Nyheter

Ap: Ingen skal dø på jobben

Over 30 prosent av dem som omkom på jobb i 2014 var utenlandske arbeidstakere. Nå vil Ap ha slutt på bruk- og kastmentaliteten.

Bilde 1 av 2

Hvert år får Arbeidstilsynet inn over 2.000 meldinger om arbeidsulykker og -skader.

– Målet må være at ingen blir alvorlig skadd eller dør på jobb, sier Ap-politiker Fredric Holen Bjørdal, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Engasjementet for en nullvisjon begynte i fjor sommer da Ap-politikeren var sammen med Fellesforbundets regionale verneombud i hjemtraktene.

– Vi besøkte arbeidsplasser innen bygg og anlegg, og det var ikke et sted verneombudet ikke måtte stenge, sier Bjørdal. Han husker rystende scener fra arbeidsplassene.

– Folk står på tak uten sikring. Det var sprøtt å se folk henge og dingle. Det var ikke brakker med førstehjelpsutstyr. Ingen kunne engelsk eller norsk. Jeg tenkte dette var et skrekkeksempel på hvor ille det kan være, men jeg fikk beskjed om at dette heller var regelen enn unntaket. Jeg ble veldig skuffa. Du får en følelse av at arbeidsfolk brukes og kastes, sier Holen, og viser til den store andelen innleide i bygg og anleggsbransjen. Mange her er arbeidsinnvandrer.

Innvandrere er overrepresentert når det gjelder arbeidsulykker.

LES OGSÅ: Én av fire byggearbeidere er innleid

30 prosent utenlandske

Tall fra Arbeidstilsynet viser at over 30 prosent av dem som omkom på jobb i 2014 var utenlandske arbeidstakere. I alt døde 44 personer bare i landbasert arbeidsliv.

Bjørdal viser til flere undersøkelser som bekrefter at utenlandske arbeidstakere blir utsatt for større risiko på arbeidsplassen enn sine norske kollegaer. De mangler ofte opplæring, nødvendig verneutstyr, og språk- og kommunikasjonsproblem er òg en risiko.

– Vi vil stille krav til tilstrekkelig språkopplæring. Det er viktig at de som skal jobbe på en norsk arbeidsplass forstår norsk regelverk og arbeidskultur, og da må man kunne språket, sier Bjørdal.

Ap mener også ordet arbeidsulykke er misvisende, fordi det impliserer ingen har ansvaret.

– Men det er mye slurv og uansvarlig og dårlig HMS-arbeid fra enkelte arbeidsgivere. Her må vi stramme inn der vi kan.

Ap mener staten som offentlig innkjøper må skjerpe inn kravene til HMS i anbud, og må få slutt på lange kontraktskjeder der HMS-ansvaret ikke er skikkelig plassert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

13 forslag mot ulykker

Ap har i alt foreslått 13 punkter for å få bukt med de alvorlige arbeidsulykker. Et annet grep er å styrke Arbeidstilsynet.

– Arbeidstilsynet må ikke bare få økte ressurser, men bruke disse smartere og utvikle flere verktøy. Jeg mener for eksempel at flere uanmeldte tilsyn er et grep en bør bruke mer. Det er også lurt å senke terskelen for varsling. Derfor mener jeg Arbeidstilsynet bør få på plass en tips- og varslingstelefon, åpen fra klokka 07.00-23.00 hver dag, så folk kan melde fra når de ser noe, sier Bjørdal.

LES OGSÅ: - Arbeidsforholdene forverres

Mer fra Dagsavisen