Nyheter

Ber jenter stanse all selvmobbingen

– Veldig mange forsøker å leve opp til et uoppnåelig skjønnhetsideal, sier bloggeren Cathrine Heienberg. Flink pike-syndromet er økende, advarer barnepsykolog.

Av Karin Lillian Fladberg og Eira Lie Jor

Cathrine Heienberg mener at de som opplever kropps- og perfeksjonsjag, blir stadig yngre.

– Noen ganger kommer jeg over tolvåringer med blogger som ser helt profesjonelle ut, og jeg vet hvor mange timer det tar for å få det til å se slik ut. Da tenker jeg: Du er et barn. Du bør løpe rundt på fotballbanen, ikke bruke timevis på å ta bilder av en perfekt kanelbolle, sier bloggeren Cathrine Heienberg (25).

Bergenseren skriver bloggen «CathInTheCity» og gir i disse dager også ut boka «Selvskryt – bli din egen heiagjeng», som handler om hvordan unge jenter kan forsøke å fri seg fra et stadig økende kroppspress.

Les hele innlegget til Cathrine Heienberg her!

Begynner tidlig

Hun mener man som jente blir presset inn i et uoppnåelig skjønnhetsideal, ofte allerede fra barneskolen, og at det tidlig i tenårene blir modeller eller kjendiser på forsidene av magasiner som fungerer som forbilder for unge jenter.

– Veldig mange forsøker å leve opp til et uoppnåelig skjønnhetsideal. Kroppspresset kommer ikke til å bli borte med det første, og da er det et problem vi er nødt til å ta tak i, sier hun.

Heienberg har selv erfaring med å tenke at hun ikke er bra nok, pen nok eller tynn nok. Det førte til at hun i lengre perioder i slutten av tenårene spiste avføringspiller for å slanke seg.

– Det var ikke like ille hele tida. Det gikk opp og ned.

LES OGSÅ: 1 av 5 unge sliter psykisk

Ikke bra nok

Nå er hun opptatt av at jenter må forandre tankegang.

– Mange går rundt og snakker seg selv ned konstant og forteller seg selv at de ikke er bra nok. Den typen selvmobbing er vi jenter og kvinner nødt til å slutte med, sier hun.

– Har du tenkt på at bloggen din kan være med på å påvirke lesernes selvbilde negativt?

– Det er jeg veldig bevisst på, og det er veldig viktig for meg å ha full åpenhet med leserne mine rundt at et fint bilde ikke er noe mer enn et fint bilde. Etter tilbakemeldinger fra leserne mine vet jeg at de er klar over det, og jeg får mange positive tilbakemeldinger rundt åpenheten, sier hun.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Utseende avgjør

Unge jenter som ikke er fornøyde med sitt eget utseende, er også ofte misfornøyde med seg selv, viser undersøkelsen Ungdata, som kom i august.

  • Av jentene som svarer at de er misfornøyde med utseendet, er det bare 35 prosent som har et positivt selvbilde og sier de er fornøyde med seg selv.
  • Hele 95 prosent av jentene som er fornøyde med sitt eget utseende, er fornøyde med seg selv.

– Dette tyder på at vi bør se nærmere på dagens kroppsidealer for å forstå hvorfor så mange unge jenter sliter med psykiske helseplager, sier NOVA-forsker Anders Bakken, som er prosjektleder for Ungdata.

Omfanget av psykiske plager og typiske stress-symptomer øker gjennom ungdomsårene. Når jentene når 10. trinn og førsteklasse i videregående skole, har én av fire så store plager at det kan betegnes som depressive symptomer. Det er jentene i denne alderen som er de aller mest selvkritiske. Hver tredje jente i alderen 15–16 år gir uttrykk for at de ikke er særlig fornøyde med seg selv, viser Ungdata-rapporten.

«Flink pike»-syndrom

Ikke bare skal tenåringsjentene være smarte, sporty og ha modellkropp. De skal også beherske balansegangen mellom lekselesing, sosialisering og nettverksbygging – og for all del sanke «likes» i sosiale medier.

– Dette er overhodet ikke noen god trend. Flink pike-syndromet er utvilsomt forsterket de siste årene, sier barnepsykolog Willy-Tore Mørch.

– Det handler om å være vellykket og best i det meste. Mange av disse jentene møter veggen til slutt, sier Mørch.

Jo større gapet blir mellom opplevde forventninger og muligheten for å innfri dem, desto mer uutholdelig blir hverdagen.

– Jeg mener det er på tide at voksensamfunnet tar sin del av ansvaret for utviklingen. Vi får stadig høre at norsk skole er så dårlig. Både lærere og foreldre stiller skyhøye krav. Noen bør stoppe opp og fortelle jentene at de er gode nok som de er. At de ikke må hige etter sekseren i et fag der de allerede har en femmer – eller firer for den saks skyld, sier Mørch.

– Ambisjoner på egne vegne kan være bra. Men det er ikke bra når det kommer som uoverstigelige forventninger fra alle kanter på en gang, understreker Mørch.

LES OGSÅ: Små barn er blitt helsefriker

Et sammensatt problem

Ifølge NOVA-forsker Anders Bakken har forskerne til nå sett på tradisjonelle risikofaktorer som dårlige oppvekstvilkår, vennesituasjon og forholdet til foreldrene for å kartlegge psykiske plager blant ungdom.

– Mye tyder på at dette bildet er langt mer sammensatt. Vi er derfor i gang med et helt nytt forskningsprosjekt som skal finne ut om det er nye og andre grupper av unge som sliter med psykiske helseplager, sier han.

I den siste Ungdata-rapporten sier hver tredje tenåringsjente at hun ikke liker den måten hun lever livet sitt på. Enda flere sier at de ofte er skuffet over seg selv.

Blogger Cathrine Heienberg er opptatt av at budskapet om å våge å skryte av seg selv og føle seg bra nok, må komme fra noen man kan kjenne seg igjen i.

– Jeg liker å pynte meg, og jeg liker å føle meg vel. Dette handler om å ha det bra med seg selv, ikke om å slutte med sminke eller å slutte å barbere seg under armene, sier hun.

Mer fra Dagsavisen