Innenriks

Gartner på taket

TAKHAGE: På et hustak nesten 20 meter over bakken vokser det frukttrær og blomster. Er takhager framtida?

- Det er genialt å utnytte plassen på taket. Og jeg tror mange som bor i byer, trenger mer grønt rundt seg, sier bygartner Bente Stene Severinsen.

Vi står på takterrassen i 7. etasje i Dælenenggata 36 (D36) midt i Oslo. Rundt oss er det hustak og grønne åser så langt øyet kan se. Men grønt er det også der vi er. Da D36 sto ferdig i fjor høst, ble det nemlig anlagt en hage på takterrassen. I bedene ligger jorda 0,5 meter tykk.

- Det er fullt mulig å få et frukttre til å vokse her. Selv synes jeg det er veldig gøy med spiselige ting, og det er fint å kombinere det med prydplanter, sier Severinsen mens hun vandrer blant blomster, små frukttrær, grønne busker og blåbær- og rabarbraplanter.

- Men jeg legger nok ikke så mye merke til utsikten når jeg står bøyd over bedene, smiler gartneren, som er ansatt for å stelle takhagen i tida som kommer.

Grønn trend

- Byvekst er en global megatrend - det skjer over hele verden. Takhager er et resultat av at byer blir tettere, og at man ønsker å utnytte byens areal bedre. Det blir en måte å heve bokvaliteten på, sier utviklingsleder Bjørnar Johnsen hos utbyggeren Infill.

I områder der husene står tett, kan uteplassen på bakken bli både trang og skyggefull. Også det er en god grunn til å bygge grønt i høyden.

- I framtida tror jeg det blir helt vanlig å bygge hager på takene, selv om det gjør bygningene dyrene enn de ellers ville blitt, fortsetter Johnsen.

Infill har spesialisert seg på bybebyggelse og er utbyggeren bak prosjektet D36. Takhagen er delt inn i fellesområder og private parsellhager, som beboerne kan kjøpe. Når hagen får grodd seg til, vil spileveggene rundt parsellene være dekket av grønne klatreplanter. De private hageflekkene kan eierne bruke som de vil - enten de vil dyrke mat eller sole seg.

Klarer du å skape et passende mikroklima på taket, er det mange planter som kan trives, forteller landskapsarkit Gullik Gulliksen, som har designet takhagen.

Det kan du gjøre ved å etablere grønne vegger, slik som spilevegger der klatreplanter kan boltre seg.

- Plantene skjermer mot vind og gjør det lettere å etablere en frodig takhage, sier Gulliksen.

Under Byggdagene 2014 ble prosjektet D36 kåret til Årets Bygg 2013. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen