Nyheter

– Henger i en tynn tråd

Sigve Brekkes CV-løgn skader omdømmet til Telenor, og kan i verste fall true hans posisjon som leder, mener ledelses- og omdømmeeksperter.

– Dette er ikke en mann jeg ville kjøpt en bruktbil av, sier rektor ved Markedshøyskolen, og omdømmeekspert, Trond Blindheim.

Nok en gang er Telenors troverdighet i søkelyset. Etter at selskapets styreleder måtte trekke seg grunnet manglende tillit fra næringsministeren, og tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har innrømmet å ha holdt tilbake informasjon i Vimpelcom-saken, kommer ikke nåværende konsernsjef Sigve Brekkes CV-juks selskapet til noen fordel, mener Blindheim.

– Dette er ikke bra for Telenor, for det kommer etter så mye annet. Omdømmet henger i en tynn tråd, og det kan vitne om en ukultur i organisasjonen, sier han.

LES OGSÅ: Baksaas kan bli straffet

Manglet studiepoeng

Brekke var raskt ute med å forklare hva som hadde skjedd, etter anklager om at han har jukset med CV-en. I den engelske versjonen av CV-en står han oppført med en grad innen økonomi og administrasjon fra Telemark Distriktshøgskole. Men i realiteten var ikke denne graden fullført.

De uriktige opplysningene har stått på trykk i Telenors årsrapporter i Thailand og Malaysia fra 2004 til 2014.

– Det skulle jeg ha sjekket, sa Brekke til NTB i forrige uke.

Brekke har også oppgitt å ha en «Bachelor Degree Program in Management» fra BI Buskerud, selv om dette kun skal ha vært noen få kurs. I tillegg skal han ha oppgitt en høyskolegrad innen landbruk, som viste seg kun å være toårig yrkesutdanning.

Blindheim påpeker at Brekkes juks i seg selv trolig ikke har hatt noe å si for hans kvalifikasjoner til toppjobben.

– Han er nok en flink fyr uansett, men denne typen juks er smålig og det kan vekke mistanker om at han ikke har rent mel i posen, sier Blindheim.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Reaksjoner

Fra politisk hold har avsløringene den siste uka vakt oppsikt. Frp-politiker Øyvind Korsberg og Høyre-politiker Michael Tetzschner har begge uttalt seg om saken, og flere anonyme Ap-kilder har uttalt til VG at saken er pinlig for Brekke. Næringsminister Monica Mæland (H) har foreløpig kun vist til styret i Telenor for kommentar.

– Det er opp til styret nå hvorvidt Brekke fortsatt har tillit i Telenor. Faren ved dette er at han kan miste tillit internt i organisasjonen. Telenor er en bedrift fylt av velutdannede mennesker, og dersom dette fører til at folk ser ned på ham, eller latterliggjør ham, så truer det hans posisjon som leder, sier Peggy Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI.

Brønn mener Brekke tilhører en generasjon der det var mer vanlig med ufullførte grader.

– Det er egentlig et ganske nytt fenomen i Norge, at man absolutt må ha en grad. Sånn sett er det urettferdig å henge ham ut. Men fortsatt er en liten løgn fortsatt en løgn, og fra et etisk synspunkt skal ikke en leder lyve. Dette må både han og Telenor svare for. For selskapets del er dette det siste de hadde trengt nå. Folk vil trolig tenke: Hva annet er det som kommer ut neste gang, sier Brønn.

LES OGSÅ: Mæland: Ført bak lyset i et år

Disse måtte forlate jobben etter CV-juks

• Liv Løberg

Liv Løbergs omfattende CV-juks, og forfalskning av vitnemål, fikk stor oppmerksomhet i norske medier da saken ble rullet opp i 2010. Hun var Frp-politiker, leder i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell, og skrøt blant annet på seg en grad fra London School of Economics. Løberg måtte forlate jobben og ble dømt til fengselsstraff i 2012.

• Scott Thompson

Topplederen i Yahoo, Scott Thompson, er blitt trukket fram i Telenor-saken som et eksempel på en toppleder som måtte forlate jobben etter CV-juks. Thompson skrøt på seg en grad i «computer science», som viste seg å være falsk. Kun fire måneder etter at han fikk lederjobben, måtte han trekke seg.

• David Tovar

Tovar, som var PR-sjef for den store varehandelskjeden Walmart i USA, skrøt på seg å ha fullført utdannelse ved Universitetet i Delaware. Det stemte ikke, og Tovar forlot jobben.

• Sandra Baldwin

Den første kvinnelige presidenten i USAs olympiske komité, Sandra Baldwin, skrøt blant annet på seg en doktorgrad, og måtte forlate sjefsvervet i 2002 da det viste seg å ikke stemme.

• Michael Binzer

Binzer hadde flere toppjobber gjennom karrieren, blant annet som salgsdirektør for fritidsreiser i SAS og toppsjef i Air Greenland, men måtte legge seg flat da han ble fersket i løgn om utdanningen han hadde oppgitt innen økonomi. «Jeg har gjort en megabommert», skrev han på sin blogg da saken var under etterforskning i 2014. Han sa selv opp jobben sin før avsløringen.

Kilder: E-24.no, Forbes.com, Nytimes.com, Bloomberg.com

Mer fra Dagsavisen