot Skeid for en uke siden, og opplever den medgangen de manglet i starten av sesongen. Laget har luket bort forsvarsfeilene. Lørdagens bekymring var at Christoffer Dahl måtte gi seg tidlig på grunn av en skade.

KFUM avslutter vårsesongen hjemme mot Follo kommende lørdag.

2. divisjon, avdeling 1 lørdag:

KFUM - Brumunddal 2-1 (0-1)

KFUM Arena, Ekeberg: 177 tilskuere.

Mål: 0-1 Fredrik Haave Andersen (41), 1-1 Stian Sortevik (75), 2-1 Emil Ekblom (90).

KFUMs lag: Orhan Simsek - Johannes Grødtlien, Dadi Dodou Gaye, Kristoffer Hagen, Jørgen Hammer (Kenneth de Vita Jensen fra 55) - Stian Sortevik, Christoffer Dahl (Robin Rasch fra 6), Erikson Spinola Lima, Adnan Haidar (Fredrik Levorstad fra 71) - Stian Kommandantvold Pettersen, Emil Ekblom.

Øvrige resultater lørdag: Kjelsås - Nybergsund/Trysil 3-2, Skeid - Follo 1-2, Raufoss - Bærum 1-1.

Spilles søndag: Hamkam - Alta, Finnsnes - Asker, Grorud - Vålerenga 2. lag,