Nyheter

Erna mot rasisme

Vålerenga har bestandig vært imot rasisme. I går hadde de også statsminister Erna Solberg (H) med på laget, da hun åpnet jubileumsturneringen for «Fargerik fotball».

SE VIDEO OVER

Statsministeren ble møtt med heierop, spørsmål og «selfier» og spørsmål om autograf.

Stilnet

Men jubelen stilnet litt da hun midt i Vålerenga-land, og blant stort sett bare VIF-fans, erklærte at hun ikke holdt med Vålerenga, men med Brann.

Da hun litt senere fortalte at hun også holdt med Real Madrid, steg jubelen igjen.

– Men jeg traff da et par Brann-tilhengere her også, smilte statsministeren.

Fargerik fotball» ble startet av «Vålerenga mot Rasisme» i 1996, og er nå en landsomfattende fotballturnering for skoleelever.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

20 år

For 20 år siden var det daværende statsminister Gro Harlem Brundtland som åpnet turneringen. Siden da har både fotballstjerner og kongelige fått æren av å ta avspark for arrangementet.

I år var det Erna Solberg som sendte årets første pasning til VIF-spiller Daniel Fredheim Holm.

Og hun var en populær dame på Vallefeltet.

Noen elever hadde laget tegninger til statsministeren, og hun svarte villig vekk på fotballspørsmål, skrev flere autografer enn både Daniel Fredheim Holm og Moa, som var på på å åpne turneringen.

– En slik turnering betyr fantastisk mye. Her får man barn og unge til å være sammen, leke og ha det gøy. Og når du da kombinerer det med et veldig tydelig budskap om «fair play» og ikke mobbing, og sørger for at man inkluder alle, da blir det bra, sier Erna Solberg til Dagsavisen.

– Vålerenga har vært gode på dette i mange år, og det er all grunn til å honorere dem for det. Vi ser også at flere andre steder i landet som tar etter. Og flere burde gjøre det, sier statsministeren til Dagsavisen.

– Har myndighetene vært flinke nok opp gjennom årene til å ta mobbing og rasisme på alvor?

– Vi har hatt mange kampanjer opp gjennom årene, og ikke alle har vært like vellykkede. Men det systematiske og viktige arbeidet i skolen, skal myndighetene fortsatt stå for. Vi skal stille sterke krav til skolen og kommunens oppfølging av mobbing. Men veldig mye av dette må skje i nærmiljøet og skolen. Det er faktisk vi, – det store vi, hver og en av oss, som må bidra til mindre mobbing, mindre hetsing, mindre rasisme, mer inkludering, og sørge for at alle barn, uansett bakgrunn opplever Norge som et samfunn hvor de har muligheter og håp for framtida. Det er faktisk den beste garantien mot ekstremisme, sier Erna Solberg.

1.000 elever

Lars Eirik Eggen er daglig leder for Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn, som arrangerer Fargerik fotball.

– I dag er det 45 klasser og rundt 1.000 elever mellom 10 og 13 år som er med. for å skape en fin dag med integrering og inkludering, hvor alle skal respektere hverandre, sier han til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen