Innenriks

Støre svarer kritiske partifeller: – Jeg håper at de som nå er kritiske, ønsker å bidra

Ap-lederen avviser at partiet stjeler klimatroverdighet fra MDG.

Det er i denne reportasjen flere i Ap-grasrota gir sin analyse av hvilke feilgrep Arbeiderpartiet har gjort og hva som må til for å løfte seg fram mot stortingsvalget i 2021. Reportasjen er en del av en serie om Aps tunge vei tilbake.

Les del.1 her: Ap mister grepet om industri-kjempen Verdal: – Vi blir ikke lyttet til

Les del.2 her: Ap-politiker: – Jeg føler Ap har snudd seg vekk fra arbeiderbevegelsen

Blant de Dagsavisen snakket med i industribyen Odda, var Nils Johan Ystanes, tidligere leder i LO i Odda og arbeiderpartimann. Han jobber også på den lokale hjørnesteinsbedriften TiZir.

– Ut med dem

Han ser alvorlig på Aps situasjon nasjonalt.

– Det er noe galt i partiet. Det må skje en fornyelse, hvis ikke har Ap en oppslutning på under 20 prosent, sier Ystanes.

Han er blant flere i byen som mener det er på tide å «se på ledelsen».

–  Hva betyr det?

–  Ut med dem.

Slik han ser det mangler både Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik folkelig appell og forståelse for hva som er viktig for folk flest.

–  Det blir litt mye av den flinkis-tilnærmingen.

Men problemene stikker dypere enn som så, mener Ystanes, og nå er det på tide å si fra.

–  Det blir litt som med keiserens nye klær. Jeg tror det er lite lurt at en nå skal låne klimatroverdighet av MDG ved å snakke om et samarbeid med dem. Vi må utvikle vår egen, troverdige klimapolitikk.

Han mener også at Ap sentralt har mistet kontakt med grasrota.

Les også: Vil at LO skal svekke båndet til Ap: – Det er Arbeiderpartiet som drar fordelene av samarbeidet

– Venter på opprør

Her får han støtte fra den lokale Ap-politikeren Vidar Solvi. Distansen mellom rikspolitikerne og grasrota er for stor mener, Solvi. Han illustrerer poenget med å tegne opp hvordan det arter seg når den lille byen får besøk av rikspolitikere.

– Opplegget framstår som om vi har fått audiens. Vi skal liksom rope «hurra!» hver gang Jonas kommer til Odda, sier Solvi og vinker et kongelig vink.

Han beskriver besøkene nærmest som et tog som kommer susende inn på perrongen og tar et møte med ordføreren, og så et hos direktøren på smelteverket, før Støre suser videre uten at innbyggerne opplever å ha fått lettet hjertet om de politiske sakene som opptar dem.

Han trekker fram vei med gul stripe og rassikring, sykehus med akuttberedskap og kraftinntekter som noen av de viktigste sakene for lokalsamfunnet. I mange av disse sakene har det vært god drahjelp å få fra Ap sentralt, men ifølge Solvi kommer den sent og gjerne etter at det begynner å ulme til opprør.

– Det er akkurat som om ledelsen i Ap venter og ser om det blir opprør på grasrota før de reagerer.

– Når det da kommer forslag om at kraftinntektene skal gå til staten, så må Ap være tydelig med én gang. Ikke vente til 50 ordførere sier ifra. Det er nesten så de skulle ha slått neven i bordet og sagt: «Dette er bare tull. Dette er distriktenes penger. Det har vært sånn i 100 år og det skal være sånn i 100 år til», sier Solvi og får det til å dirre i kafébordet.

Ved siden av vervet som politiker er Solvi postmann og taxisjåfør i helgene. Blant de mange Solvi kommer i kontakt med er ledelsen i Ap et diskusjonstema.

– Jeg har ikke noe imot Jonas Gahr Støre som leder, men mange sier til meg at de ikke får til å stemme på Ap så lenge han er leder. Det er folk som kanskje ikke er så interessere i politikk i utgangspunktet. Da må du ha noen som har en bedre evne til å komme i kontakt med mennesker enn det han har, sier Solvi.

Les også: Vedum: – I en rekke saker som berører arbeidsfolk har Senterpartiet vært den tydeligste røsten

–  Rar anklage

Støre svarer kritikerne med at det er lett å forstå  at det er frustrasjon i organisasjonen etter et dårlig valg, og at en del av den rettes mot ledelsen. Men det er ikke all kritikken han mener treffer like godt.

– Det blir rart å anklages for å ville låne klimatroverdighet av MDG. Vår klimapolitikk skal utvikles av oss, Arbeiderpartiet med sine mange tillitsvalgte og i nær kontakt med fagbevegelsen, særlig med industrien. Er det noe jeg har snakket om på innpust og utpust, er det at Arbeiderpartiet skal ta lederskap i klimasaken og utvikle politikken som gjør at vi klarer å kutte utslipp samtidig som vi fordeler rettferdig og sikrer arbeidsplassene til folk, sier Støre i et skriftlig svar til Dagsavisen.

Han mener også Arbeiderpartiet har sagt klart ifra om at vi er mot forslaget om ligger på bordet om kraftbeskatning. Framover skal han vie mye tid til å lede arbeidet med partiets nye program.

– Da ser jeg fram til å få innspill fra hele vår store organisasjon, fra fagbevegelsen og fra vanlige folk som har noe på hjertet, og jeg håper også at de som nå er kritiske, ønsker å bidra, sier Ap-lederen. 

Han innrømmer at noen av besøkene han har rundt om i Norge blir korte.

– Men når det gjelder siste besøk til Odda, hadde vi god tid og et godt program. Jeg hadde fine besøk på både Boliden og TiZir. På Boliden ble jeg vist rundt av en ansatt som har jobbet der siden 1973, han kunne levende fortelle om alle endringene, og han la vekt på hvor viktig det er at nesten alle ansatte er organisert. På TiZir hadde jeg eget møte med lærlingene og lyttet til deres framtidsutsikter og utfordringer, før ledelsen informerte om hydrogenprosjektet og hvilke muligheter det kan gi for industrisatsingen i Norge, sier Støre.

Han forteller videre om hvordan han fikk omvisning på kraftmuseet, der jeg fikk høre om Oddas stolte industrihistorie.

– Og på sykehuset, som jeg kjenner ganske godt fordi jeg vært med på å kjempe for at de skal få beholde akuttkirurgien. Jeg kan forsikre både Ystanes og Solvi om at besøket sammen med ordfører Roald Aga Haug var lærerikt og nyttig, sier Ap-lederen.

Mer fra Dagsavisen