Byløvene

Bør nytes med andakt

Du husker kanskje flaskene fra skapet til en bestefar eller grandtante da du var liten? Flaskene handler om tradisjon, om religion, om hemmeligheter og stillhet. Er det én drikk som bør nytes med andakt så er det chartreuse.

Dagsavisen anmelder

Chartreuse er urtelikør av den gammeldagse sorten, med naturlig og intens kvalitet. Den er også et resultat av en nitid overbevisning. Her i landet får vi kun to varianter av chartreuse, den gulgrønne Chartreuse gul og den grønngule Chartreuse grønn. Er du i utlandet og har anledning til å kjøpe den ekstra modnede Chartreuse V.E.P. bør du ikke la anledningen gå fra deg. Chartreuse V.E.P. (Vieillissement Exceptionnellement prolonge) som er laget på samme måte og etter den samme, svært hemmelige oppskriften som den tradisjonelle grønne, smaksatt med over 130 ulike urter, krydder og blomster, men som har fått en ekstra lang lagring på store eikefat i over ti år og har en eksepsjonell kvalitet. Nå har også interessen for gamle, autentiske og spesielle produkter tatt barnæringen med storm og historiske drinker dukker opp i barer over hele landet. Og det blir ikke mer historisk enn chartreuse.

Likøren chartreuse lages av munkene på klosteret La Grande Chartreuse i Chartreuse-massivet i Grenoble. Klosteret er Karteuserordenens moderkloster, grunnlagt i år 1085 av den hellige Bruno. Karteuserordenen er fortsatt en fungerende orden og klosteret bebos av munker den dag i dag. Karteuserordenen regnes som den strengeste i den katolske kirke. Det er en lukket orden, hvilket betyr at medlemmene lever sine liv inne i klostrene uten utadrettet aktivitet. Det meste av tida tilbringer de alene i cellene sine, men de samles til visse bønner og til middag på søndager. Karteusernes livsstil er i stor grad den samme som da ordenen ble grunnlagt, ordensregelen er asketisk som vil si stillhet, bønn og meditasjon. Munkene etterlever evangeliet med streng faste, taleforbud, lydighet og sølibat. Munkene jobber med det forefallende på klostret og én arbeidsoppgave er å lage likøren chartreuse.

Oppskriften var allerede gammel da den ble skjenket ordenen i 1605. Oppskriften skulle være på en livseliksir. På dette tidspunktet var klostrene og munkene sentrale i utvikling av medisiner og behandling av sykdom. Chartreuse-oppskriften var imidlertid så komplisert at de brukte flere år på å forstå den. Oppgaven ble til slutt løst av klosterets apoteker og den første livseliksiren ble laget.

Det er bare to av munkene som kjenner eliksirens oppskrift, og de viderefører til en etterfølger når den tid kommer. Selv om munkene i Chartreuse lever et stillferdig liv, har det tidvis vært turbulente forhold rundt klosteret og ikke minst rundt oppskriften på munkenes livseliksir. Munkene har vært forvist i perioder og oppskriften på avveie, men siden ingen andre har klart å forstå den har den kommet tilbake til sine eiere. Tidligere gjorde de alt på klosteret, i dag bruker munkene et eksternt selskap til distribusjon og et destilleri i nærheten. Munkene blander i dag sine over 130 ingredienser i nummererte poser som transporteres til destilleriet i nærheten. De gir beskjed på kort varsel når de er klare for å lage en ny omgang likør. Opprinnelig var dette altså medisin, og deres konsentrerte ekstrakt på 71 prosent volumprosent, elixir vegetal, er fortsatt noe som skal tas med skje for helsens skyld. Likørene er mer for nytelsen i dag, men det er fortsatt mange som sverger til et glass for helsens skyld. Den grønne chartreusen har vært i produksjon siden 1764, og skal etter sigende være veldig lik den opprinnelige. Dette er trolig den sterkeste likøren som finnes med sine 55 volumprosent alkohol og den eneste naturlig grønne. Den gule varianten ble satt i produksjon i 1838, og har 40 volumprosent, den har like mange, men andre ingredienser, og er søtere og rundere enn sin grønne storebror. I 1903 ble munkene av politiske grunner forvist til Tarragona i Spania, hvor produksjonen foregikk fram til 1989.

Eldre chartreuse er samleobjekter som selges for svimlende summer. Spesielt verdifull er en sjelden hvit chartreusevariant produsert i en 40-årsperiode fra 1860-tallet. I 2005 ble det også laget en jubileumsutgave til ære for 400-årsjubileet til den første eliksiren, Chartreuse 1605 Liqueur d‘Elixir, som kom i en begrenset mengde og også er regnet som et samleobjekt.

For oss som ikke samler er det bare å glede seg over den chartreusen som kan selges for konsum, for man får knapt bedre og mer intens urtelikør enn den giftgrønne chartreuse.

 

6

Chartreuse Grønn, Grenoble, Frankrike, 20055, kr 320 (35 cl) 55% vol. Bestillingsutvalg

En særegen, karakteristisk og fantastisk urtelikør som er produsert siden 1764, etter en oppskrift fra 1605. Den har middels dyp, giftig, men naturlig, grønngul farge og nærmest oser av historie og fransk natur. Likøren er laget på over 130 urter og har intense, aromatiske dufter komplekst av laurbær, nellik, sitrus, timian, rosmarin, angelika og kanel. Den er søt, fyldig og smaksrik, men er likevel frisk og elegant med god balanse og varmende munnfølelse, samt lang, laurbærpreget ettersmak. Herlig til sjokolade og konfekt, i drinker, gjerne med tonic, eller alene, lett avkjølt.

5

Chartreuse Gul, Grenoble, Frankrike, 17194, kr 385 (35 cl) 40% vol. Bestillingsutvalg

En middels dyp, intens gulgrønn, historisk urtelikør også denne laget på over 130, men andre urter. Den er litt mildere, litt søtere og litt yngre en den grønne, men har likevel vært i produksjon siden 1838. Den dufter aromatisk av anis, isop, honning, sitrus, blomster, fennikel og safran. Den er søt, fyldig og smaksrik med god balanse og varmende munnfølelse, samt lang ettersmak. Herlig til nøtter, karamell og lyse småkaker som berlinerkranser eller shortbread, samt i drinker og supper, eller alene, med eller uten is.