Nyheter

Ber om økt beredskap

Bemanningen av brannfolk i Oslo har lenge skapt strid mellom brannmenn og ledelsen. Nå anbefaler sistnevnte å øke bemanningen fra 49 til 56.

I går kunne brannsjef Jon Myroldhaug presentere en ny beredskapsanalyse, som er en anbefaling, for tillitsvalgte, fagforeningen og ansatte.

– Forskjellen på denne analysen, og ROS-rapporten (Risiko- og sårbarhetsanalyse) er at nå går vi mye mer konkret til verks på hva vi trenger i årene framover, sier Myroldhaug til Dagsavisen.

– Nå har vi sagt konkret hva vi trenger, både når det gjelder mannskaper og investeringer, og nye stasjoner. Nå er det opp til politikerne å komme med finansieringen, sier brannsjefen.

– Jeg tror vi står ganske sterkt når det gjelder mye av denne planen. Så vil det alltid være en diskusjon om hvor fort dette skal gå, legger han til.

Les også: - Farlig lav brannberedskap

Les også: - Beredskapen er forsvarlig

Les også: Brannmenn ber om 59 nye stillinger

På Bryn

På nedslitte Bryn brannstasjon er det meningen at den nye hovedbrannstasjonen skal stå klar om snaut 10 år.

– Det vil være det mest synlige tiltaket, om vi greier å lande det. Vi ønsker oss også en ny sentrumsstasjon i havneområdet, sier han.

Men også nytt materiell og flere mannskaper vil være synlige tiltak.

På bakgrunn av statistikk og forventet utvikling legges det til grunn at etaten må kunne håndtere tre sammenfallende hendelser.

I 2014 rykket Brann- og redningsetaten ut til gjennomsnittlig 1,53 brann- eller ulykkeshendelser i timen. Døgnet rundt – året rundt

– Innen to til fem år er planen å anskaffe en fjerde stigebil for å dekke Oslo øst. Dette vil øke bemanningsbehovet til 58 personer, sier Myroldhaug videre.

Oslo Brannkorpsforening har lenge sagt at brannberedskapen i Oslo er for lav.

– Vi er på riktig vei. Vi begynte langt unna, med 49. Nå siver vi oppover mot det som er målet til de tillitsvalgte og hovedverneombudet, som er 61 brannfolk på vakt til enhver tid, sier leder Bjørnar Aron Aronsen.

Uenigheten har vært stor mellom ledelsen og fagforeningen.

– Det har vært mye engasjement, både for å gjøre en bra jobb for befolkningen og for hvordan beredskapen skal se ut. Det synes jeg er bra, sier Myroldhaug.

Les også: 13 millioner til brannvesenet

Les også: Får ikke mer til ekstra beredskap

Les også: Fikk innblikk i hverdagen

Mye bra

– Det er veldig mye bra i denne analysen, men jeg skulle ønske at vi som er ute og slukker branner, var mer involvert, sier Aronsen henvendt til brannsjefen.

– Det som mangler er froskeberedskapen, som vi mener er haltende. Vi har bare fire mann på bilene, noe som begrenser hva vi kan gjøre. Oppgraderer vi til fem, vil vi ha en mye mer slagkraftig enhet, som ivaretar sikkerheten til mannskapene mye bedre, sier han.

– Det ligger en stor økonomisk utfordring i å gjennomføre beredskapsanalysen, sier Myroldhaug.

De nærmeste årene vil man trenge 15 nye brannfolk annethvert år, slik at vi kan operere med en minimumsstyrke på 56.

Les også: Tar brannvarselet på alvor

Vil forhåndslagre utstyr på øyene

Om sommeren trekker mange ut til øyene i Indre Oslofjord, og det er tett mellom hyttene på flere av øyene.

Skulle det begynne å brenne, vil det fort kunne utarte til en katastrofe.

For brannvesenet tar det naturligvis lengre tid å komme ut til øyene med utstyr og mannskap, enn en brann sentrum.

Nå ønsker brannvesenet å forhåndslagre utstyr på øyene med hytter og der det er høy aktivitet om sommeren, for å bedre beredskapen. Dette gjelder øyer som Hovedøya, Lindøya og Bleikøya.

– Vi må ha en god beredskap for øyene i Oslofjorden, sier leder i Oslo Brannkorps, Bjørnar Aron Aronsen.

– Som kompenserende tiltak ser vi for oss deponering av utstyr, så det eneste som skal fraktes ut er brannfolk, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

Mer fra Dagsavisen