Innenriks

La folk slippe av først, så blir det flere T-baneavganger

Om reisende slipper folk av T-banen før man selv går på, kan vi få flere avganger gjennom Oslo sentrum.

I dag går det sju vognsett i kvarteret gjennom T-banenettet i Oslo sentrum. Tester som er utført av Sporveien og Ruter viser at det mangler 18 sekunder på å øke kapasiteten med enda et vognsett på strekningen Tøyen–Majorstua. Disse sekundene er det mulig å hente ved relativt enkle grep, ifølge Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien.

– Det vil hjelpe veldig om folk slipper reisende av vogna før de selv går på, forteller Asperud.

Alt som skal til er at man ikke trenger seg på, men slipper andre av først – og vips så får vi flere avganger. Med fire avganger til hver time vil det øke kapasiteten betraktelig – med flere hundre reisende i kvarteret, og det vil lette reisen for oss alle.

Trikk, buss og bane

Også trikk og buss vil spare tid om folk slipper av reisende før de selv går på.

– Noen steder er folk veldig flinke til å stå ved siden av døren og slippe av reisende først, og her har våre kunder en mulighet til å bidra så vi kan øke kapasiteten, sier Asperud.

På Stortinget stasjon, som ligger mellom Jernbanetorget og Nationaltheatret, møter Dagsavisen Ole Sverdrup (23) og Silje Methi (23) som er på vei opp til Voksenkollen for å stå på ski i Tryvann skianlegg. Sverdrup jobber der og reiser med banen hver dag. Med på turen denne gangen er bag til snøbrettet og ryggsekk. Begge to er klare på at det varierer veldig hvor flinke folk er til å gjøre plass for dem som skal av.

– Jeg lar alltid folk slippe av før jeg går på og ser på det som en selvfølge, men det er sjelden rush når jeg drar oppover, så det er ikke noe stort problem for meg, legger Sverdrup til.

Begge to synes det ville vært positivt med flere avganger på T-banen og at helt vanlig skikk og bruk er en selvfølge.

Trivsel og liste

Ruter har forsøkt seg med å markere områder på perrongen hvor passasjerer som skal på bør stå for ikke å sperre for dem som vil av vogna.

– Vi har kjørt tester på Jernbanetorget og det er interessant, for etter et par dager oppfattet passasjerene at de grønne markeringene var ventesone for påstigning.

Hvordan vi ter oss på reisen påvirker altså mer enn trivsel. Cato Asperud kan fortelle at de også har en liste over hvordan man bør oppføre seg i kollektivtrafikken i hovedstaden. Her påpekes det at bein i setet, høy snakking i mobilen og søppel på gulvet er problemer som lett kan løses.

– Vi blir stadig flere reisende, så intimgrensene våre blir utfordret og dette setter igjen krav til oppførsel, sier Asperud.

For eksempel kan man spise før man går på vogna, da dette skaper mye søppel, reise seg for eldre og begrense mobilsnakking og ikke minst vise køkultur. Sist til perrongen – sist inn på vogna. Hos Ruter sier de klart at; «kommer du sist inn i køen, bør du gå sist inn i bussen. Da irriterer du ingen av dem du skal reise sammen med».

Les også: Skikk og bruk på vogna

Slik bør vi oppføre oss på vogna

Slipp andre reisende av før du selv går på. Den raskeste veien er også den høfligste. Slipper du andre reisende av før du selv går på, kommer alle seg raskere hjem.

Vis køkultur. Det er aldri all right å snike i køen.

Ha billetten klar. På bussen sparer dette tid.

Gi plassen din til dem som trenger det. Er du frisk og rask, er det hyggelig om du gir plassen din til andre som ser ut til å trenge den mer enn deg.

Ha føttene på gulvet. Legger du beina på bordet når du er hjemme, har du neppe støvlene på.

Demp stemmen i mobilen. Det er ikke sikkert alle andre rundt deg er like interessert i hva du skal ha til middag.

Vis hensyn med stor bagasje. Har du med sykkel, ski, barnevogn, eller stor bagasje, er det fint om du viser hensyn til de andre.

Kast søppelet der det hører hjemme. På Ruters transportmidler finner du søppelkasse ved inngangen.

Vis hensyn med hund om bord. Løs barnebillett til hunden, men obs; ikke alle er like glade i dyr og det er du som eier som er ansvarlig for hunden.

Ikke gå over gata før trikken har kjørt. Trafikkreglenes § 10.2 sier at andre trafikanter skal gi fri vei for trikken – også fotgjengere i fotgjengerfelt.

God reise!

Mer fra Dagsavisen