Verden

Hager i høyden

LUFTIG: Flere og flere finner plass til en grønn flekk i bakgården eller på taket. De urbane bøndene på Brooklyns største kommersielle takhage får utsikten med på kjøpet.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er trangt om plassen på bakken i verdensmetropolen New York, der kampen om de dyre kvadratmeterne er stor. Men oppe i høyden er det rikelig med rom. På taket til det gamle industribygget i Brooklyn Navy Yard gror tomatplanter, urter, salat og auberginer side om side på USAs største kommersielle takhage.

En enslig solsikke står i full blomst. Fire gulmalte bikuber står i sola. På den andre siden av elva ruver Manhattans skyline, med Empire State Building og det nybygde One World Trade Center, nå USAs høyeste skyskraper, i front. Stort mer urbant blir det ikke. Men oppe på det hvite betongtaket i Brooklyn er vi høyt over storbyfølelsen. Et dusin høner kakler fornøyd bak en urtehage.

Kortreist mat

- Det er ingen sak å jobbe litt overtid her. Vi har byens beste solnedgang, sier omviser Robyn Smith og ser mot horisonten i vest.

Hun har med seg to dusin engasjerte hobbygartnere og andre nysgjerrige besøkende på en rundtur blant salater og høner på det solfylte taket, og forteller om stor pågang og interesse for prosjektet.

De siste årene har oppmerksomhetene rundt miljø og mat vokst raskt over hele USA, og stadig flere er villige til å betale mer for økologisk mat. Ifølge tall fra USAs jordbruksdepartement står økologiske produkter for over fire prosent av all maten som blir solgt i landet. Når avlingen i tillegg er dyrket på et tak i nabolaget eller en gård i nærheten, blir miljøfordelene enda flere.

I storbyer over hele verden, fra Berlin til Singapore, Tokyo og London, har folk begynt å ta takene i bruk for å dyrke mat. Men ifølge Joe Nasr, forfatter av boka «The Carrot City: Creating a place for urban agriculture», er det New York City som leder an landbruket i høyden.

- Når det kommer til kommersielt jordbruk, er New York City helt i tet. Jeg tror det vil fortsette å vokse enda raskere, sier Joe Nasr til avisen The New York Times.

Først ute

Mens privatpersoner og kooperativer har grodd planter på takene lenge, fikk New York sin første kommersielle taktopphage i 2010. De tre grunnleggerne - en bonde, en entreprenør og en matentusiast - startet først hagedriften på et tak i Long Island i Brooklyn, og gikk snart i gang med jakten på en ny og større takhage. Valget falt på bygningen vi står på nå, en del av en gammel industripark med sterke betongvegger som tåler mange tonn jord og vann. De får leie taket gratis av byrådet i New York, som eier bygningen.

I dag leverer eierne i selskapet Brooklyn Grange salat og grønnsaker til flere profilerte restauranter i New York, alle innen en radius av 5 kilometer. 75 privatpersoner kjøper også alle sine grønnsaker herfra. Ventelisten er lang.

Hver uke arrangerer den urbane gården en omvising for nysgjerrige besøkende. En av dagens besøkende er 53 år gamle Matt Romanelli, Brooklyn-boer, psykiater og ivrig hobbygartner.

- Jeg er veldig inspirert, sier Romanelli, og er mer opptatt av det grønne på taket enn av utsikten til storbyen i horisonten.

Bier på taket

Han har selv planer om å gjøre taket sitt grønt når han om et par år uansett må legge nytt tak. For Romanelli handler det mer om energieffektivitet og klima enn om auberginer og persille.

Romanelli tror det er kombinasjonen av økt oppmerksomhet rundt klimaendringer, økologi og sunn mat som har gitt nytt liv til den tradisjonelle kjøkkenhagen. Mange amerikanere er fortsatt skeptiske eller bryr seg lite om klimaendringer. Men på den liberale østkysten er trenden tydelig: Flere betaler mer for økologisk mat, mens stadig nye samarbeid mellom småbruk og restauranter dukker opp.

- Grønnsaker fra nabolaget smaker bedre og er bedre for miljøet. Jeg prøver alltid å kjøpe økologisk, slår Matt Romanelli fast.

Han håper han også kan få på plass en bikube på det framtidige grønne taket.

En ting er maten, som er kortreist og økologisk dyrket. En annen ting er klimafordelene. Mike Romanelli håper å gjøre huset sitt mer energieffektivt med gress og kanskje en hage på taket på den tradisjonelle mursteinsbygningen han bor i. I New Yorks brennende hete somre går airconditionanleggene for fullt. Et grønt tak gir kjølig effekt på leilighetene under.

Det sterke taket til Brooklyn Grange tåler over 500 tonn matjord, som suger til seg regnvann som ellers ville rent ned på gata og ned i et allerede presset vannavløpssystem. Fordi jorda holder på vannet, bruker hele takhagen ikke mer vann enn en familie på fire, ifølge selskapet.

Fordeler i fleng

Fordi hagen er høyt oppe på et tak, har de ingen problemer med ekorn eller andre gnagere. Ingen snegler kan krype over fra naboens hage.

- Det er det ideelle stedet å drive gård, sier en entusiastisk Robyn Smith.

Hun ramser raskt opp de største fordelene ved New Yorks største kommersielle takhage:

- Grønnsakene er bedre

- Det er bra for miljøet

- Det etablerer en sammenheng mellom gård og land for byfolk.

- Byen blir bedre, finere og lufta blir renere med grønne tak.

På taket i Brooklyn har hagen gitt nok en bieffekt: Turister. På turen på taket var lokale nysgjerrige naboer, men også besøkende fra Frankrike og Italia vil lære mer om taktrenden.

Matt Romanelli er forsiktig optimist. Han er bekymret over klimaendringene, men glad for å se så mange nye grønne initiativer.

- Det er forandring på gang. Vi får bare håpe den skjer tidsnok, sier han.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen