Verden

Legemiddelverket frykter medisinmangel i Norge ved utbrudd av Wuhan-viruset

Dersom Wuhan-viruset sprer seg til Norge, frykter Legemiddelverket at det kan bli mangel på antibiotika og bedøvelsesmidler.

Myndighetene er bekymret for at Kina kan komme til å stanse eksporten av legemidler som bredspektret antibiotika og hiv-legemidler fordi de trenger dem selv, skriver NRK.

Legemiddelverket frykter også at medisinproduksjonen kan rammes i Kina som følge av at fabrikker blir stengt på grunn av syke arbeidere.

– Da vil det bli en global mangel som vil ramme hele den vestlige verden. Da kan vi få mangel på antibiotika, bedøvelsesmidler og legemidler vi trenger ved intensivbehandling. Det kan skape store problemer, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Denne uken har Helsedirektoratet, Legemiddelverket og eksperter på infeksjonssykdommer diskutert hvordan situasjonen skal håndteres dersom viruset sprer seg til Norge.

Til nå har minst 259 personer – alle i Kina – mistet livet etter å ha blitt smittet av viruset. 11.800 mennesker har fått påvist smitte. Utenfor Kina er det registrert rundt 100 smittetilfeller i et 20-talls land, men ingen dødsfall.

Svenske myndigheter mener Wuhan-viruset er en fare for samfunnet

Det nye coronaviruset skal kategoriseres som en samfunnsfarlig sykdom, opplyser regjeringen i Sverige.

Det betyr ikke at myndighetene anser Wuhan-viruset som farligere enn før, men dreier seg om beredskapen i møte med den smittsomme sykdommen.

Fredag ble det første smittetilfellet påvist i Sverige. Pasienten, som hadde besøkt Wuhan-området i Kina hvor utbruddet startet, er innlagt på dette sykehuset i Jönköping.
Fredag ble det første smittetilfellet påvist i Sverige. Pasienten, som hadde besøkt Wuhan-området i Kina hvor utbruddet startet, er innlagt på dette sykehuset i Jönköping. Foto: Mikael Fritzon / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Beslutningen trer i kraft ved midnatt natt til søndag og ble fattet under et ekstraordinært møte lørdag etter anmodning fra folkehelsemyndighetene.

– Vi vil at smittevernlegene og helsevesenet skal ha tilgang til alle verktøy dersom det skulle bli nødvendig, sier sosialminister Lena Hallengren.

Leger kan for eksempel få økt myndighet til å ta beslutninger om tvungen karantene og isolasjon.

Ebola og sars

Tidligere har Sverige klassifisert ebola, sars og kopper som allmenn- og samfunnsfarlige sykdommer som krever ekstraordinære smitteverntiltak.

Viruset kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang, først og fremst for eldre og personer med svekket helse.

Myndighetene definerer samfunnsfarlige sykdommer som sykdommer som kan spres i samfunnet på en måte som innebærer alvorlige forstyrrelser, eller overhengende risiko for en alvorlig forstyrrelse, i viktige samfunnsfunksjoner.

– Vi vil at det skal kategoriseres som samfunnsfarlig, hvilket gir oss mulighet til å sperre av større områder og ta beslutninger om karantene, sa generaldirektør Johan Carlson i Folkhälsomyndigheten om det nye coronaviruset fredag.

Kvinne isolert

Samme dag ble det første smittetilfellet bekreftet i Sverige. Den kvinnelige pasienten, som ble syk etter å ha besøkt Wuhan-området i Kina hvor utbruddet startet, er isolert på en infeksjonsklinikk i Jönköping.

Kvinnen var symptomfri da hun kom hjem til Sverige for en uke siden, men begynte å hoste på tirsdag.

Hun holdt seg hjemme i to dager, før hun tok kontakt med helsevesenet og ble isolert. Kvinnen er ikke alvorlig syk og har det bra, opplyste leger fredag.

Mer fra Dagsavisen