Nyheter

– Haster med samlokalisering

I mer enn 10 år har polititopp Johan Fredriksen etterlyst en ny operasjonssentral ved Oslo politidistrikt, som også muliggjør en samlokalisering av nødsentralene.

– Det haster med å få dette på plass, sier politiinspektør Johan Fredriksen til Dagsavisen.

I Dagsavisen sist torsdag gikk brannsjef Jon Myroldhaug ved Oslo brann- og redningsetat ut, og etterlyste fortgang i planene om en samlokalisering av nødsentralene, noe som er politisk vedtatt.

På etterskudd

– Det er lett å være enig med ham i det. Vi ønsker en samlokalisering så fort som mulig, sier politiinspektør ved Oslo politiet, Johan Fredriksen.

Dagsavisen møtte Fredriksen utenfor den gamle arresten ved Politihuset. Det er her det er planer om å etablere en ny felles nødsentral for politi, brann og eventuelt klargjøre for helse.

– Det er så mange nye operasjons- og situasjonssentre som bygges opp i direktorater, departementer og etater i dag. Summen av alt dette stiller så store krav til leveransene fra oss at vi er på etterskudd ut ifra de verktøyene og de lokalitetene vi har, allerede før vi har begynt å håndtere situasjonen, sier han.

– Dette er enormt krevende, for alle kommuniserer inn mot oss, som er edderkoppen i nettet. De er avhengig av at vi formidler situasjonsbildet så raskt som mulig. Dette sliter vi med i dag, sier Fredriksen.

For politiet er det viktig å få en operasjonssentral som fungerer godt opp mot de andre aktørene de samarbeider med.

– Å komme på høyde med situasjonen og levere ut fra vår funksjon og ansvarsområde er ekstremt krevende slik det er i dag. Så vi er avhengige å få dette på plass innen rimelig tid. Dette har vi i mange år sagt er en utfordring for oss, noe vi også så 22. juli. Dette handler ikke bare om hva vi gjør og ikke gjør, men muligheten for å lykkes som følge av helt elementære ting som lokaliteter og verktøy som snakker godt sammen med de andre aktørene, sier politiinspektøren.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fra eget budsjett

Fredriksen har planene klare, og de har fått aksept for å jobbe videre med utredningen av ny sentral.

– I dag bruker vi også penger fra eget budsjett på dette. Det ligger mange utfordringer foran oss, selv om det er nedfelt politisk at vi skal samlokaliseres. Jeg hadde håpet at dette ville skje innen tre år fra det ble bestemt, men det skjer ikke. Men vi kan ikke realisere en sammenslutning før det foreligger klare beslutninger sentralt og økonomiske bevilgninger, sier Fredriksen.

Politireformen pågår og i den forbindelse slås operasjonssentralene i Oslo, Asker og Bærum sammen for å øke kapasiteten.

– Den «nye» sentralen skal senere også være en backup-sentral, og bistå med tilleggskapasitet nasjonalt. Dette er noe som er mulig å gjennomføre med ombygginger innenfor eksisterende bygningsmasse, men er langt fra en optimal løsning. En samlokalisering mellom brann og politi er overhodet ikke mulig i den bygningsmassen vi har i dag. Moralen er at vi har gjort det som er mulig innenfor de rammene vi har, men at det er viktig å se behovet ut over dette, sier Fredriksen.

Les også: Beredskapssenter på Grønmo?

Samles

Også Gjørv-kommisjonen, som gransket 22. juli-hendelsene, anbefalte en felles nasjonal skalerbar operasjonssentral i Oslo.

– Det er uheldig at vi må være i midlertidige lokaler inntil vi slås sammen med politiets nødsentral, sier brannsjefen til Dagsavisen.

Fra nyttår vil 110-sentralene i Asker og Bærum, og Oslo, slås sammen til en tjeneste, i midlertidige lokaler på Lysaker.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen