Nyheter

Få kommuneansatte tas for misligheter

Til enhver tid er det om lag ti kjeltringer blant de om lag 50.000 ansatte i Oslo kommune.

Det indikerer iallfall de årlige oversiktene fra Kommunerevisjonen over økonomiske uregelmessigheter og misligheter som kommuneansatte har gjort seg skyldige i, slik som tyverier eller misbruk av kommunale kredittkort.

I sjuårsperioden 2008-2014 har antallet saker aldri vært lavere enn seks eller høyere enn ti.

– Er ikke dette påfallende stabile tall, kommunerevisor Unn Helen Aarvold?

– Jeg er enige i at tallene er veldige stabile, men jeg vet ikke om jeg kan si at dette er påfallende, svarer Aarvold.

– Kan det i tillegg være store mørketall?

– Vi har ikke noe grunnlag for å si det.

Pålagt å melde fra

Tirsdag skal Oslo kommunes kontrollutvalg behandle årsoversikten for 2014, vedrørende økonomiske uregelmessigheter og misligheter. Totalt er det snakk om ti saker.

– Innberetningssakene til kontrollutvalget er saker som vi i stor grad har fått tilsendt fra de kommunale virksomhetene. Kommunen har et rundskriv om at virksomhetene skal si fra til den aktuelle byrådsavdelingen og til oss når de oppdager misligheter eller får mistanke om slikt, forteller Aarvold.

– Og virksomhetene følger opp dette rundskrivet?

– Det er klart at det alltid er en risiko for at man ikke får vite om alt, men det er det vanskelig å finne ut av.

Kommuneansatte som blir avslørt i slike saker, får i stor grad sparken, eller så velger de selv å si opp. Det er følgelig ikke de samme ti personene som årlig blir avslørt som «brodne kar», for å bruke Aarvolds betegnelse.

Hun har generelt sett ikke noe å utsette på det arbeidet som gjøres for å forhindre økonomiske uregelmessigheter og misligheter.

– I utgangspunktet er det mye god internkontroll i virksomhetene. Det er nok en medvirkende årsak til at antallet saker er så lavt, sier Aarvold.

En halv million

Blant sakene som. Kontrollutvalget nå får på sitt bord, er det i stor grad snakk om relativt beskjedne beløp, med et par unntak. Ett av dem gjelder en områdeleder for flere barnehager i Bydel Søndre Nordstrand, som fikk bydelen til å utbetale totalt 542.000 kroner til to personer som slett ikke skulle hatt de pengene. Vedkommende ble avslørt så tidlig som i 2010 og har vært internasjonalt etterlyst av politiet. Saken er nå «stilt i bero hos politiet.»

I motsatt ende av skalaen finner vi en sak som gjelder to tyverier fra et bosenter i Velferdsetaten. Fra en beboer der ble det stjålet 450 kroner, og fra en kontantkasse 1.900 kroner. De ansatte som var på vakt på de aktuelle tidspunktene, ble konfrontert med tyveriene, med ett unntak. Denne personen sa kort tid senere opp sin stilling. Saken ble anmeldt til politiet, men den ble senere henlagt fordi politiet mente det ikke forelå tilstrekkelige opplysninger til å identifisere én gjerningsmann.

Mer fra Dagsavisen