Nyheter

Gresskampen på Oslo vest

Byråd Rina Mariann Hansen og Frigg vil ha kunstgress. Protesterende naboer vil beholde plenen. Men hvem vinner til slutt?

– I 2010? Ungene som trengte den da, de har antakelig slutta med fotball allerede, sier Rina Mariann Hansen lakonisk.

Idrettsbyråden er på besøk på Tørteberg. Et grønt område som ligger rett bak Oslo-studentenes storstue Chateau Neuf, rett nedenfor radiohuset til NRK og rett ved siden av noen fine, nokså nye boligkomplekser i Suhms gate.

Feltet består nå av en kunstgressbane, Friggfeltet, og en åpen gressplen. Men planen er at det skal forandres på.

I mange år har fotballklubben Frigg og Oslo kommune villet lage en ny kunstgressbane der hvor det i dag er naturgress. Dermed skal alle ungene som spiller fotball i Frigg få spilt også om vinteren. Kanskje. En vakker dag.

– Det har vært så mange runder, sier byråd Hansen oppgitt.

Les også: Mot nye rekorder

Historien i kortversjon

Oslo kommune søkte Plan- og bygningsetaten om tillatelse til å utvikle området. Det utløste mange klager fra naboene rundt. Naboene protesterte på at området skulle gjøres om fra grøntområde til område for organisert idrett, men også på at flomlyset ville forårsake sjenanse.

Likevel ga plan og bygg rammetillatelse til utbyggingen. Og dermed flommet innvendingene inn til kommunens klagepostkasser:

* Mulig humlefunn på området! Kunne det være den truede humlearten slåttehumle?

* Habilitet! Plan og bygg-sjef Ellen De Vibe bor i Marienlyst Park, samme boligsameie som står for mange av klagene. Det gjør henne inhabil.

* Når sjefen er inhabil er automatisk hele etaten inhabil. Saken må dermed behandles av Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) i stedet for plan og bygg!

* Etter dette ga Eby rammetillatelse til bygging. Men den lignet svært på tillatelsen plan og bygg allerede hadde gitt. Dermed krevde naboene at også Eby skulle erklæres som inhabile.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fylkesmannen

Til slutt sendte naboene en omfattende klage, som havnet hos Fylkesmannen. Klagen hadde mange punkter og innvendinger mot byggeprosjektet, men det viktigste var kanskje dette:

* Kommunen hadde bare søkt om tillatelse til å bygge flomlys og ballnett, for den mente at selve kunstgresset ikke var søknadspliktig.

Det godtok ikke Fylkesmannen, som dermed kastet hele søknaden i søpla. Nå må Oslo kommune starte hele prosessen på nytt.

– Oslo kommune har vært litt treige, det skal sies, sier Rina Mariann Hansen.

Les også: KFUM får bygge ny arena på Ekeberg

Arkitekttetthet

Men hvordan har prosessen kunne ta så lang tid?

– Marienlyst Park har veldig høy arkitekttetthet, sier Geir Hustad.

Han er leder for Frigg Oslo FK. Han forteller at de har 1.200 barn som gjerne vil spille fotball, men ikke får det på grunn av naboer som er flinke til å klage.

– Vi har forsøkt en dialoglinje, men den har strandet totalt. De klaget på flomlyset, vi tilbød å skru det av på vinteren. Uansett hva vi prøvde, så var det «Me, myself and I», sier han.

Heller ikke byråden er nådig mot naboenes mange klager.

– Når du bor i indre by, så skjer det ting rundt deg, det må man bare godta, sier Rina Mariann Hansen.

– Det er jo horribelt at det finnes et sett med velutdannede mennesker som kan sparke beina under 1.200 barn, sier Hustad i Frigg.

Begge mener det uansett bare er et spørsmål om tid før banen blir bygd.

– Vi må jo få brukt de pengene snart, sier byråden.

Les også: – Sjukt gøy med skatehall på Voldsløkka

Mange forskjellige brukere

Blant naboene som protesterer er Catharina Vogt, avtroppende styreleder i Marienlyst Vel. Hun har signert mange av klagene som nå har ført fram.

– Kunstgress er veldig miljøfiendtlig, sier Vogt.

Hun forteller at Norge allerede har 1.500 kunstgressbaner i dag, og at miljøproblemene de fører med seg er store. Både gummigranulat i havet, lokalt svevestøv og dyr som får plast i magen er blant svakhetene hun trekker fram.

Gressbanen brukes i dag av mange forskjellige brukergrupper, sier hun. Her kastes det frisbee, barn går på ski, selv Harry Potter-spillet Rumpeldunk kan sees på Tørteberg-plenen iblant.

– Frigg har 850 medlemmer, og de disponerer allerede tre baner. Får de fire, blir det 212 fotballspillere på hver bane. Det synes vi er en drøy prioritering. Samtidig trues fritidsklubben med nedleggelse, sier hun.

Vogt er ikke nådig mot kommunens saksbehandling. Hun mener naboene har fått for dårlig informasjon og er blitt for lite involvert.

– Vi er misfornøyde med hvordan kommunen håndterer dette. At de ikke er mer ydmyke og tar hensyn til berørte, det er sjokkerende.

– Er du nå fornøyd med Fylkesmannens avgjørelse?

– Vi er fornøyd når loven respekteres.

Fortrenges

– Hva vil dere at skal skje med området?

– Vi er for utrusting og videreutvikling. Men det må forbli grønnstruktur, sier hun.

Hun mener også det er de velstående, norske barna som favoriseres, om kunstgresset bygges.

– Minoriteter er systematisk underrepresentert i organisert idrett. Det er mange jenter som ikke er med. Her fortrenges alle bortsett fra fotballspillerne, sier hun.

– Dette er barn av foreldre som betaler tusen kroner i måneden for å spille fotball. Det er ikke synd på de barna.

Les også: Ny konsertarena i Oslo

Mer fra Dagsavisen