Nyheter

Fra jernvare til lokal bar

I generasjoner var O. Mysterud jernvare på Sagene en institusjon. Men i februar gjenåpner den som bar for nærmiljøet, ett år etter at butikken ble nedlagt.

Bilde 1 av 6

I over 30 år har en gjeng Sagene-gutter, som vokste opp på 60-tallet møttes den første onsdagen i hver måned på Sagene lunsjbar for å mimre.

Lekte med tanken

– Vi snakket med Ove da vi visste at han ville legge ned, og skisserte tanken om å kunne få leie lokalene for å starte en bar for å bevare minnene om Mysterud, sier Tom Wivegh, som var en av initiativtakeren for ett år siden.

– Ove Mysterud, som var siste eier av jernvarehandelen, var klar på at han ikke ønsket en kebabsjappe, fancy kaffebar eller en ny eiendomsmegler inn i lokalene, sier han.

Mysterud jernvarehandel var en slik butikk som hadde alt og ingenting. En butikk som hadde gått i arv gjennom generasjoner, og hvor kortterminal og selvbetjening aldri var noe tema.

– Mødrene våre kjøpte blomstervaser, brødbokser, ostehøvler, slipte kniver og nøkler, mens fedrene stakk innom for oppussingstips, kjøpte maling, sparkel, terpentin og pensler, sier Tom Wivegh til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Eksploderte

Nå er det rundt 40 personer med hjerte for Sagene som er med på eiersiden, og har skutt inn mindre eller større beløp.

– Da vi begynte med dette, regnet vi med at det ville koste i underkant av millionen og få dette til. Den summen har tredoblet seg, sier Wivegh.

Da nyheten om baren ble lagt ut på Facebook torsdag, eksploderte det.

– Mandag formiddag hadde vi fått 10.000 «likes», over 800 kommentarer, og saken var delt over 1.100 ganger. Interessen for dette prosjektet er tydeligvis stor, sier han.

– Nå bare gleder vi oss til å åpne, sier Morten Eriksen, som også er en av initiativtakerne til baren.

– Ingen er med på dette for å sikre pensjonen sin. De er med fordi de har et hjerte for Sagene, sier Eriksen.

Les også: Sagene er Oslos beste bydel

Ingen erfaring

Det har gått fort siden de inngikk leieavtalen. Men det har vært skjær i sjøen.

– Det har vært en papirmølle av en annen verden. Det var mye mer som måtte ordnes enn det vi hadde regnet med. Men skjenkebevillingen fikk vi i løpet av en måned, sier Wivegh.

– Ingen av oss har erfaring fra driversiden av bardisken. Men vi har mye erfaring fra andre siden, sier Morten Eriksen med et smil.

– Vi har ansatt restaurantsjef og en som kan drive «butikken», sier Tom Wivegh.

I siste halvdel av februar håper de å åpne dørene.

– Alle papirene er nå i orden, og vi er godt i gang med å pusse opp lokalene. Når man begynner å rote i gamle bygg dukker det hele tida opp uventede ting, som asbest i gulvene og råte i bjelkelaget, sier han.

– Vi har fått tilbake den originale panelen på veggene og teglsteinen på veggene er også fra slutten av 1800-tallet. Vi ønsker å bevare mest mulig av det originale, sier Eriksen.

Den utvendige fasaden, som er fra da butikken åpnet i 1947, er også original. Vi får også lov av familien til å bruke navnet videre, og vi vil sette opp det gamle navneskiltet på fasaden, sier de to ivrig.

Det de ikke hadde regnet med, og som kostet dem 180.000 ekstra, var at Plan- og bygningsetaten (PBE) forlangte at de må bygge rullestolrampe ved inngangspartiet.

– Byantikvaren mente også at en rampe der ville ødelegge det originale inngangspartiet. Vi ville ha rullestolinngang fra baksiden, men det ville ikke PBE. Og de bestemmer, sier de lettere oppgitt.

Les også: Nå flyter ølet ved Akerselva

Lokalt øl

Med Sagene mikrobryggeri som lokal ølprodusent, satser de på kortreiste drikkevarer.

– Vi legger opp til en sterk ølprofil, og øl fra Sagene bryggeri vil være på topp hos oss. Vi vil også ha øl fra andre mikrobryggerier i Oslo. Øl fra de store bryggeriene kommer imidlertid ikke i våre kraner. Vi vil også ha vin og sterkere saker i vårt sortiment, for dem som ikke er så glad i øl, sier Wivegh.

– Selv om all original innredning fra butikken er borte, håper vi å kunne gjenskape sjelen og stemningen som har vært i lokalene, avslutter Tom Wivegh.

Les også: Ny konsertarena i Oslo

Mer fra Dagsavisen