Innenriks

Bruker matte til noe moro

Klasse 9D på Apalløkka skole bygger drømmehusene sine, som ekte arkitekter ville ha gjort det.

«Hva skal jeg bruke matte til?» Spørsmålet er blitt stilt utallige ganger i utallige klasserom over hele landet.

Nå får elevene i klasse 9D på Apalløkka skole endelig svar på spørsmålet, gjennom konkurransen «OBOS-Botainment». I tillegg lærer de om arkitektur, design og miljø.

Arkitekter

– Først målte alle elevene opp hjemmene sine, og tegnet 1:50-skisser. Så tegnet de opp drømmehuset sitt. Etter det gikk de i grupper som bestemte seg for ett drømmehus. Nå sitter gruppene og bygger en modell av drømmehuset, med samme type materialer som arkitekter bruker, forklarer Knut Heier.

Heier er initiativtaker til «OBOS-Botainment. Han er pensjonert, men hadde altså en idé som han kjapt fikk støtte for hos OBOS og Oslo kommune.

Konkurrerer om tur

– Jeg synes det er bra å få de unge til å være kreative, og forstå at det er en tanke bak alt som omgir dem, sier Heier.

Vinnerhuset fra 9D på Apalløkka skal så konkurrere mot et hus fra Midtstuen ungdomsskole, og vinnerklassen får en Oslo-tur.

– Da skal de få se hvordan byen er satt sammen, med trafikkovervåking, kloakk, politi, media og så videre, forteller Heier.

«Turn around»

– Og middag på Plaza! skyter Hans-Magnus E. Hermansen (14) inn.

Det er tydeligvis den store gulrota for gruppa «Turn Around», bestående av Hans-Magnus, Guled Jibril (14), Hafsa Botan (14), Amal Haafid (15) og Roda Harun (14). Navnet på gruppa kommer av taket på huset de lager, som alltid snur seg etter sola. Dermed kan beboerne nyte sola fra den står opp om morgenen, til den går ned om kvelden.

I tillegg skal betongen ha den geniale effekten at den bruker sollyset til å varme opp huset om vinteren, og absorberer vekk solvarmen om sommeren.

– Det viktigste er ikke at det er fysisk gjennomførbart, men at de finner på ting som denne betongen, og tenker kreativt, sier Heier.

Siste innspurt

«Turn Around» har holdt på siden 12. mars, og elevene får totalt 25 skoletimer til å bygge ferdig modellen.

– Det hender vi tar med arbeidet hjem. Det er viktig å bli ferdig, det hadde ikke vært noe kult å presentere noe uferdig, forklarer Hans-Magnus.

Gruppa jobber målrettet og konsentrert, og viser stolt fram alle de smarte løsningene i hus og hage.

– Hvordan synes dere det er å lære matte på denne måten?

– Myyye kulere, kommer det unisont fra «Turn Around»-gruppa.

Nå gjenstår bare litt maling og pussing, så er huset klart til konkurranse. Når gruppa setter sammen trappa, som skal være et alternativ «hvis det brenner eller man ikke gidder å ta heisen», tar Hans-Magnus ordet:

– Vi har ikke noe imot de vanlige mattetimene, altså, men det er kult å kunne gjøre noe praktisk.

Mer fra Dagsavisen