Nyheter

Ber studentene bruke nettvett

Forelesere, medstudenter, kantineansatte. Ingen slipper unna karakteristikker på appen Jodel.

Den nye appen Jodel, en form for student-Twitter, brer om seg. Det sosiale mediet er en slags digital oppslagstavle som baserer seg på anonyme oppdateringer fra studenter – betraktninger om alt fra forelesere til kollektivtilbud til tilfeldig studentsex.

Noen eksempler på nylige oppdateringer fra studenter ved Universitetet i Stavanger (UiS):

  • «Når one night standen går og du endelig kan fise!»
  • «Virker som han eldre mannen i markedsføring har kun kommet for å plage foreleseren.»
  • «Tipper Jodel er noen sin bacheloroppgave om personvern og ukritisk deling på sosiale medier.»

Og noen til:

  • «Helt ærlig kjære bussjåfør, du kjører for kolumbus, ikke Columbus! Jeg trenger ikke å utforske hele Rogaland, jeg vil bare til UiS.»
  • «90% av befolkningen på bokkafeen på en fredag er de som skal ha en reparasjonspils for å overleve neste forelesning.»
  • «Foreleseren har doktorgrad, men tror han har deltidsjobb som sovepille..»

Sist uke ble appen promotert på Universitetet i Stavanger, og stadig blir den lastet ned av flere UiS-studenter.

– Det er alltid farlig med apper hvor man kan være helt anonym. Studentene må bruke nettvett. Ikke post ting du ikke kunne ha lagt ut under fullt navn, oppfordrer Anine Klepp, leder for studentorganisasjonen Stor.

LES OGSÅ: Ungdom lærer ungdom om nettvett

Peker ut folk

Hos Stor er de enige om at det er flere problemstillinger knyttet til den nye appen.

– Det er litt skummelt hvor konkret folk blir omtalt. Det er ikke så veldig vanskelig å finne ut hvem «hun sure som jobber i kantina» er, sier Jørgen Nordby.

Anette Faane Aasbø er enig.

– Den formen for targeting, eller utpeking av folk – vi vil ikke ha det sånn. Mobbing og ensomhet er allerede et stort problem. Denne typen apper bedrer ikke situasjonen, sier Faane Aasbø.

– Én av fem studenter sliter med symptomer på alvorlige psykiske lidelser. Det hjelper ikke på at du risikerer å bli omtalt på Jodel hvis du skiller deg ut på en eller annen måte, sier Klepp.

LES OGSÅ: Lager film om digital mobbing

Sensurering

Etter å ha gått gjennom innstillingene, fant Anine Klepp til slutt en mulighet for å rapportere innlegg.

– Det er ikke vår oppgave å overvåke medstudenter – og det har man jo heller ikke mulighet til når alt postes anonymt.

Studentlederen legger ut denne posten: «Vafler i 2. etasje på studentenes hus:)».

– «Hørt om å servere og ikke bare opplyse?» får jeg til svar. Anonymt, så klart.

Flere av foreleserne ved UiS omtales i appen. En del ros, men mesteparten er i den negative enden av skalaen.

Verken UiS-rektor Marit Boyesen eller andre i UiS-ledelsen har kjennskap til Jodel. De ønsket derfor ikke å uttale seg om saken i går.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Anonym app skaper utrygghet

At studenter anonymt kan legge ut karakteristikker av medstudenter og universitetsansatte, kan skape et mer utrygt miljø, mener professor Erling Roland.

Appen Jodel har gjort sitt inntog på norske universiteter. Den fungerer som en mikroblogg for studenter og er basert på anonymitet.

Erling Roland, professor i pedagogisk psykologi, har ikke kjennskap til Jodel, men er skeptisk til at det legges opp til anonyme ytringer.

– Denne typen apper legger til rette for et anonymt samfunn der man ikke trenger å stå til rette for det man skriver. Det er en sterk sosial regulator, sier Roland til RA.

Anonyme ytringer

Selv om det kun er et fåtall av brukerne som legger ut negative innlegg, kan det få store konsekvenser, mener professoren.

– Noen benytter seg av «skyggetilværelsen» som anonym, og det vil alltid ramme en del personer. I dette tilfellet er det voksne personer som blir omtalt, men det er allikevel ubehagelig for dem det gjelder.

Professoren sier at anonyme ytringer kan skape utrygghet.

– Det bidrar helt opplagt til et mindre trygt arbeidsmiljø både for ansatte og stu­­­denter. «Hvem kan ha skre­­vet det?» Anonymitetsprinsippet setter i gang nega­­tive tanker og skaper en mistenkeliggjørende at­­mosfære, sier Ro­land.

Kjemi-professor Malcolm Kelland er én av foreleserne som er omtalt på Jodel: «Forskjellen mellom Malcolm og Walter White, er at Malcolm prøver produktet før han går i fore­­lesning» og «Tiden Malcolm bruker på ikke pensum-sli­des>tiden Mal­colm bruker på pensum-slides».

– De kommentarene jeg har sett, er greie. Jeg kan ten­­ke meg at det er andre enn meg som har fått verre karakteristikker, sier Kelland.

Han har generelt sett lite til overs for denne typen apper.

– Jeg vil at folk skal kommunisere ansikt til ansikt og liker derfor ikke utviklingen hvor du gjemmer deg bak anonyme, digitale løsninger. Du trenger bare å skrive én kommentar for å såre noen, men det skal mye til for å rette opp skaden som er skjedd, sier Kelland.

Kan være et godt verktøy

Eirik Kommedal, studentleder i Tekna (Teknisk-naturvitenskapelig forening), synes det er synd hvis det som i utgangspunktet kunne vært et godt verktøy, blir misbrukt.

– Appen kan være et nyttig verktøy for å kjapt kunne opplyse folk om det som skjer på campus. Men hvis det at du kan skjule identiteten din bare fører til uthenging av folk, vil det etter hvert skape et dårligere miljø både for ansatte og studenter, tror han.

– Jeg oppfordrer folk som bruker appen til å tenke seg om før de publiserer.

Mer fra Dagsavisen