Politikk

Snur den sosiale profilen opp ned

Statsbudsjettet: I sitt alternative statsbudsjett blar Venstre opp til helse og sosialtiltak i kommunene. 
- Tidenes satsing, sier Venstre-topp.

Snur den sosiale profilen opp ned

Statsbudsjettet: I sitt alternative statsbudsjett blar Venstre opp til helse og sosialtiltak i kommunene. 
- Tidenes satsing, sier Venstre-topp.

n Stian Fyen

- Dette er en historisk høye overføringer til kommunene. Hvis vi sammenligner det med de rødgrønnes historiske løft med 15 milliarder i 2006, er dette på linje med det. Ja, kanskje enda bedre, fordi kommunene får flere frie inntekter, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth til Dagsavisen.

I dag legger Venstre fram sitt alternative statsbudsjett, før de knalltøffe forhandlingene med regjeringspartiene tar til i morgen. Statsbudsjettet har helt siden det ble lagt fram for snart en måned siden fått knallhard kritikk for å være usosialt, med skattekutt til de rikeste og trygdekutt og smuler til vanlige folk.

Nå kontrer Venstre med å legge 1,8 milliarder på bordet til helse- og sosialtiltak i Kommune-Norge.

- Det er særlig en styrking av primærhelsetjenesten, både skolehelsetjenesten og helsestasjonene, sier Kjenseth, som er helsepolitisk talsperson.

Helsetjenester

I budsjettet ligger det penger til 250 nye helsesøstre og 250 nye stillinger til helsestasjonene. Fram til 2017 vil Venstre sette av penger til 1.000 nye stillinger i henholdsvis skolehelsetjenesten og helsestasjonene. I regjeringens budsjett ligger det allerede inne 200 millioner til skolehelse og helsestasjonene, men Venstre mener det ikke er nok.

- 500 nye stillinger vil grovt regnet gi over en ny stilling per kommune. I dag har de altfor liten bemanning, og det er så å si bare akutt-tilfellene de klarer å ta seg av. Det er altfor få helsesøstre per elev. Det gjør at mange utvikler alvorlige lidelser. Da blir det dyrere og dårligere for alle parter, sier Kjenseth.

Sosiale tiltak

Fra før er det kjent at Venstre vil reversere kuttet i det mye omtalte barnetillegget for uføre. I sitt alternative budsjett vil de også ha en minstenorm for uføre, for å sikre at kommunene ikke går for langt ut over de veiledende normene. I tillegg reverserer de kuttet til ressurskrevende brukere i kommunene med 277 millioner.

- I dag velger nesten halvparten av kommunene å ikke følge den veiledende normen for sosialstøtte. Vi vil ha en minstenorm kommunene ikke kan gå under. Det vil bety mye for dem som har lite fra før, sier Venstre-politikere, og legger til:

- Jeg har aldri sett en så offensiv satsing på helse- og sosialtiltak.

Barnehage og barnevern

I sitt alternative budsjett foreslår Venstre også å bygge 1.750 nye barnehageplasser, innføre gratis kjernetid for 4-5 åringer i lavinntektsfamilier og reversere kuttet i barnehagetilbudet til asylsøkere.

- Vi avvikler kontantstøtten, og vil heller satse mer på tidlig innsats i barnehagene, sier Kjenseth.

I tillegg til kutt i kontantstøtten og satsing på barnehagene, foreslår Venstre en økning på 100 millioner til barnevernet. - Barnevernet er en underernært sektor. Der kommer det også strukturelle grep. Det er viktig å vise at vi satser på sektoren, så ikke ansatte rømmer når de ser at skuta synker, sier stortingspolitikeren.

stian.fyen@dagsavisen.no

«Det er særlig en styrking av primær­helsetjenesten.»

Ketil Kjenseth, Venstre

Utdrag fra kommune-pakka

Gir 1,8 millioner mer til kommunene.

Vil bygge 1750 flere barnehageplasser.

Vil i løpet av regjeringsperioden skaffe 1.000 nye helsesøstre og 1.000 nye stillinger på helsestasjonene.

Styrker barnevernet med 100 millioner.

Innføre en minstenorm for sosialhjelp, og øke sosialhjelpsstøtten for mottakere med barn.

Innfører gratis kjernetid i barnehagen for 4-5 åringer i lavinntektsfamilier, og reverserer kuttet i barnehage for asylsøkere.

Reverserer kutt til ressurskrevende brukere i kommunene med 277 millioner.

Dobler regjeringens satsing på bibliotekene.

Kilde: Venstres alternative budsjett

Mer fra Dagsavisen