Innenriks

SD kan tjene på løftebrudd

Desemberavtalen vil ikke svekke Sverigedemokraterna på lang sikt, tror svenske redaktører.

Sverige: Desemberavtalen vil ikke svekke Sverigedemokraterna på lang sikt, tror svenske redaktører.

Avtalen mellom regjeringspartiene og den borgerlige alliansen går blant annet ut på at den største koalisjonen får statsministerposten. I tillegg er partiene enige om rammene for hvordan Sverige skal kunne styres av mindretallsregjeringer og hvordan slike regjeringer skal kunne få vedtatt et statsbudsjett.

 

- Løftebrudd

- Det kan sies at Sverigedemokraterna (SD) har stemt bort vippeposisjonen sin, men det er i tilfelle deres egen feil. Hadde SD fulgt vanlig praksis, hadde ikke dette skjedd, sier Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg til SVT.

Men at avtalen går ut over SDs vippeposisjon, trenger ikke bety at partiets innflytelse blir mindre. Desemberavtalen har nemlig ført til flere løftebrudd: Löfven har lovet å utlyse nyvalg, mens Centerspartiets leder Annie Lööf har lovet å ikke bli et støtteparti for Socialdemokraterna. Lindberg tror brutte løfter kan føre til politikerforakt, som igjen gagner SD.

- På lang sikt tjener ingen av de etablerte partiene på dette kaoset. Dersom de ikke lykkes i å håndtere Sverigedemokraterna med god politikk, kan SD tjene på dette.

 

- SD eneste i opposisjon

Heller ikke sjefredaktør i Dagens Nyheter, Peter Wolo­darski, tror avtalen svekker SDs langsiktige innflytelse.

- De har funnet en medisin som lindrer smerten for det neste året, men seks partier kan ikke forhandle bort SDs framgang, sier han til SVT.

Jone Sjunnesson er sjefredaktør for den konservative nettavisen Samtiden, som står Sverigedemokraterna nært. Han tror det blir umulig for den borgerlige alliansen å framstå som en aktiv opposisjon, så lenge partiene har forpliktelser til hvordan de skal stemme.

- På lang sikt gagner dette Sverigedemokratene, som blir det eneste opposisjonspartiet, sier Sjunnesson.

Mer fra Dagsavisen