Nyheter

Frykter smittespredning

Bydelsoverlege Irene Teslo har varslet om dårlig helse- og omsorgstilbud til enslige mindreårige asylsøkere i politiets lokaler på Tøyen i Oslo. Først etter to måneder svarte politiet.

For to måneder siden, 11. september, sendte bydelsoverlege Irene Teslo i Gamle Oslo en bekymringsmelding til Politiets utlendingsenhet (PU) der hun etterlyser smittebegrensende tiltak og bedre helseoppfølging av spesielt enslige mindreårige asylsøkere (EMA). Teslo avslutter med at bekymringsmeldingen er å betrakte som et hastevedtak med pålegg om å rette opp forholdene.

En snau uke etterpå følger Teslo opp med et brev til bydelsutvalget der hun utdyper bekymringen:

• PUs lokaler mangler toalettfasiliteter tilpasset antallet mennesker som er der.

• Inneklimaet beskrives som utilfredsstillende og som egnet til å spre smitte med tuberkulose eller annen sykdom som smitter via luftveiene.

• Manglende oppfølging av antibiotikabehandling og andre tiltak for å unngå smitte med diaré, skabb, sårinfeksjoner og luftveissmitte.

Tok to måneder

– PU har avventet å svare grunnet flytting av politiets mottaksfunksjon fra Økernveien til Råde i midten av oktober, skriver seksjonsleder Rolf-Arne Kurthi i PU i sitt svar til Teslo.

Ifølge Kurthi blir «helseutfordringene i hovedsak tatt i Råde».

– Det er kun noen registreringsintervjuer som skal avholdes på Tøyen, forklarer han.

Men selv om det nå er 760 asylsøkere i Smart Club-lokalene i Råde, fortsetter det å komme busslaster med flyktninger til Tøyen i Oslo hver eneste dag. Tilstandene beskrives som uoversiktlige og kaotiske begge steder.

Best Western Hotell på Tøyen har nå økt kapasiteten til 700 sengeplasser, men verken mottaket i Råde eller Best Western skal huse enslige mindreårige.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Apatiske og slitne

Etter at bydelsoverlege Irene Teslo sendte bekymringsmeldingen 11. september, er bydelsoverlegens ansvar blitt overført til helseetaten i Oslo kommune. Helseetaten har opprettet en slags legevakt inne på PU, slik bydelsoverlegen har foreslått. Da Teslo skrev bekymringsmeldingen i september, opplevde hun situasjonen som krevende for alle og at de ansvarlige på PU prøvde å følge opp så godt de kunne.

– Flere enslige mindreårige ser veldig engstelige ut, de er apatiske og veldig slitne. Det er behov for andre ventesteder som er bedre egnet, skrev Teslo i september og viste til at mindreårige og barnefamilier på til sammen 50 personer stues sammen på to rom – og deler to toaletter.

– Hvordan ivaretas helsetilbudet til enslige mindreårige nå når det kommer ti ganger så mange som da jeg sendte bekymringsmeldingen, undrer bydelsoverlegen.

LES OGSÅ: Flyktninger stues sammen i kjeller på Tøyen

Generelt svar

Konkrete svar på sine bekymringer og spørsmål om hva som er gjort, får ikke Teslo fra politiet. I et meget generelt svar fra seksjonsleder Kurthi står det bare dette: «Helseetaten v/Legevakten følger opp og ivaretar helseforholdene til EMA i politiets lokaler i Økernveien, og det avholdes jevnlige statusmøter. Rapport skrives daglig og sendes PU. Imidlertid vil det i en overgangsfase være behov for å følge opp de asylsøkerne som ankommer PU i Økernveien. Volumet på asylsøkere i Økernveien vil løpende gå ned. Men i en overgangsfase med etablering av mottaket i Råde må PU legge til rette for at Økernveien fungerer som avlastning.»

Enslige mindreårige asylsøkere kommer fremdeles først til PU på Tøyen. Etter miniregistrering med verge til stede skal de som er under 15 år videre til omsorgssentre – og de som er over 15 til egne asylmottak. Alle sentre og transittmottak er for øyeblikket sprengt – og det rapporteres om en prekær mangel på verger.

EMA har krav på å ha med seg verge, både under den første registreringen på PU og under selve asylintervjuet. De har også krav på tilsyn av verge mens de er på mottak eller omsorgssentre. Mangelen på verger, i tillegg til at registreringen tar lang tid, gjør at enslige mindreårige asylsøkere blir sittende altfor lenge i PUs lokaler.

LES OGSÅ: Slår alarm om forholdene for asylsøkere

Rene og urene soner

Kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen ved PU forsikrer at situasjonen hos på Tøyen er mye bedre nå enn tidligere i høst.

– PU har i høst iverksatt nye rutiner for smitteforebygging i forbindelse med registrering av asylsøkere. Rutinen omfatter hygiene, rene og urene soner, beskyttelsesutstyr, opplæring av ansatte, isolasjonsrom, prosedyrer for strakstiltak og varsling og kontaktpunkt mot helsevesenet, sier Strømmen til Dagsavisen.

– To sykepleiere med tolker følger opp og ivaretar helseforholdene til enslige mindreårige i PUs lokaler. Etter opprettelsen av Ankomstsenter Østfold i Råde har presset ved PUs lokaler avtatt. Enslige mindreårige asylsøkere blir fortsatt registrert på Tøyen, mens andre fraktes til Råde, sier Strømmen.

Han forsikrer at PU ønsker å ta imot alle barn som søker asyl på en så god måte som mulig.

– De oppholder seg her kun på dagtid idet de venter på å bli registrert, og vi har et eget venterom for enslige mindreårige. Røde Kors og egne vektere har jevnlig tilsyn med dem som venter der, og de får tilbud om å komme ut med jevne mellomrom. På nattetid blir barn under 15 år ivaretatt av et omsorgssenter, mens de mellom 15 og 17 får overnattingstilbud i regi av Røde Kors, sier Strømmen.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Helseetaten i Oslo kommune sier at den viktigste endringen som har skjedd på PU siden 28. september er at to sykepleiere fra legevakta er der fra klokka 08 til klokka 23 på hverdager.

Mer fra Dagsavisen