Nyheter

– Et demokratisk problem

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har måttet tåle mye grov netthets. Nå tar hun til motmæle, og mener at netthets er blitt et demokratisk problem.

I forrige uke ble hun i en Facebook-post kalt både «vietnamesermegge» og «fittetryne», og ble bedt om å reise til diktaturstaten Nord-Korea.

Men byråden har stått rakrygget i hetsen.

Les også: Aina Stenersen (Frp) tar sterk avstand fra partifellens «trønderske banneord»

Stormet

Det har stormet mye rundt Lan Marie Nguyen Berg den siste tida.

Hun har siden begynnelsen av oktober måttet håndtere søppelkaoset i Oslo, og hun innførte forbud mot dieselbiler i Oslo siste tirsdag på grunn av høy luftforurensing.

Det har fått debatten til å rase i sosiale medier.

– Nå har det vært mye hets siden jeg ble byråd, så dette er ikke noe nytt for meg og jeg har lært meg å håndtere det. Det nye var at hetsen nå kom fra en lokalpolitiker fra Frp, og det var nok grunnen til at mange reagerte. Brataas har nå slettet posten og sagt at hun nå ser at hun ikke burde ha skrevet det. Det synes jeg er bra og jeg bærer ikke noe nag til henne for det, sier Lan Marie Nguyen Berg til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Vi skal ha følelser i politikken

Byråden er vant med kritikk, men hun mener det må skilles mer mellom sak og person.

– Det er ganske mange som bruker sterke ord i debatten, og som reagerer mer med følelser. Vi skal ha følelser i politikken, men når vi ender med å karakteriserer folk istedenfor å diskutere sak, ødelegger det debatten og det kan skremme bort viktige stemmer, sier byråden videre.

– Den nye sosiale medievirkeligheten utfordrer oss. Alle har nå blitt sin egen redaktør. Også på private Facebook-kontoer. Dersom det er 100 venner som ser det du skriver, kan det sammenlignes med å stille seg på en benk i parken og rope det samme, sier hun.

I dagens digitale samfunn er det lett å ytre meninger i alle slags saker. Og det er lett å si ting man egentlig ikke mener. Si ting man aldri ville sagt om man møttes ansikt til ansikt.

– Dette er en ny virkelighet vi alle må ta innover oss; at vi alle er våre egne redaktører i sosiale medier, i kommentarfeltet og på Twitter. Det gir oss et større ansvar for hva vi sier, men gir også mange nye muligheter til å ytre seg, delta i samfunnsdebatten og mobilisere rundt viktige saker slik vi også har sett de siste årene, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Les også: SV tar Lan-sjikane til Stortinget

Faren for hets

Som profilert politiker er hun blitt vant med å bli kritisert og hetset.

– Jeg tar meg ikke veldig nær av det lenger, men det bekymrer meg at når jeg hører at noen lurer på om de tør å være aktive i politikken. Det et demokratisk problem at faren for å bli hetset på nett er noe man må ta inn i vurderingen når man bestemmer seg for å delta aktivt i samfunnsdebatten. Vi vet at kvinner er mer forsiktige med å poste kontroversielle saker enn det menn er. Hvis frykt gjør at folk begrenser seg og ikke tør å delta, er det problem. Dett er er et problem vi må finne løsninger på sammen. sier Nguyen Berg.

– For meg som kom utenfra, og ikke var politiker før for to år siden, har det selvfølgelig vært en ilddåp, men jeg har lært meg å håndtere det, sier hun.

Stortingspolitiker Karin Andersen (SV) har også sett seg lei på netthetsen, og har sendt et skriftlig spørsmål til barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Statsråden må svare på om hun finner partifellens Facebook-post hatefull og rasistisk.

– Jeg mener at det er bra at denne hendelsen brukes til å sette søkelyset på at sjikane og hatefulle ytringer. Akkurat denne facebookposten har fått veldig mye oppmerksomhet, men den er bare ett eksempel på et større problem, at sjikane har fått for stor plass i ordskiftet, sier miljø- og samferdselsbyråden.

Mer fra Dagsavisen