Bilde 1 av 4
Kultur

Årets reisetrender

Fete sykkelturer, toppturjogging og færre utenlandsreiser. Men sydenferien skal vi ha! Slik reiser vi i året som kommer.

1. Færre utenlandsreiser

Flere faktorer peker på at nordmenn kan komme til å reise noe mindre utenlands i året som kommer, for første gang på mange år. Den svake kronekursen har gjort ferien 20-30 prosent dyrere i en rekke land på kort tid. SSB spår også at den norske kjøpekraften (for første gang 27 år) vil stagnere eller gå ned, i 2016. I tillegg vil den nye flyavgiften medføre dyrere billetter, og sannsynligvis færre ruter og høyere press på de rutene som finnes, spesielt på kortere distanser. Priskrig på mange langdistansereisemål, spesielt i Asia og fortsatt i USA kan imidlertid gi kuppmuligheter på langturer, spesielt til Asia, Midtøsten og USA. Foreløpige tall fra charteroperatørene tyder på at vi fortsatt vil prioritere vår årlige «hovedferie» og varme uker i solen, men vil muligens vil dra på færre småferier, som storbyhelger. Lave lånerenter sørger likevel for fortsatt romslige reisebudsjett i mange hjem.

LES OGSÅ: Smak av Thailand

2. Fleksible reiser

Stadig flere pakker ferien selv, og bestiller fly, hotell og transfer på egen hånd, istedenfor ferdig pakket. Folk etterspør i større grad fleksibilitet, slik at de lettere kan tilpasse ferien til de fridagene de har og de reisetidspunktene som passer best. Derfor har charterarrangørene også nå for alvor kastet seg på ruteflybølgen, og har økt tilbudet av ruteflyalternativer betraktelig.

3. Ut i naturen

Urnordmannen i oss har våknet igjen! Vi er blitt ville etter å komme oss ut på tur, enten på beina, på sykkel, på ski eller med en padleåre i hånda. Interessen for friluftsliv er rekordstor. Nå er rundt 770.000 nordmenn medlem av en friluftsorganisasjon, ifølge fellesorganisasjonen for de 15 største frivillige friluftsorganisasjonene i Norge, Norsk Friluftsliv. Både Turistforeningen, Skiforeningen, Norges Turmarsjforbund, Norges Klatreforbund, Norsk Orientering og Norges Padleforbund har rekordhøyt medlemstall i år. Friluftsbølgen sveiper også med seg barn og unge – som har foreldre som gjerne tar dem med ut på aktiviteter som deres egne foreldre kanskje ville synes var litt i overkant. Klatring, paragliding og mange lettere former for ekstremsport er blitt mainstream.

LES OGSÅ: Fem familievennlige fjellturer

4. Ski & sykkel – gjerne på fjellet

Økende fokus på trening, sunnhet og helse har gjort at interessen for sykling og ski har eksplodert. Grønne, regnfulle vintre i lavlandet gjør at vi vil oppleve snø og ekte vinter. Derfor skal «alle» på vinterferie på fjellet – og helgekøene ut og inn fra Oslo er endeløse. Fjellet har også fått en ny æra som lekebinge for alt fra birkenracere til sunnhetsbevisste småbarnsfamilier, som har med seg et digert utstyrsarsenal til fjells. Og ikke minst har de én sykkel – eller tre – på taket. Én av syklene er sannsynligvis en terrengsykkel. Stisykling er nemlig en av de heteste friluftstrendene for tida, og rundt i Norge har det skjedd en eksplosjon i antall tilrettelagte og merkede stier. Mange steder får stisyklistene dessuten selskap av noen andre nykommere i fjellet, som du garantert kommer til å se flere av: Stiløperne! Om vinteren legger syklistene om til vinterdekk, og skiløperne må bare belage seg på å få selskap i løypene av fat bike-entusiastene!

5. Generasjoner på tur

Besteforeldregenerasjonen er de som har desidert best råd, og som reiser oftest på ferie. I en undersøkelse utført av Norstat for reisesøkemotoren Finn.no, svarer én av tre over 60 at de skal reise på tre eller flere utenlandsferier i år. De er også de som blar opp og stadig oftere inviterer resten av familien med på tur, ofte for å feire en bursdag eller et jubileum. Eller simpelthen for å samle storfamilien i en travel hverdag der man ofte bor langt fra hverandre.

6. Turistterror

Tidligere har turistene som regel reist ganske raskt tilbake til land som har vært rammet av terror. Dette er imidlertid i ferd med å endre seg. Egypt og Tunisia har store problemer med å garantere for turistenes sikkerhet, og bookingene til Paris har falt drastisk. Dessverre er det flere hendelser i 2015 som tyder på at terroraksjoner i mye større grad nå er i ferd med å rettes mot turister og sivile. Tyrkia står også i fare for å oppleve turistnedgang på grunn av frykt for terror og uro, men dersom det ikke skjer noe spesielt før sommeren, kan Tyrkia bli en budsjettvinner. Siden Spania foreløpig ses på som en «trygg havn» i en urolig verden, har dette drevet prisene opp. Kroatia er også på vei opp, mens Hellas kan oppleve noe turistsvinn på grunn av flyktningsituasjonen i de østlige delene av landet.

LES KOMMENTAR: Terroristene lykkes med å skremme turister

7. Deleferier

Deleøkonomien fortsetter å prege reisemønstrene våre i enda større grad, ettersom det blir flere og flere typer deletjenester tilgjengelige. Airbnb vil sannsynligvis få mer konkurranse av andre storaktører, som booking.com og vår hjemlige tjeneste finn.no, som også ruller ut nye, forbedrede tjenester og søkemuligheter for privatutleie av rom og ferieboliger. Samtidig vil det sannsynligvis komme strengere reguleringer for slike tjenester, som blant annet kan medføre skattlegging på utleie av husvære og av den populære taxitjenesten Über, i flere land. I tillegg kan det komme en økning i tjenester og appløsninger som tilbyr samkjøring og haik mellom ulike destinasjoner, samt utleie av private biler og båter.

8. Bestiller ferien på mobilen

Mobiltelefonen er blitt en forlenget kroppsdel for mange nordmenn. Derfor er det ikke så underlig at den er blitt et av våre viktigste verktøy for å surfe etter hoteller på, og for å finne inspirasjon og tips til reisen. Stadig flere bestiller også selve reisen på telefonen, men fortsatt er det datamaskinen som de fleste tyr til når man skal betale for herligheten. I en undersøkelse utført for reisebyråkjeden Ticket, oppga 18 prosent at de hadde bestilt reisen på mobilen i år, mot åtte prosent for to år siden. Tendensen er det samme hos flere andre også.

9. Mer miljøvennlige og etiske reiser

Det grønne skiftet vil også prege våre nye reisevaner. 2015 markerte et stemningsskifte. Forbrukerne er blitt mer oppmerksomme på de mange miljøutfordringene som truer planeten vår, og det er blitt større bevissthet rundt matproduksjon og etikk – også på reisen. Feel good-turisten er definitivt på offensiven – vi ønsker å føle at vi bidrar til lokaløkonomi og er med på å legge igjen noe positivt på reisemålet. Dette bidrar også til ekstra godfølelse på ferien! Større fokus på og bevissthet om naturen, og ferdsel i den, er også med på å forme måten vi beveger oss i verden på.

LES OGSÅ: Prøv en kortreist ferie!

10. Det lille ekstra

Basisprisene ser bare ut til å bale på seg – også i andre segmenter enn i flybransjen, der du stadig oftere betaler en grunnpris, og kan legge til en stor underskog av mer eller mindre kostbare valgmuligheter, som ekstra bagasje, -beinplass, mat, etc. Dette har også begynt å spre seg til hotellsektoren, som tilbyr stadig flere valgmuligheter. Godt internett er blitt en av tingene gjestene legger mest vekt på – og det skal være gratis! Delikate treningsrom er også blitt et must.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra: Kultur