Debatt

Verre enn den kalde krigen

Nå er det viktigere enn noen gang å ha kontakt med Russland.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg er redd for at det som nå skjer er verre enn det vi hadde før Berlin-muren falt og Warszawapakten og Comecon ble oppløst.

Under den forrige kalde krig var situasjonen mange ganger meget alvorlig og det kunne ha endt med en katastrofe, som f.eks. da russerne hadde utskytningsklare mellomdistanseraketter på Cuba uten at amerikanerne var klar over det. Washington D .C. var opptatt av at de sovjetiske skip med rakettutstyr skulle stanse og vende tilbake. Rakettene som allerede var utskytningsklare på Cuba, visste altså ikke Kennedy-administrasjonen noe om. Det bekreftet daværende forsvarsminister Robert McNamara da jeg spiste middag med ham i Oslo for noen år siden.

Kennedy-administrasjonens gjenytelse var å fjerne amerikanske raketter i Tyrkia. Men det viktigste var en erkjennelse på begge sider av at de måtte snakke sammen slik at det ikke utbrøt en atomkrig på grunn av en misforståelse. Det var også fasiten av Berin-muren. Den ble satt opp for å hindre masseflukt fra DDR. Det var så ille at den øst-tyske stat kunne ha brutt sammen på grunn av mangel på kvalifisert arbeidskraft. Krusjtsjov måtte roe ned Ulbricht som ville gå lenger og ta Vest-Berlin også.

Da muren var ferdig oppsatt roet det seg ned og supermakt-konfrontasjonen ble flyttet fra Sentral-Europa til den tredje verden. Der fikk vi såkalt «war by proxy» – krig ved stedfortreder – det vil si at lokale regimer og opprørsgrupper ble utstyrt med våpen av de to supermakter. Det var også en farlig situasjon, men ikke så farlig som da konfrontasjonen var midt i Europa.

Det vi ser nå er verre enn den gang. Nå er det blitt suspekt å snakke med russerne i det hele tatt. I USA kjøres denne linje in absurdum av demokratene som lukter blod. De tror at dette er den eneste måten de kan ta Trump på. Ja, forverringen av de amerikansk-russiske forbindelser skjedde allerede under Obama som av uforståelige grunner fikk fredsprisen. I virkeligheten begynte den amerikanske gjenopprustning under ham. Forberedelsene til den modernisering av mellomdistanserakettene som nå skal skje, begynte allerede under ham.

Samtidig begynte Putin å modernisere den russiske militærmaskin som lå med brukket nakke etter det som skjedde under Gorbatsjov og Jeltsin. Særlig viktig var moderniseringen av rakettene som var stasjonert om bord i ubåtene. Dette prosjektet holdt på å gå skjevt fordi den øverste ansvarlige var ekspert bare på landbaserte, ikke ubåt-plasserte raketter. Det begynte å gå skjevt mellom de to store allerede under George W. Bush som opprinnelig trodde han kunne se Putin i øynene og finne sannheten. Men den amerikanske side av atom-gjenopprustningen ble det fart på først under Obama.

Og nå går det fra vondt til verre. Demokratene fremstiller alle som har hatt den minste kontakt med russerne som farlige forrædere. At russerne har forsøkt å se inn i den amerikanske, også demokratenes, nettkommunikasjon bør ikke overraske noen. Det samme har NSA gjort i Europa, og europeiske stormakter som Frankrike og Storbritannia har sannelig ikke ligget på latsiden de heller. Franskmennene har avlyttet alt og alle av hensyn til både forretnings- og sikkerhetsinteresser. Og det såkalte nøytrale Sverige har spilt villig med. Derfor blir det i beste fall hyklersk, i verste fall dumt, når Carl Bildt skriker opp om at russerne forbereder seg på en ny storkrig i Østersjøområdet. Bildt var i sin tid med på den dramatiske nedbyggingen av det svenske forsvaret. Han forstod mindre enn den kyniske Oluf Palme som ga CIA alt de ønsket samtidig som han gikk i demonstrasjonstog sammen med FNL (Viet Cong). Det var ikke Palme som kastet det svenske forsvaret på skraphaugen.

I Norge ser vi også hvordan kontakt med russerne mistenkeliggjøres. At KGBs arvtager, FSB, og den militære etterretningstjenesten GRU er aktive i Norge må man være temmelig naiv for ikke å innse. Men det betyr ikke at all kontakt med Russland skal mistenkeliggjøres. Ja, nå er den viktigere enn noen gang. Det er et tankekors at dette forstår Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde bedre enn de fleste. Ingen kan beskylde ham for å være naiv, men han er realist og sier at nettopp i disse tider behøver vi å opprettholde kontakten med russerne:

«Det må kunne gå an å snakke med hverandre og vi må vite hvordan og hvorfor Russland reagerer som de gjør».

Det er det samme min gamle venn og samtalepartner Thorvald Stoltenberg sier i sin nyeste bok, «Frokost med Thorvald». Dette er den eneste måten vi unngår misforståelser på, misforståelser som kan føre til krig slik tilfellet var da en forskningsrakett ble skutt opp fra Andøya og den russiske siden og kontakten med Norge ikke fungerte. Da var det nære på.

Mer fra: Debatt