Verden

Ingen framgang i forhandlingene i Islamabad

Imamene prøvde å forhandle, men har foreløpig ikke klart å hindre storming av moskeen.

– Jeg kan ikke si at det er skjedd noe gjennombrudd, sier informasjonsminister Mohammad Ali Durrani i kveld.

Pakistanske imamer har gjort et forsøk på å hindre at Den røde moské i Islamabad stormes.

– Vi gjør vårt beste for å unngå et blodbad, sa Qari Hanif Jallundri i organisasjonen som har tilsyn med landets religiøse skoler.

Sammen med blant annet en gruppe imamer møtte han statsminister Shaukat Aziz for å diskutere om det fortsatt er mulig å komme fram til en fredelig løsning på den svært spente situasjonen.

Men informasjonsminister Durrani sier det er for farlig for imamene å gå inn i bygget som huser moskeen.

Foreldre tatt som gisler

Sist uke ble seks foreldre tatt som gisler da de gikk inn i Den røde moské for å treffe barna sine.

– Seks foreldre ble tatt som gisler av de militante etter at de prøvde å besøke barna sine, sier Durrani.

Han sier også at to kvinnelige studenter som forsøkte å rømme fra Jamia Hafsa-skolen, er blitt skutt.

– De er såret, men blir holdt inne i moskeen, sier Durrani.

En storming av Den røde moské kan være nær forestående, og regjeringen frykter at islamistene vil begynne å drepe kvinner og barn.

Regjeringen krever at den radikale lederen av moskeen, Abdul Rashid Ghazi, overgir seg dersom han vil unngå å bli drept. Men Ghazi har avvist kravet og sier at han foretrekker å dø som martyr.

Forhandler

President Pervez Musharraf har også bedt tidligere statsminister Chaudhry Shujaat Hussain om å lede de siste forhandlingene med de militante islamistene som forskanser seg i moskeen.

Også et dommerpanel utnevnt av fungerende høyesterettsjustitiarius Rana Bhagwanda skulle mandag avholde et rettsmøte om eventuelt å forby regjeringen å be sikkerhetsstyrkene storme moskeen, slik Musharraf har truet med.

Det juridiske systemet i Pakistan tillater retten å overprøve regjeringen.

– De lidelsene innbyggere nær moskeen har opplevd de siste sju dagene, ikke minst på grunn av portforbudet, bryter med grunnloven, ifølge dommer Mohammed Nawaz Abbasi.

Mandag kveld var det ikke kjent hva dommerpanelet kom fram til.

I slutten av juni kidnappet religiøse studenter ved moskeen sju kinesiske akupunktører som de anklaget for prostitusjon. Dette var med på å utløse den pågående krisen ved moskeen, som så langt har kostet 24 personer livet.

Kina fordømmer

Det er ikke bare i den pakistanske hovedstaden situasjonen er spent. Søndag ble tre kinesiske menn drept av væpnede menn nær Peshawar nordvest i landet. Kinesiske myndigheter fordømmer drapene og ber den pakistanske regjeringen etterforske saken og gjøre alt for å beskytte de flere tusen kineserne som jobber i Pakistan.

En kilde i sikkerhetstjenestene sier drapene ser ut til å være en hevnaksjon fra personer som er misfornøyd med myndighetenes forsøk på å tvinge de væpnede islamistene ut av moskeen i den pakistanske hovedstaden.

Ifølge analytikere kan angrepene mot kineserne være et forsøk på å skape splid mellom president Pervez Musharraf og hans nære allierte i Kina.

Mer fra Dagsavisen