Nyheter

I full blomst

Oslo-beboere har valfartet til Botanisk hage i helgen for å få med seg blomstringen av den hellige lotusplanten.

Bilde 1 av 2

Det har vært uvanlig stor pågang i Botanisk hage på Tøyen i Oslo denne helgen. Fredag begynte nemlig den sjeldne lotusblomsten å åpne seg, og den vil ikke holde seg mer enn et par dager til.

LES OGSÅ: Kårer Oslos beste hage

Over 4.000 besøkende

– Publikumsinteressen har vært helt eksepsjonell denne helgen. Allerede fra morgenen av har det strømmet til med folk, og flere har spurt gartneren vår om hvor de kan finne lotusblomsten. Det har til og med vært kø utenfor Victoria-veksthuset, forteller hagesjef og botaniker Axel Dalberg Poulsen ved Naturhistorisk museum.

På lørdag var det 4.039 besøkende i Botanisk hage, mot 2.500 lørdagen før og 2.360 for to uker siden.

– Lørdag var den mest besøkte lørdagen den siste måneden, sier Dalberg Poulsen.

Hellig blomst

Lotusen har vært sentral i asiatiske religioner og kulturer i tusenvis av år, og er regnet som hellig i blant annet Kina, India og Vietnam.

– Du ser ofte guddommene i buddhismen og hinduismen avbildet i en lotus eller i lotusstillingen, som man også finner igjen i yoga. Den er et symbol på renhet og det kommer nok av at den vokser i sump og mudder, men likevel er så ren og vakker, sier han.

Stor symbolverdi

Lotusen brukes også som et symbol på frihet fra materialismen, forklarer kommunikasjonsrådgiver Ram Gupta ved Naturhistorisk museum, som også er religionshistoriker.

– Det er mange forklaringer på lotusblomstens betydning. Hvis du kaster vann på bladene til blomsten, preller det rett av. Den kan ikke skitnes til, og det har man tillagt symbolsk betydning. I tillegg symboliserer den frihet fra materielle bindinger, som er veien til frelse i buddhismen og hinduismen, sier Gupta.

LES OGSÅ: Botanisk hage - forbigått i 200 år

Mat og medisin

Lotusen har også flere nytteverdier, forteller Dalberg Poulsen. Ikke bare kan den brukes i matlaging, men den har også medisinske egenskaper.

– Alle deler av planten kan brukes. Du kan spise rotknollen, stenglene og bladene og i mange asiatiske land brukes den som en grønnsak. I tillegg har den spennende medisinske virkeområder. Når jeg er på reise i Asia pleier jeg å kjøpe lotusnøtter, og de smaker veldig godt, sier han.

Blomstrer ikke mer

På grunn av den kalde våren har det bare kommet en enkelt blomst i år og ikke flere, slik det pleier. Blomsten står bare i noen dager og vil sannsynligvis ikke blomstre flere ganger dette året, men botanikeren tror den vil holde seg ut dagen i dag og kanskje til og med i morgen. De heldige beskuerne vil også få gleden av å se en gurkemeie og Victoria-vannliljen, opplyser Dalberg Poulsen.

– Det er viktig at hagen kan vise en levende plante som har så stor betydning for mange av byens beboere, sier han.

Populær plante

Lotusen har vært dyrket fram i Botanisk hage helt siden drivhuset åpnet i 1876 og er ifølge Dalberg Poulsen en av de mest populære plantene i hagen. Den kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia hvor den blant annet brukes til å dekorere templer. Lotusen er også nasjonalblomsten i India og Vietnam.

Mer fra Dagsavisen