Nyheter

Barn sover rett på gulvet – voksne sover ute

«Etter opprettelsen av Akuttmottak på Råde ble opprettet i oktober, har presset ved PUs lokaler på Tøyen avtatt. Barn oppholder seg her kun på dagtid.» Det forsikret Politiets Utlendingsenhet Dagsavisen mandag. Bilder og film som er tatt samme kveld viser en annen virkelighet.

Bilde 1 av 4

Utmattede smårollinger ligger og sover på bagger og jakker på gulvet. En mamma strever med å amme et spedbarn. Voksne krøker seg sammen i kroker og stoler og prøver å få blund på øyet. Bare noen har tynne fleece-tepper over seg. Asylsøkerne står og sitter på stoler eller rett på gulvet i alle venterom og ganger.

I ett av vinduene skimter tre-fire stressede politifolk i lyseblå uniformskjorter. Innenfor må det være mellom 150 og 200 asylsøkere. Ifølge de frivillige nattevaktene er ventetiden inne opptil 12 til 14 timer, og de som først har kommet inn tør ikke be om å bli låst ut gjennom de mange dørene – av frykt for å miste plassen i registreringskøen.

Ingen god kveld

En tjenestemann i sivil i mann går av vakt, åpner utgangsdøra døra og vi hører at han ønske «god kveld». Men det er ingen god kveld for verken asylsøkere eller ansatte inne på PU, ikke for de 20 til 40 som har ventet ute i fem til seks timer venter. Slitne og trette asylsøkere med grimete ansikter sitter eller ligger  rett på asfalten og forsøker å sove.

Det som vises på film og bilder denne kvelden og natten står i sterk kontrast til den beskrivelsen PU de siste ukene har gitt av situasjonen på Tøyen.

«Vi ønsker å ivareta barn som søker asyl på en så god måte som mulig. Barn oppholder seg her kun på dagtid idet de venter på å bli registrert, og vi har et eget venterom for enslige mindreårige. Røde Kors og egne vektere har jevnlig tilsyn med dem, og de får tilbud om å komme ut ved behov og jevne mellomrom. På nattetid blir barn under 15 år ivaretatt av et omsorgssenter, mens de mellom 15 og 17 får overnattingstilbud i regi av Røde Kors.»

Det var det skriftlige svaret kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen ga til Dagsavisen tirsdag – etter at bydelsoverlege Irene Teslo etterlyste svar på bekymringsmeldingen hun to måneder tidligere hadde sendt PU. Teslo frykter smittespredning som følge av lokaler som har altfor få doer, et utilfredsstillende inneklima og manglende oppfølging av antibiotikabehandling og andre smittsomme sykdommer.  Spesielt bekymret var Teslo for situasjonen til barna og de enslige mindreårige (EMA) som i mangel av tolker og verger må vente så lenge på å bli registrert.

«Hvordan ivaretas helsetilstanden til EMA nå, når det kommer ti ganger så mange enn da jeg sendte bekymringen?» undrer Teslo.

Etter at Dagsavisen konfronterte PU og kommuneoverlege Kari Sletnes med bildene svarte Sletnes:

– Tilstrømningen til PU og behovet for nye tiltak vil bli diskutert i et snarlig møte mellom Oslo kommune, Utlendingsdirektoratet og PU, sier Sletnes til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Frykter smittespredning på Tøyen

«Skulle vært på Råde»

Også PU gir nå en litt mer nyansert versjon av situasjonen enn svaret de tidligere denne uka ga til bydelsoverlegen og Dagsavisen, men de fastholder at forholdene er bedre enn tidligerere i høst:

– Voksne og barnefamilier skal i utgangspunkte møte på Råde for å bli registrert, men en del kommer fortsatt hit til Tøyen. Vi har satt opp busser som frakter søkerne til Råde, eller til et overnattingssted hvis de skal dit. Bildene du har sendt over viser rommet og gangen knyttet til vakta. Der kan det oppstå noe kø, særlig på kvelden hvis det kommer mange samtidig. Etter at man har meldt seg i vakta kommer man videre til et venterom. Der oppholder du deg mens du venter på selve registreringen hvis du er enslig mindreårig, eller på transport videre til Råde eller overnatting for voksne og barnefamilier, skriver Snorre Øynes, avdelingsleder for registrering og identitetsfastsettelse i PU.

Øynes fortsetter:
 
– De som kommer sent om kvelden til Tøyen må registreres med navn og nummer, før de blir fulgt til overnatting og kjørt til Råde for registrering så raskt som mulig. Vi har  ønsker selvfølgelig at det korte oppholdet hos oss skal være så godt som mulig. Når man kommer til PU på Tøyen for å registrere seg som asylsøker, er det i Politivakta man først melder seg. Det er egne slike venterom for barn og barnefamilier, og vi mener at forholdene her er bedre enn tidligere i høst. Det oppholder seg færre mennesker der og i kortere tid, og vi har legevakt med screeningkompetanse til stede. Rommene vaskes også flere ganger daglig, skriver Øynes.

1. oktober forsikret kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU at det ikke er behov for frivillige nattevakter på Tøyen som tar imot flyktninger og gir dem mat. Ifølge Strømmen får alle asylsøkerne tak over hodet og alt det de trenger inne på PU.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blir ikke møtt

Men denne uka har det fremdeles kommet hundrevis av flyktninger til Bussterminalen og Oslo S daglig. Ingen andre enn de frivillige Nattevaktene på Tøyen møter dem og hjelper dem å finne veien til PU. Da Røde Kors forrige uke trakk seg ut av matserveringa i parkeringsgarasjen på hotellet vis a vis, satte nattevaktene igjen opp teltene sine. De deler ut drikke og mat og har med seg klær, mat, leker og bleier.

– Det er fortsatt stort behov for oss her. Situasjonen på Tøyen er fortsatt ille. Barn venter i timevis i samme rom som de voksne, og folk sover ute og inne. PU sier de har full kontroll. Det har de ikke, og det begynner å bli kaldt nå, sier Mohsan Raja som denne uka har sin 70’ende nattevakt på Tøyen.

Mer fra Dagsavisen