Verden

Revolusjon for Afrikas kvinner

«Alle mennene har feilet. La oss prøve en kvinne.» Det var det treffende valgkampslagordet til Ellen Johnson før hun danket ut en superpopulær fotballspiller og etterfulgte despoten Charles Taylor i Liberia som den første folkevalgte kvinnelige president i Afrika.

I årene rett før og etter dette har en lang rekke kvinner klatret helt til topps i afrikansk politikk. I Sør-Afrika er Phumzile Mlambo Ngcuka visepresident og har følge i regjeringen av en lang rekke kvinner. FNs nye visegeneralsekretær er dr. Asha-Rose Migiro fra Tanzania. I Burundi leder kvinner alle tunge departementer: visepresident Marina Barampama har følge av utenriksminister Antoinette Batumubwira justisminister Clotilde Niragira og fire andre kvinnelige ministere.

Ser saker ulikt

Flere andre land følger på og i nigeriansk politikk har president Olusegun Obasanja trukket opp flere kvinner. Blant dem miljøvernminister Helen Esuene.

– Jeg tror virkelig at kvinner betyr en forskjell. Kvinnerevolusjonen i Afrika vil gi en lang rekke fordeler. Vi ser saker fra ulike vinkler. Vi trenger begge kjønns syn men jeg er overbevist om at flere kvinner i politikken vil bety bedre lover sterkere vektlegging av utdanning helse- og miljøspørsmål. Uten miljøet er vi ingenting. Det er det eneste vi egentlig har. Alt kretser rundt dette fastslår Esuene overfor Dagsavisen.

Deadline i 2008

Hun står overfor en formidabel oppgave i å stille noen av verdens mektigste internasjonale selskaper – oljeindustrien – til ansvar for utslipp og andre miljøødeleggelser.

– Oljeselskapene har ikke gjort jobben sin. Hadde de gjort det hadde vi ikke hatt dagens problemer sier Esuene.

De samme selskapene har fått en absolutt deadline i 2008: Da skal de dramatisk ha redusert avbrenningen av gass i forbindelse med oljeutvinning såkalt fakling. Dette er ikke lov på norsk sokkel og er blant temaene Nigeria generelt og Esuene spesielt får råd om fra norsk hold. I går møtte hun utviklingsminister Erik Solheim (SV) i Abuja.

Ørkenspredning

Massive utfordringer til tross akkurat når det gjelder fakling er Esuene optimistisk.

– Vi vil ikke klare å fjerne det helt men reduksjonen av fakling vil bli betydelig.

Nyplanting av mangroveskog som nærmest er forsvunnet er et annet kamptema. Det samme er ørkenspredningen.

– Vi mister 06 kilometer land til Sahara hvert eneste år påpeker hun.

Drømmen er å forbedre miljøet på vesentlige områder slik at folk merker en tydelig helsemessig forbedring. Det vil også bedre produktiviteten i Nigeria og bidra til å bekjempe den grenseløse fattigdommen.

– When you have a healthy community you have a wealthy community sier Esuene.

Mer fra Dagsavisen