Innenriks

Risikerer år i fengsel

KORRUPSJON: Fire tidligere Yara-topper er tiltalt for grov korrupsjon, som kan straffes med fengsel i inntil ti år. Bare toppen av isfjellet, tror antikorrupsjonsorganisasjon.

- Jeg tror vi må erkjenne at det generelt sett foregår mer enn det som blir avdekket, sier spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge.

- Vi får håpe at Yara-saken bidrar til at ansatte i andre selskaper nå tør å si fra hvis de ser ting som ikke er i tråd med norske og internasjonale lover eller de etiske retningslinjene til bedriften de jobber i, tilføyer han.

Norske virksomheter kan fort bli involvert i alvorlige korrupsjonssaker, hvis de ikke holder fast på en nulltoleranselinje når det gjelder korrupsjon, advarer Dølvik. Det at mange norske virksomheter driver forretning i noen av verdens mest korrupte land, øker risikoen for å havne i alvorlig og kostbart trøbbel. Det viser Yara-saken med all tydelighet, i og med boten på 270 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon.

Unngikk tiltale

De fire forhenværende lederne i Yaras toppledelse som Økokrim nå har tatt ut tiltale mot, er:

* Tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

* Tidligere driftsdirektør og visekonsernsjef Daniel Clauw.

* Tidligere juridisk direktør Kendrick Taylor Wallace.

* Tidligere konserndirektør for oppstrømssegmentet, Tor Holba.

Sistnevnte jobber fremdeles i Yara, men er ikke lenger i konsernledelsen. John Christian Elden, som er Holbas advokat, sier til Dagens Næringsliv at Holba har vært varsleren som brakte hele korrupsjonssaken fram i lyset, og at det derfor er skuffende at han blir tiltalt.

Det er ikke tatt ut tiltale mot tidligere finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik.

- Storvik er tilfreds med at Økokrim konkluderer med at det ikke er grunnlag for å mistenke ham for straffbare handlinger. Han er urettmessig blitt trukket inn i saken, men har hatt full tillit hos ledelsen i Yara og har fortsatt betrodde oppgaver i selskapet, sier Storviks advokat, Nikolay Skarning, til NTB.

Lever farlig

Ett av tiltalepunktene gjelder bestikkelser i Libya. Ifølge en rangering utført av Transparency International, er Libya et av verdens mest korrupte land. Bare Sør-Sudan, Sudan, Afghanistan, Nord-Korea og Somalia er mer korrupte, ifølge oversikten.

Likevel har også andre store norske selskaper, som Orkla og Statoil, aktivitet i Libya. Statoil er dessuten inne i korrupte land som Venezuela, Angola og Kasakhstan.

Også Orkla tjener penger i Kasakhstan og dessuten i Kambodsja, som er verdens 15. mest korrupte land, ifølge Transparency International.

- Vi anbefaler at selskapene har gjennomarbeidede antikorrupsjonsprogrammer og at de arbeider aktivt med å lære sine ansatte til å etterleve disse prinsippene, sier Dølvik.

- Enkelte er flinke, andre selskaper må bli mer årvåkne.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Yara-tiltalen

Økokrim har tatt ut tiltale for grov korrupsjon mot fire personer i Yara International ASAs tidligere toppledelse.

Blant dem er tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

Forholdene gjelder bruk av bestikkelser overfor en minister i Libya og en høytstående offentlig tjenestemann i India.

Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for mer enn åtte millioner amerikanske dollar, nær 50 millioner kroner.

Yara har allerede vedtatt en bot på 270 millioner kroner, samt akseptert inndragning av 25 millioner kroner.

Kilde: Økokrim

Mer fra Dagsavisen