Verden

Pakistansk domstol kan hindre storming av moskéen

Frykter blodbad i dag.

Et dommerpanel utnevnt av fungerende høyesterettsjustitiarius Rana Bhagwanda vil avholde et rettsmøte i dag om hvorvidt de skal forby regjeringen å be sikkerhetsstyrkene storme moskeen, slik president Pervez Musharraf har truet med.

Det juridiske systemet i Pakistan tillater retten å overprøve regjeringen.

– De lidelsene innbyggere nær moskeen har opplevd de siste syv dagene, ikke minst på grunn av portforbudet, bryter med grunnloven, ifølge dommer Mohammed Nawaz Abbasi.

Han sier også at retten er bekymret for livene til flere hundre kvinner og barn i moskeen, som kan bli brukt som menneskelige skjold av militante muslimer.

Ekspresident forhandler

En storming av Den røde moské kan være nær forestående. Myndighetene har gitt de islamistiske opprørerne en siste mulighet til å overgi seg. Regjeringen frykter at islamistene vil begynne å drepe kvinner og barn.

Musharraf har bedt tidligere statsminister Chaudhry Shujaat Hussain om å lede de siste forhandlingene med de militante islamistene som forskanser seg i moskeen.

– Han vil gjøre et siste forsøk på å få dem til å la barn og kvinner forlate moskeen, sier en myndighetskilde til AFP.

Møter statsministeren

Også pakistanske imamer gjør et siste forsøk på å hindre at moskeen stormes.

– Vi gjør vårt beste for å unngå et blodbad, sier Qari Hanif Jallundri i organisasjonen som har tilsyn med landets religiøse skoler.

– Vi ønsker at begge sider viser fleksibilitet, legger han til.

I dag skal Jallundri sammen med blant andre en gruppe imamer, møte statsminister Shaukat Aziz for å diskutere om det fortsatt er mulig å komme fram til en fredelig løsning på den svært spente situasjonen.

Regjeringen krever at den radikale lederen av moskeen Abdul Rashid Ghazi overgir seg, hvis han vil unngå å bli drept. Men Ghazi har avvist kravet og sier at han foretrekker å dø som martyr.

Utlendinger

Utenlandske opprørere, blant annet fra Usbekistan, i tillegg til pakistanske militante fra en gruppe som kobles med halshoggingen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl og attentatforsøk mot president Pervez Musharraf, er blant dem som har forskanset seg inne i moskeen, ifølge tjenestemenn.

De legger til at opprørerne skal ha bånd til al-Qaida.

Pakistanske sikkerhetsstyrker har sprengt hull i muren rundt Jamia Hafsa-skolen på minst sju steder for å hjelpe kvinner og barn som de mener holdes som gisler, til å rømme. Flere kvinner døde i sammenstøt søndag, og tre jenter ble skutt i leggen da de rømte, sier en kilde i moskeen.

Minst 21 personer er hittil blitt drept i sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og opprørerne.

Mer fra Dagsavisen