Nyheter

Bommet med innvandringskortet

Fremskrittspartiet var det eneste partiet som fikk svakere tillit på innvandringsfeltet gjennom valgkampen, viser en fersk undersøkelse.

– Ingen skal føle seg presset. Si klart nei i alle landets kommuner til å ta imot flere flyktninger.

Slik åpnet Frp-leder og finansminister Siv Jensen partiets valgkamp i Ålesund i august.

På det tidspunktet var velgernes tillit til Frps innvandringspolitikk allerede på vei ned. Det viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort på oppdrag fra Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Støtter Jensens oppfordring

Ikke liberal bølge

Mens Frp 15. juni hadde tillit hos 22 prosent av velgerne i innvandringsspørsmålet, var de nede i 20 prosent en måned senere, og 17 prosent dagen etter valget.

– Hvis man ser på tilliten, virker det som om Frp har tapt denne saken, sier valgforsker Johannes Bergh fra Institutt for samfunnsforskning.

Frp er det eneste partiet som daler gjennom valgkampen. Det gjør nemlig verken regjeringspartner Høyre, eller Arbeiderpartiet.

Høyre ligger stabilt rundt 13 prosent, og lander på 14 dagen etter valget. Samtidig har ikke partiene med den mest liberale politikken, KrF, Venstre og SV, vunnet veldig fram.

– Tvert imot har Ap vunnet mest tillit på innvandringspolitikken. Så Frp kom dårlig ut, samtidig som det ikke er noen sterk bølge i mer liberal retning, sier Bergh.

Les også Hege Ulsteins kommentar om Siv Jensen: Nei til ja og nei til nei

Potensial for Frp

Valgforskeren synes likevel noe av det mest interessante med undersøkelsen er at samferdsel har blitt en viktigere sak. 5 prosent av tvilerne oppgir at dette avgjorde deres valg.

– Det er en gladnyhet for Frp. De har samferdselsministeren og høy tillit på feltet. De har flere som sier de har tillit (18 prosent) til dem i samferdselspolitikken, enn det er folk som har stemt på dem. Det viser at Frp har potensial her, sier Bergh.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Vant på ledighet

Ved siden av flyktningkrisen ble den økonomiske situasjonen og arbeidsledigheten sentrale spørsmål i valgkampen.

Her har Ap tillit hos 40 prosent av de spurte velgerne. Til sammenligning har Høyre 26 prosent av de spurtes tillit, dagen etter valget. Her har Frp kun 5 prosent av de spurtes tillit, selv om de både har finansministeren og arbeidsministeren.

– Det lover ikke så veldig godt. Så skal det sies at Ap alltid har hatt stor tillit når det gjelder kampen mot arbeidsledighet, sier Bergh.

Finfint i opposisjon

Spriket er størst mellom Høyre og Ap på«helse og sykehus». Her har Ap 18 prosentpoeng mer tillit enn Høyre.

– Ap har tradisjonelt sett hatt god tillit i disse sakene. At de kommer spesielt godt ut denne gangen skyldes nok delvis at de sitter i opposisjon og ikke har ansvar for disse krevende feltene.

MDG utklasset alle på klima

Miljøpartiet De Grønne har 35 prosent av velgernes tillit på miljø. KrF har 1 prosent.

I undersøkelsen som ble tatt opp dagen etter valget har MDG 35 prosent av respondentenes tillit på miljø. I starten av valgkampen var oppslutningen 17 prosent. Da hadde de Venstre hakk i hæl, som lå på 16 prosent, men det grønne liberale partiet endte på 12 prosent, sammen med Ap.

– Den utvikling MDG har hatt gjennom valgkampen på miljø er helt utrolig. En må gjerne si at MDG er et slags ensaksparti, men den utviklingen de har hatt gjennom valgkampen viser at de har gjort noe riktig, sier valgforsker Johannes Bergh.

Så rødt i siste sving

Hele 17 prosent av velgerne bestemte seg siste helgen før valget.

Undersøkelsen til Ipsos MMI viser også at flere bestemte seg senere for hva de skulle stemme enn før. Rødt, som gjorde et historisk godt valg, hadde flest siste-liten-velgere.

Hele 23 prosent bestemte seg på valgdagen, viser ettervalgsundersøkelsen.

8 prosent av SVs velgere gjorde det samme.

Mer fra Dagsavisen