Debatt

Valgkamp på Facebook

Valgkampens første av mange dueller mellom Erna og Jonas går av stabelen onsdag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det skjer i regi av den liberale tankesmia Civita. Deretter vil det gå slag i slag. Velgerne vil kunne følge de mange statsministerduellene gjennom TV og på sosiale medier. Det er mulig at sosiale medier blir viktig i valgkampen denne gangen. Det var det ikke i valgkampen for fire år siden. Valgundersøkelsen fra Institutt for samfunnsforskning viste at digitale medier som Facebook og Twitter var uviktige som informasjonskilder for velgerne. 72 prosent av velgerne sa det om Facebook. 90 prosent sa det samme om Twitter. Det har skjedd mye i den digitale verden på fire år. Kanskje får Facebook og Twitter større betydning i denne valgkampen. Partienes mediestrateger mener det. Det samme gjør tydeligvis Jonas og Erna. De er stadig å se på Facebook. Erna satte en foreløpig rekord i overdreven bruk av Facebook da hun la ut en melding til Knut Arild Hareide før sitt besøk hjemme hos Hareides på Bømlo. «Hei, Jeg håper dere har hatt en fin sommer:-) Nå er vi på vei mot Bømlo og lunsj hjemme hos foreldrene dine. Vi blir jo en del folk. Er det noe vi skal ta med?»

Den politisk helt uinteressante sammenkomsten ble overført på Facebook. Meningen var å skape et inntrykk av at forholdet mellom statsminister Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide er det aller beste.

Det er ikke riktig. Hareide og hans parti går til valg på et løfte om å bli kvitt Solbergs regjering. Hareides alternativ er et luftslott, en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Det ble ikke sagt på Facebook.

Bilder av politikere i komiske situasjoner har alltid vært godt stoff i valgkamper. Bildene har ikke alltid talt til politikernes fordel. Vi som er gamle nok husker Dagbladets bilde av statsminister Per Borten i underbuksen. Jeg lurer på hva dagens velgere tenker om bildet av statsminister Solberg som småsnakker med og kysser på en sjøløve. Om Aps politikere som går seg vill i medielandskapet, har jeg skrevet at det ikke ville ha skjedd i Gerhardsens tid. Om statsministerens flørt med sjøløven i Akvariet i Bergen kan det trygt sies at det ikke ville ha skjedd i Willochs tid.

Valgkamper var ofte bedre før i tida. For eksempel den gangen Kåre Willoch var med. Statsministerduellene mellom Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch på begynnelsen av 1980-tallet var både god underholdning og opplysende for velgerne. De begynte i NRK radio. Sammen med kollega Håvard Narum ledet jeg den første Gro-Kåre-duellen. Etter hvert tok TV over. Da steg temperaturen flere hakk. Gro og Kåre fikk vist seg fram som to meget kompetente statsministerkandidater med svært ulike regjeringsalternativer. Gro Harlem Brundtlands alternativ var en mindretallsregjering av Ap. Kåre Willochs alternativ var i 1981 en mindretallsregjering av Høyre og i 1985 en flertallsregjering av Høyre, Sp og KrF. Statsministerduellene mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i denne valgkampen vil vise velgerne at kampen også nå står mellom to svært kvalifiserte politikere. Solberg har vist gjennom fire år at hun kan styre landet i en vanskelig tid. Støre beviste gjennom åtte år som statsråd at han til fulle behersker regjeringsjobben. Han har ikke vært like suveren som opposisjonsleder. Men i duellene med Erna vil nok Jonas vise seg fram som en utmerket statsministerkandidat.

Kandidatene er klare, men regjeringsalternativene er uklare. På borgerlige side er det to: En mindretallsregjering av Høyre/Frp og en mindretallsregjering av Høyre, KrF og Venstre. På Støres side er uklarheten like stor: En Ap-ledet regjering som har åpen dør til SV, Sp og KrF. Venstre er invitert, men vil ikke være med. Kanskje kan duellene bekrefte at det i praksis står mellom Høyre/Frp-regjeringen og et rødgrønt alternativ med Ap, SV og Sp. Tydelighet vil gjøre det enklere for velgerne å velge.

Mer fra: Debatt