Nyheter

Her kan du følge presidentvalget

Popcorn, pølser og presidentvalg: Utover kvelden og natta kan du følge presidentvalget på en rekke utesteder og samlingssteder i Oslo. Her er noen av dem.

Bilde 1 av 2

I forlaget CappelenDamms populære arrangementsserie Pølser & politikk er USA-valget et naturlig tema. Fra kl 17 blir det foredrag, debatter og underholdning med bl.a forlagsredaktør Erik Møller Solheim som skrev bok da han jobbet som frivillig for Obama, forlagssjef John Erik Riley, Bente Kalsnes, Harald Stanghelle m.fl.

Blås faste tirsdagsarrangementet om litteratur rigger om til valg, med start kl 19.00: Det blir foredrag om bl.a Ta-Nehisi Coates, Dolly Parton og Richard III. Sistnevnte var riktignok var britisk, men Inger Merete Hobbelstad skal forklare hva han har til felles med Donald Trump. Frihetsrock med DJ Knut Killmer, og valg på storskjerm helt til stengetid.

Podcasten Du Verden! arrangerer stor valgvake på Kulturhuset på Youngstorget, i samarbeid med CappelenDamm (se Pølser & Politikk). Det er debatter, innslag og foredrag time for time helt fram til midnatt, da det er annonsert "neglebiting" resten av kvelden. Dagsavisens Heidi Taksdal Skjeseth deltar på storskjerm med stemningsrapport direkte fra New York.

Eksil-amerikanernes organisjoner Republicans Abroad og Democrats Abroad er begge med i denne storslåtte valgvaken, med over 1000 inviterte og lange tradisjoner. Dessverre ikke er åpen for alle, men det fins et begrenset antall billetter for HiOA-studenter og andre tilknyttede. I samarbeid med American Chamber of Commerce og den amerikanske ambassaden.

Om valget går feil vei, kan man iallfall drukne sorgene på ett av Oslos beste mikrobryggerier. Spesialbrygget "The Donald"-øl og pølser fra Strøm Larsen.

Valg er ikke sport, men sportsbaren på Vulkan-området skrur om storskjermene sine til valgsending likevel, og byr på gratis pølser.

I tilfelle verden går under har studentene sikret seg bomberommet for valgvake under Chateau Neuf. Den Konservative Studentforening og Venstrealliansen arrangerer sammen. De lover forsyninger (les øl) for flere uker og maksimal sikkerhet. Hvis alt skulle gå galt, altså.

Ny gastrobar i Bjørvika tilbyr selskap i tilfelle «du er en av dem som helst ikke vil være alene på valgnatten, i tilfelle Trump faktisk vinner - og verden går under». Kahoot med tema amerikanske presidenter

Det eneste arrangementet som holder åpent hele natta: AUF Akershus inviterer til valgvake på partikontoret, med filmvisning, foredrag, m.m. Servering av pølser og brus, og frokost kl 07-09! «De som vil kan få lov til å døgne, men vi oppfordrer folk til å ta hensyn til at det er skole dagen etter», heter det i invitasjonen.

Selv om du ikke er tilstede kan du følge valgvaken fra Det Amerikanske Lista, lengst sørvest i Norge, der alle har en slektning i Amerika. NRK sender i flere omganger fra den amerikanske dineren 8th Avenue i Vanse, først på P1 Norgesglasset på dagtid, så på kvelden på NRK1.

Popcorn snacks og analyser, åpent for alle på SVs partikontor i Hagegata, fram til kl 23. Da fortsetter neglebitingen på Kulturhuset.

Analyse av resultatet og debatt om populisme, onsdag 9 november kl 19.00. Goethe-instituttet er medarrangør. Med Ingrid Brekke, historikeren Douglas Rossinow m.fl.

(Dagsavisen)

Fakta om valgdagen i USA

* De første valglokalene åpner kl. 6 om morgenen på østkysten (kl. 12 norsk tid). Åpningstidene varierer fra stat til stat.

* I de viktige vippestatene Florida og Virginia stenger valglokalene kl. 19 (kl. 01 norsk tid).

* I Ohio og North Carolina stenger valglokalene kl. 19.30 (kl. 01.30 norsk tid).

* I Pennsylvania stenger valglokalene kl. 20 (kl. 02 norsk tid).

* I Nevada, den vestligste av vippestatene, stenger valglokalene kl. 19 lokal tid (kl. 03 norsk tid).

* Det siste valglokalet stenger i Adak i Alaska k. 20 lokal tid (kl. 07 norsk tid).

* I 2012 var vinneren klar kl. 23.28 Washington-tid (kl. 05.28 norsk tid), ifølge AP.

* I 2000 var ikke vinneren klar før 12. desember på grunn av ørsmå marginer i den avgjørende vippestaten Florida.

Kilder: NTB, AP, Ballotpedia

Mer fra Dagsavisen