Nyheter

Badeplass og gallerier

Området er oppført og planlagt av utbygger. Nå er Tjuvholmen en helt privateid bydel.

Bilde 1 av 4

Forslaget til arkitekt Niels Torp vant konkurransen, og siden er konteinerhavnen blitt til en privateid bydel i flukt med Aker Brygge og blitt både kritisert og hyllet. 
På tjuvholmen.no presenteres området slik: «På Tjuvholmen finner du små og store leiligheter i et spennende miljø, gode restauranter for enhver smak, moderne kontorer og umiddelbar nærhet til Oslofjorden. Alt på ett sted!»
Under lanseringen av boken «Tjuvholmen», av Hugo Lauritz Jenssen og Sigurd Fandango, møttes ut­byg­g­er Olav Hindahl Selvaag og Gunnar Bøyum som var ansvarlig for utbyggingen av Tjuvholmen.
– Det er jo ikke spørsmål om eierne eller jeg er fornøyd, men hva de etterfølgende generasjonene vil synes om det vi har bygd, sier Bøyum i boken, som tar for seg historien om Tjuvholmen.

Konkurranse

Men det var en noe trang fødsel, som startet med konkurransen om hvordan dette skulle bli.
– I Oslo var konkurranseformen kontroversiell. Det ble mye furore og ståk rundt konkurransen og hvordan formen eller deltakerne ble behandlet med silkehansker. Det ble et ordentlig rotterace. Det sto strid om mange ting, det var trusler om rettssaker, påstander om korrupsjon og en misfornøyd jury. Arkitekter og byplanleggere mente at konkurransen var en fallitt for kommunens rolle som byplanlegger. Det ble mye bråk, sier Selvaag.
Det vanlige er at byplanleggingsmyndighetene har tatt seg av byplanlegging og slikt.
– De kunne gjort det samme med Sørenga, men der var det en tradisjonell arkitektkonkurranse og regulering, mente Selvaag. 
Bøyum var enig i at Tjuvholmen var bygget slik det var, fordi det skal være lønnsomt. 
– Men vi subsidierer galleriene i området for å ha et levende område, sa Bøyum under lanseringen. 
Han så samtidig for seg at utbyggingen ikke nødvendigvis stopper her, men at Astrup Fearnley-museet en gang i framtida vil ligge midt på Aker Brygge og ikke på enden av Tjuvholmen.

Omstridt badeplass

I sommer var det mange som var innom Tjuvholmen for et bad kvelds- og nattetid – til stor frustrasjon for dem med leiligheter rett ved. Ja, såpass at det ble leid inn vakter og satt opp stengsler. Kanskje mange så for seg at strandlinjen var deres private?

– Da har de ikke lest prospektet særlig godt, sa Bøyum.
– Da vi satte i gang, trodde jo ingen at det ville bli et populært badested, la han så til.
Han poengterte likevel at generelle regler om nattero også gjelder på Tjuvholmen.
Erling Dokk Holm fra Markedshøyskolen har vært ganske så kritisk til Tjuvholmen. Nå er kritikken mer dempet. 
– Prosjektet man valgte, hadde noen svakheter og noen sterke sider. Uansett er det en svært krevende idé at du kan selge Tjuvholmen som et rolig sted samtidig som du har det urbane, sier Holm i boken. 

  • Les også:

Oslos byrom gjennom 200 år

Eget forslag til Filipstad-utbygging

Advarer mot urban oppussing

Mer fra Dagsavisen