Nyheter

– Et stille pensjonsran av unge

SU-leder Nicholas Wilkinson mener ingen bryr seg om at unge taper på dagens pensjonsordning. Han får støtte fra LO-forbundet Handel og Kontor.

Bilde 1 av 2

Av Marie Melgård og Eira Lie Jor

Nicholas Wilkinson, leder i Sosialistisk Ungdom (SU), er oppbrakt:

– Det foregår et stille pensjonsran av ungdom i usikre jobber, og det er ingen som bryr seg, sier Wilkinson til Dagsavisen.

Han viser til at deltidsansatte som jobber under 20 prosent, ikke har noen avtaler hvor arbeidsgiver sparer pensjon for dem. For midlertidige ansatte, reverseres oppspart pensjon dersom du jobber kortere enn 12 måneder.

– Er du midlertidig må arbeidsgiver sette av penger til pensjonssparing, men bytter du jobb eller slutter, forblir pengene hos arbeidsgiver og du får ingenting.

LES OGSÅ: Ny arbeidsmiljølov gir mer søndagsjobbing

– År uten pensjonssparing

Begge deler går hardt ut over unge, som gjerne i første del av yrkeslivet både jobber deltid og i midlertidige stillinger.

– Tanken om å gå rett fra utdanning til trygg, fast jobb, er nesten forsvunnet i det moderne Norge. Det store flertallet av studenter har mange år foran seg i midlertidige jobber og i små deltidsstillinger – kanskje går det ti år uten at man sparer pensjon. Mange tenker at det er så langt fram i tid, men sannheten er at for hver dag som går suges pensjonssikkerheten ut av livene til norsk ungdom, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krav til lønnsoppgjør

Han mener regjeringens endring av arbeidsmiljøloven, som åpner opp for flere midlertidig ansatte, gjør det verre for dagens unge.

– Det er billigere for en arbeidsgiver å ha en ansatt 364 dager enn 365 dager. Regjeringen har nå gitt arbeidsgivere et insentiv til å ansette flere i utrygge jobber og ha de på kortere engasjement, forklarer han.

Wilkinson ønsker at LO setter pensjon øverst på dagsordenen under årets lønnsforhandlinger.

– Fra dag én

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, støtter ønsket til Wilkinson.

– Ungdom taper i begge ender. Det er rett og slett en risiko for at man som ung vil oppdage for sent at man har tapt mange pensjonspoeng, ved å ha hatt de ansettelsesforholdene man har hatt, sier hun.

Hun er klar på at dette rammer alle i små eller kortvarige midlertidige stillinger. Det er i all hovedsak unge under 30 år og deltidsansatte i helse- og omsorgssektoren, i rengjøringsbransjen og serviceyrker.

Sundnes mener løsningen er at pensjonssparingen starter allerede fra dag én.

– Hullene som finnes i privat sektor må tettes om vi skal forhindre at mange av dagens unge kommer ut av et langt arbeidsliv som minstepensjonister. Vi ønsker at man skal starte pensjonsopptjening fra første krone, uavhengig av hvilket ansettelsesforhold man har hatt.

– Pensjon er ikke det første man tenker på

Studentene Aslaug Gaundal (22) og Anna Larsen (21) tenker lite på pensjon.

– Jeg har alltid tenkt at det tar jeg når jeg blir voksen, sier Anna Larsen (21).

Hun og Aslaug Gaundal (22) er i full sving med hjemmeeksamen i kantina på Universitetet i Oslo, og har begge vært midlertidig ansatt tidligere. Ingen av dem har tenkt på hvordan arbeidskontraktene deres ser ut med tanke på pensjonisttilværelsen.

– Pensjon er ikke det første man tenker på når man blir ansatt et sted. Man tenker heller på at jobben skal være sikker, sier Gaundal, og får støtte fra Larsen.

De to jentene vet ikke om deres midlertidige arbeidsgivere har spart pensjon for dem.

– Men det tviler jeg sterkt på, sier Larsen.

– Kan gi mangelfull opptjening

Thor K. Sættem (H), statssekretær i Arbeidsdepartementet, understreker skillet mellom pensjon oppspart gjennom folketrygden, som er universell, og tjenestepensjon.

– I tjenestepensjonsordningene er det noe forskjell på private og offentlige ordninger. Her må hensynet mellom opptjening og kostnader og praktiske belastninger for arbeidsgiver veies mot hverandre. En kort ansettelse kan gi mangelfull opptjening, skriver han i en epost.

Mer fra Dagsavisen