Nyheter

I tet på sykling for eldre

Nå kan frivillige ta sykehjemsbeboere ut i frisk luft og natur: På sykkel! Oslo er en av de første byene i verden med sykling i sykehjem.

Bilde 1 av 4

I går gikk startskuddet på «Tour de Langerud». Langerud sykehjem er et av fem sykehjem i Oslo som har fått seg elektrisk sykkel, med plass til to passasjerer. Oslo var den første byen etter København som startet opp prosjektet «Sykling i sykehjem». Men nå er det i ferd med å spre seg til andre land og til andre steder i Norge.

Foreløpig er det 21 slike sykler i Norge, som minner om indiske sykkeldrosjer.

Følg oss på Twitter og Facebook!

«Sykkeldrosje»

Eva Ekelund og Rolf Flatner (83) er glade for å sitte i «sykkeldrosjen». Han er beboer på sykehjem og hun bor like ved.

– I Ungdommens selvbyggerlag, sier hun og ler.

Hun benytter seg av dagtilbudet ved sykehjemmet. Ekelund kan ikke få fullrost sjåfør og ansatt ved Langerud Sykehjem, Abdel, som tråkker på for hennes skyld.

– Han kan alt. Eva Ekelund forteller at Rolf Flatner elsket å sykle. Han ble nummer seks i Trondheim - Oslo en gang.

Kathinka Gyllenhammar er frivillig. Hun er personlig trener og driver PT Studio Ekeberg. Nå sitter hun på førerplassen og er med på å gi sykkelen pedalkraft. Foran sitter to glade damer.

LES OGSÅ: Satser på sykkel

Frivillige

Tonje Bjertnes i organisasjonen «Sykling uten alder», mener dette kan tiltrekke seg en annen type frivillige enn det sykehjemmene har i dag. De som liker å trene.

– Ja, det er en fin måte å få trent på. Du får frisk luft og beveget deg, samtidig som du får gitt noe til andre, sier hun. Hun sier det er vinn vinn-situasjon. Gyllenhammar forteller at på en elektrisk sykkel bestemmer hun selv hvor mye muskelkraft hun skal gi.

Og er du ikke typen som er god på «small talk», men vil gjøre noe for andre, er dette noe for deg. Og med innlagt vaffelpause på kafeen i nærheten kan jo ikke være å forakte?

Men vil du og din passasjer bare sykle rundt å få frisk luft, er det ikke så dumt det heller. Mange av de eldre er dårlige til beins og kommer seg ikke rundt på egen hånd. De tilbringer store deler av livet innenfor institusjonens fire vegger. Uten synsinntrykk som blomster eller lyder av fuglekvitter.

LES OGSÅ: Holder seg i gang hos Heidi

Komme seg ut

Med sykkeltransport kan de komme seg til et sted de savner, til skogen eller til en kafé`.

– Kanskje har de vært glade i marka før, og savner det. Da er det deilig å kjenne vind i ansiktet kanskje sola varme i kinnene, sier Gyllenhammar.

– Dette er noe flere burde prøve. Du behøver jo ikke få med deg både sju- og ni-nyhetene.

Tone Bjertnes har jobbet som frivillighetskoordinator, og fikk ideen til prosjektet da hun jobbet ved Sagene sykehjem. Hun så et nydelig dansk bilde av en ung gutt som syklet to eldre damer på tur i en slik sykkel.

Bjertnes forteller at et av målene er at beboere, ansatte, pårørende og frivillige skal komme i gang med sykling. Hun vil gjerne at du som leser dette tar kontakt.

Arne Myrvang kommer susende tilbake fra tur. Han koser seg tett inntil sykepleier Lene Gystad i sin sykkeldrosje. – Jeg lener meg inntil Lene, sier den munnrappe pensjonisten. – Det gjør ikke noe om man sitter tett, så lenge man har godt selskap.

– Ja, her kan ta oss en tur en kjølig høstkveld, sier den blide sykepleieren.

Mer fra Dagsavisen